Vlada preuzima kredite Petrokemije, dokapitalizacija može krenuti

Autor: Marija Brnić , 24. svibanj 2018. u 12:20
Kutinska tvrtka ima sve manje vremena za dobivanje novih vlasnika/Petrokemija

Dvojbe je dodatno pojačao ishitren istup novog ministra gospodarstva Darka Horvata.

Država će ipak preuzeti kreditne obveze kutinske Petrokemije i time omogućiti provedbu planirane dokapitalizacije. Takvu odluku u dnevni red današnje sjedniceVlade unesena je u zadnji tren prije upućivanja poziva za sjednicu, iako njezino razmatranje nije bila predviđeno nakon sjednice užeg kabineta Vlade, što je jučer dodatno pojačalo napetosti oko iščekivanja stava Vlade o tome hoće li nastaviti s projektom spašavanja kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva prema programu kojega je proteklih pola godine s potencijalnim ulagačima ispregovarala i pripremila sada bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Dvojbe je dodatno pojačao ishitren istup novog ministra gospodarstva Darka Horvata, koji je uoči izlaska pred saborski odbor za gospodarstvo u intervjuu Večernjem listu objavio da za Petrokemiju "ima neku ideju". No, ostalo je nedorečeno znači li to i potpuno odstupanje od Dalićkinog modela, prema kojemu bi potrebnih 450 milijuna kuna kapitala donijeli zajednički Ina i PPD, ukupno 300 milijuna kuna, dok bi Janaf i mirovinski fondovi pridodali preostalih 150 milijuna, uz priskakanje države preuzimanjem oko 450 milijuna kuna Petrokemijinih kreditnih obveza.

"Petrokemija ne treba biti nešto što će država financirati i tu se mora dogoditi strateško partnerstvo, najavio je Horvat, otvarajući time širok prostor nagađanjima što slijedi s postojećim planom dokapitalizacije koji je pripreman i usuglašavan pola godine. U iščekivanju daljnjih poteza Vlade sudionici dokapitalizacije ipak su ostali suzdržani oko interpretiranja što je Horvat mislio kad je najavio da ima svoje ideje za Petrokemiju. No, današnjom odlukom kojom resornom ministru daje ovlasti za sklapanje ugovora o ustupu i kupoprodaji tražbina prema Petrokemiji, Vlada pokazuje da neće, zbog promjene ministra, odgađati početak pripremljenog procesa, za koji su rokovi ionako već uvelike probijeni. Realno je očekivati da će Horvat po preuzimanju Ministarstva i pregleda svih detalja ovog kompleksnog slučaja odraditi još jedan krug razgovora s predstavnicima ulagača, no ovime mu Vlada de facto poručuje da će njegov doprinos u rješavanju Petrokemije biti u tome da posao dokapitalizacije provede kako je dogovoreno.

Na sjednici Vlade prihvaćena odluka

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o kupovini tražbina banaka prema kutinskoj Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna, a kako je istaknuo premijer Andrej Plenković, ta odluka je važna za dokapitalizaciju tvrtke koja bi trebala uslijediti, kao i dugoročno i kvalitetno poslovanje.

Kako je izvijestila državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, Petrokemija d.d. je u procesu pronalaženja strateških partnera koji će u tvrtku investirati u gotovini 450 milijuna kuna.

Komentari (14)
Pogledajte sve

Privatizirati što prije, ovo je socijalistička vreća bez dna.

Treba uložiti još puno vise u Petrokemiju i napraviti od nje najjačeg regionalnog igrača. A ne zatvarati je.

Problem je energent i to će uvijek biti problem osim ako nadju jeftini izvor plina u blizini samog postrojenja.

Što na ovo kaže europska agencija za tržišno natjecanje

Paljevina novca se nastavlja! Po koji puta već oni “spašavaju” ovaj Titanic koji će zasigurno na kraju zajedno s uloženim novcima potonuti. Oni jednostavno ne mogu biti konkurentni sa svojim proizvodima na tržištu EU-a i kraj priče. Gdje god se država upetljala kao garant nečega to je kasnije kad je novac isisan i propalo.

New Report

Close