Vlada do daljnjeg odustaje od potrage za strateškim partnerom za Croatia Airlines

Autor: Darko Bičak , 05. ožujak 2020. u 15:54
Foto: Igor Šoban / Pixsell

Bankrot je proglasila najveća europska regionalna aviokompanija, britanski Flybe.

Situacija oko koronavirusa je danas u Hrvatskoj dovela i prve ozbiljne gospodarske situacije, naime Vlada je odlučila da do daljnjeg odustaje od potrage za strateškim partnerom za Croatia Airlines. Naime, kako ističu iz Ministarstva mora prometa i infrastrukture, slijedom danas održanog sastanka Povjerenstva za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera društva Croatia Airlines, raspravljen dosadašnji tijek postupka pronalaska strateškog partnera kao i utjecaj koji je pojava COVID-19 imala na stanje u zrakoplovnoj industriji.

“Temeljem rasprave Povjerenstvo je odlučilo, uslijed nepovoljne situacije i rizika trenutačno prisutnih u sektoru, prilagoditi dinamiku cijelog procesa tako da se uslijed više sile proces stavi u mirovanje, sukladno rokovima utvrđenim Odlukom Vlade o stvaranju prethodno potrebnih uvjeta osiguranja postupka dokapitalizacije društva Croatia Airlines. Povjerenstvo će nastaviti kontinuirano pratiti razvoj situacije u zrakoplovnom sektoru”, kažu iz ministarstva.

Podsjetimo da je danas ranije tijekom dana objavljeno da je bankrot proglasila najveća europska regionalna aviokompanija, britanski Flybe, a kao glavi razlog ističu katastrofalne poslovne rezultate zadnjih tjedana kada im je zbog straha oko koronavirusa drastično pao broj putnika, a posljedično i interes kreditora i investitora. Potrebnu financijsku injekciju od 100 milijuna funti im je britanska Vlada odbila.

Isto tako, svjetska zrakoplovna federacija je procijenila da bi štete zbog korona virusa, ako situacija oko pandemije neće eskalirati, mogla u ovoj godini zrakoplovne kompanije ukupno koštati više od 60 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close