Vertiv u Rugvici stvorio ‘oazu’ za opremanje podatkovnih centara

Autor: Lucija Špiljak , 22. travanj 2021. u 22:00
Novi pogon udvostručuje kapacitete podatkovnih centara u EMEA regiji /PD

Uložili 10 mil. eura kako bi proizvodili napredna rješenja za EMEA regiju.

Čelni ljudi tvrtke Vertiv u četvrtak su u Rugvica u blizini Zagreba otvorili novi proizvodni pogon vrijedan 10 milijuna eura. Ovajom vodećem svjetskom dobavljaču telekom i IT infrastrukture, čija tehnologija danas pogoni najbolje svjetske podatkovne centre, ta je investicija odgovor na povećanu potražnju za integrirana modularna rješenja (IMS) i isporučivat će module za podatkovne centre u cijeloj EMEA regiji (Europa, Bliski Istok, Afrika).

Iz tvrtke su istaknuli kako uz novih 150 radnih mjesta, uglavnom na pozicijama inženjera, pogon udvostručuje kapacitete podatkovnih centara u EMEA regiji – pruža 130% više unutrašnjeg prostora dok vanjski proširuje za 60% s mogućnosti dodatnog povećanja za buduće potrebe. Usto, implementira brojne inovacije u izgradnji PFM centara (prefabricated modular data center – PFM), kao i za klima komore (air handling unit jedinice).

Predsjednik tvrtke Vertiv u EMEA regiji, Giordano Albertazzi, istaknuo je kako se danas puno govori o IT trendovima i razvojnim tehnologijama poput 5G, IoT-a i umjetne inteligencije (AI), ali nedovoljno o fizičkoj infrastrukturi koja stoji iza njih.

“Vidimo trend rasta u implementaciji PMF-a koji mogu podržati te nove tehnologije, zbog čega kao vodeća tvrtka na tržištu u ovom sektoru ulažemo u povećanje kapaciteta inovacija koje će odgovoriti na potrebe naših kupaca i omogućiti im ostanak na vrhu.

Novi pogon pruža podršku za planove i uspjeh naših EMEA i globalnih kupaca, reflektirajući se na našu ustrajnost prema ulaganju na tržištima gdje djelujemo”, rekao je Albertazzi.

Nova radna mjesta

Osim što pogon podržava poslovanje u cijeloj EMEA regiji, ova je investicija u Rugvici također prilika za zapošljavanje u ovom dijelu Europe, ali i za razvoj tehnološkog sektora u Hrvatskoj.

“Investicija će pozicionirati Vertiv kao jednog od važnih aktera IT industrije u regiji“, rekao je Igor Grdić, član Uprave Vertiv Croatia, koja se prije pet godina odvojila od tvrtke Emerson Network Power i postala dio Vertiva.

Tehnološka analitička organizacija Omdia lani je rangirala Vertiv kao jednog od vodećih dobavljača na tržištu PFM podatkovnih centara s drugim najvećim rastom svjetskog udjela na tržištu.

Njihovo je istraživanje potvrdilo pogodnosti poput mogućnosti nadogradnje ili proširenja postojeće infrastrukture, Scale with confidence, koji potiču značajan rast u primjeni PFM rješenja u svijetu. Rast Vertiva, pak, pripisuju faktorima kao što su skalabilnost, prednost offsite proizvodnje i integracije, te brzina implementacije.

Uvid u novi pogon dao je Viktor Petik, potpredsjednik za IMS poslovanje tvrtke Vertiv u EMEA regiji, istaknuvši kako se mogu pohvaliti najnovijim tehnologijama, proizvodnim procesima, alatima i laboratorijima za testiranje.

“Može pružiti široki spektar prefabriciranih modularnih rješenja, kabelskih postaja koje pokreću internet spajajući svijet pa sve do podatkovnih centara prema specifičnim zahtjevima kupaca. Ovaj proizvodni pogon dokaz je naše ustrajnosti prema inovativnosti i rastu”, istaknuo je Petik.

‘Plug and play’

PMF podatkovni centri dolaze u različitim oblicima i ciljem namjene, uključujući IT specifične dizajne s tzv. all-in-one modulima za IT, infrastrukturom za napajanje i hlađenje koji se najčešće koriste u obrazovnim, industrijskim, zdravstvenim aplikacijama te za daleke i teško pristupačne lokacije.

“Plug and play” pristup ne donosi prednosti samo za uštedu vremena za start-up i puštanje u pogon unutar nekoliko dana umjesto tjedana ili mjeseci, nego i za redukciju problema u kvaliteti jer su komponente već integrirane i testirane na terenu.

Podsjetimo, A1 u Zagrebu gradi novi podatkovni centar vrijedan 11 milijuna eura u kojem će koristiti tehnologiju koja osigurava napredne sustave hlađenja, napajanja i sigurnosti.

Oni će biti instalirani upravo korištenjem Vertiv tehnologije, a tom je prilikom lani Igor Grdić u razgovoru za Poslovni dnevnik pojasnio kako se investicije u ovoj industriji često baziraju na optimističnom gledanju na buduće potrebe za tehnologijom, odnosno digitalizacijom, te da je pandemija stavila dodatan pritisak na sve procese uključene u izgradnju podatkovnih centara.

Komentirajte prvi

New Report

Close