Velpro s 500 milijuna kuna manje prihoda, PIK Vrbovec s -15%

Autor: Jadranka Dozan , 23. srpanj 2018. u 15:41
Foto: Filip Kos / Pixsell

Od ključnih tvrtki koncerna još se čekaju izvješća Konzuma i Tiska.

Iako sa zakašnjenjem, većina je Agrokorovih ključnih kompanija protekli tjedan objavila revidirana izvješća za 2017. Od onih čije su dionice uvrštene na burzu učinilo je to svih sedam proizvodnih kompanija iz divizije poljoprivrede i prehrambene industrije, dok se isto tek očekuje od jedinog burzovnog predstavika retail biznisa koncerna, Tiska. I njegova izvješća su završena, ali se čekaju manja tehnička usklađenja, objašnjavaju u Agrokoru. Neslužbeno, ovih će dana biti sjednica Nadzornog odbora Tiska, a potom će izvješća pokazati kako se krizna 2017. odrazila na poslovanje tog maloprodajnog lanca.

Manjim tehničkim usklađenjima objašnjava se i to što je još krajem prošlog tjedna nedostupno bilo i godišnje izvješće Konzuma. On već pet godina nije na burzi pa izvješća predaje (samo) Fini, a u njezinu registru GFI stoji da je Konzumova dokumentacija u fazi obrade. No, zato je ona Velpro-centra koji ju je predao istoga dana, već dostupna, kao i izvješća PIK Vrbovca.

U godini aktiviranja Lex Agrokora prihodi PIK-a Vrbocec pali su 15 posto ili 323 milijuna kuna, na 1,84 milijarde. No, kao i kod drugih Agrokorovih perjanica, lanjskom izvješću najjači pečat daje nagodba odnosno knjiženja golemih rezervacija po jamstvima. Sukladno nagodbi i raspodjeli tereta jamstava po tzv. EPM modelu namirenja vrbovečki PIK uknjižio je jamstva u iznosu 807 milijuna kuna, a posljedično mu slijedi i insolventnost i prijenos poslovanja na novo zrcalno društvo.

Velpro je iz Konzuma izdvojen početkom 2016., a nakon što je te godine ostvario 2,01 mlrd. kuna prihoda, lani je izgubio gotovo četvrtinu prometa. Preciznije, ta veleprodajna kompanija zabilježila 1,55 mlrd. kuna prihoda, što je pad od 23%. U izvješću Uprave ističe se da Velpro-centar posluje putem 18 centara, a tijekom 2017. zatvorio ih je pet.

Za razliku od glavnih Agrokorovih perjanica čija su izvješća ponajviše bila u znaku rezervacija po jamstvima, kod Velproa su izraženiji utjecaj imala vrijednosna usklađenja od 165 mil. kuna. Na kraju je Velpro iskazalo 321 mil. kuna gubitka, a knjigovodstvena vrijednost kapitala i rezervi potonula mu je na ‘minus’ 450,8 milijuna. Revizori PwC-a na izvješće su dali mišljenje s rezervom zbog pitanja zateznih kamata i stanja zaliha.

Komentari (1)
Pogledajte sve

a kak konzum, tisak, velprom mogu preživjeti kad su 30-40 posto skuplji od drugih?? stvarate novog gazdu jovana.

New Report

Close