Veliki koraci prema samodostatnosti – Podravka već gradi i tvornicu rajčice

Autor: Josipa Ban , 22. siječanj 2024. u 07:00
Na nova ulaganja kompanije ponosan je i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je zajedno s Martinom Dalić pustio novi pogon u rad/D. Špehar/PIXSELL

Otvorena tvornica tjestenine, u tijeku su još dva velika ulaganja Grupe od oko 61 mil. eura.

Podravkina tvornica tjestenine u Koprivnici, prvi novi proizvodni pogon jedne od vodećih prehrambenih kompanija u Hrvatskoj u posljednjih 17 godina, i službeno je otvorena. U tvornicu je uloženo gotovo 15 milijuna eura, a simbolički su je pustili u rad Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, i Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

U tvornici će se, objasnila je Dalić, proizvoditi tjestenina namijenjena juhama te će kompanija sada, rekla je, imati potpuno kontrolu nad sirovinama od kojih se rade.

“Tjestenina iz nove tvornice godišnje će završiti u oko 90 milijuna vrećica juhe u 150 zemalja u kojima se prodaju”, istaknula je predsjednica Uprave Podravke.

Velika ulaganja u tehnologiju
Novi je proizvodni pogon u potpunosti automatiziran, prostire se na 4400 četvornih metara te zapošljava 20-ak ljudi. Sastoji se od linije za kratku i uvijenu tjesteninu, linije za pakiranje i paletiranje te automatiziranog upravljanja paletama. Osim što će novi pogon, čija je izgradnja počela u listopadu 2022., osigurati proizvodnju tjestenine za juhe te tako omogućiti rast ove kategorije proizvoda, omogućit će, rečeno je, i razvoj novih proizvoda.

Zanimljivo, od ukupno uloženih gotovo 15 milijuna eura, nešto više od polovice, odnosno osam milijuna eura, objasnila je Martina Dalić, uloženo je u tehnologiju, dok su sami građevinski radovi stajali sedam milijuna eura. “Čak je 50 šlepera bilo potrebno da se doveze sva potrebna oprema koja je instalirana u novim pogonima”, rekla je.

Čak 50 šlepera

‘Čak je 50 šlepera bilo potrebno da se doveze sva potrebna oprema koja je instalirana u novim pogonima’, rekla je predsjednica Uprave Martina Dalić.

Na nova ulaganja kompanije u kojoj država ima većinski udio ponosan je i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je istaknuo da je otvaranje proizvodnog pogona iznimno važno za rast kompanije, prehrambenu industriju Hrvatske, ali i našu samodostatnost.

Tvornica tjestenine u Koprivnici, naime, samo je dio investicijskog ciklusa Podravke, a koji se temelji na strategiji poslovanja Grupe od 2021. do 2025. U tijeku je, naime, još jedna investicija u Koprivnici, ona izgradnje logističko-distributivnog centra, što je ujedno i najveće ulaganje u sklopu strategije vrijedno 48 milijuna eura.

Novi bi logističko-distributivni centar trebao zadovoljiti predviđeni rast prodaje, odnosno potrebu za skladišnim prostorom u idućih deset godina. Uz ovo gradi se i tvornica rajčice u okviru postojeće tvornice Kalnik u Varaždinu, vrijednosti više od 13 milijuna kuna.

Do ove je investicije došlo nakon što je Podravka lani zatvorila tvornicu u Umagu, a u kojoj se rajčica prerađivala dulje od 40 godina. Obje navedene investicije trebale bi biti završene tijekom ove godine.

Popularna dionica
Uz ove dvije, treba spomenuti i ulaganje u slovensko Žito koje je Podravka kupila 2015., a u koje je investirala više od 16 milijuna eura.

Svoj će daljnji rast kompanija, koja je u tri godine pet puta dizala plaće zaposlenicima da bi one u prosincu, u prosjeku, iznosile 1060 eura neto (što je i dalje niže od državnog prosjeka od 1208 eura, ali nešto više od medijalne plaće od 1030 eura), temelji na rastu izvoza, posebno na razvijena i bogata tržište, poput ona Njemačke, Austrije te zemlje srednje Europe.

Prehrambena kompanija iz Koprivnice ima proizvodnju u četiri zemlje te izvozi na čak 60 tržišta. “Podravka je istinski multinacionalna kompanija i želimo sada, ali i u budućnosti, uspješnu kompaniju”, rekla je Dalić na otvaranju tvornice tjestenine.

Prošle je godine i trgovina dionicama Podravke na Zagrebačkoj burzi bila vrlo živa, prvenstveno zahvaljujući Mesnoj industriji Braća Pivac koja je premašila prag od 5% vlasništva u ovoj koprivničkoj kompaniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close