Veliki iskorak za Brodosplit: Počinje gradnja polarnog broda klase LR PC6, prvog takvog u svijetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. prosinac 2017. u 08:52
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Upitan za vrijednost broda, Debeljak je rekao kako je to “ugovorna tajna”.

U Brodosplitu je u ponedjeljak položena kobilica za izgradnju broda za krstarenje polarnim područjima kojeg će unajmiti tvrtka Polar Expeditions Inc., a brod će imati dopuštenje uplovljavati u područja Arktinka i Antartika gdje je debljina leda do 1,5 metara.

 "Ovo je prvi polarni brod klase LR PC6 koji će se proizvesti u svijetu. Krstarenje polarnim područjima je rastući trend i za takvu plovidbu grade se specifični brodovi s dodanom vrijenošću, a za krstarenje će biti spreman već u proljeće 2019. godine," izjavio je predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak.
 Pojasnio je kako će iznajmljivač ovog broda, tvrtka Polar Expeditions Inc. prema ugovoru morati otkupiti ovaj brod tijekom desetgodišnjeg najma od Brodosplita, u trenutku u kojem ona to bude željela.

 Upitan za vrijednost broda, Debeljak je rekao kako je to "ugovorna tajna".

 Brod koji će moći ploviti polarnim područjima bit će dugačak oko 108 metar, a širok gotovo 18 metara i moći će ugostiti 196 putnika u 85 kabina.
 Voditelj projekta izgradnje broda inž. Frane Matulić novinarima je rekao kako je konstrukcija plovila iznimno zahtjevna jer će brod ploviti arktičkim i antarktičkim vodama i bit će mu dopuštena plovidba područjima gdje je led debljine do 1,5 metara.
 "Ovaj će brod moći gurati velike sante leda i njegova je gradnja veliki iskorak za Brodosplit," naglasio je Matulić.

 Brod će biti opremljen i s dvadesetak gumenjaka pomoću koji će se putnici moći spuštati u more i ploviti kako bi uživali u zanimljivostima i ljepote prirode na Arktiku i Antarktiku, dodao je.
 "Područja kojim će ploviti ovaj brod su prirodni fenomen i u njima vlada apsolutna tišina bez ikakvih šumova te brod treba udovoljiti željama putnika koji žele ploviti takvim predjelima," kazao je ing. Matulić.
 Predstavnik tvrtke "Polar Expedition Inc." Wynand von Gessel istaknuo je kako je siguran da će putnici na ovom brodu biti zadovoljni.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bravo!

New Report

Close