Varteksu 12 milijuna kuna za generalske i časničke odore

Autor: Ante Pavić , 08. rujan 2013. u 22:01
Zoran Koščec, čelni čovjek Varteksa/A. MAGZAN/PIXSELL

Varaždinska tvrtka u narednih će sedam godina MORH-u isporučiti oko 6 tisuća svečanih i službenih uniformi.

Varaždinska tekstilna industrija Varteks u narednih će nekoliko godina šivati svečane i službene odore za časnike i dočasnike hrvatskih oružanih snaga.

Varteks je i dosad opremao vojsku tim vrstama odora, a nedavno je potpisan novi sporazum kojim je predviđeno da se u najdužem roku od sedam godina zamijeni oko 6 tisuća kompleta uniformi. Ovaj tjedan se očekuje potpisivanje ugovora za 2013. godinu temeljem kojega će Varteks do kraja godine isporučiti MORH-u oko tisuću kompleta odora vrijednih 2 milijuna kuna. To bi značilo da je čitav posao, ukoliko se realizira u narednim godinama, vrijedan oko 12 milijuna kuna. Kako doznajemo u MORH-u, nove odore za razliku od starih bit će šivane od posebne vrste tkanine sa sastavom koji onemogućuje prodor mrlja. Drugim riječima, generali i ostali časnici neće morati koristiti usluge kemijskih čistionica u slučaju kada se poliju kavom, crnim vinom ili nekom drugom tekućinom, što su dosad morali plaćati iz vlastita džepa.

Vrijednost posla, međutim, umanjuje činjenica da će materijal za odore bit nabavljen u Italiji, pošto je Varteks u prosincu prošle godine definitivno ugasio proizvodnju tkanina u svom pogonu Tivar. Iako je sporazumom predviđeno da se sadašnje odore zamijene kroz narednih sedam godina, u MORH-u se nadaju da će čitav posao biti realiziran kroz tri do četiri godine. Inače, Varteks se zajedno sa skupinom domaćih tvrtki natječe i za dobivanje posla opremanja Oružanih snaga RH borbenim odorama.

Natječaj je u završnoj fazi, na njega se prijavilo nekoliko desetaka zainteresiranih tvrtki, a u završnom krugu ostale su dvije zajednice ponuditelja. Procjenjuje se da će ugovor za nabavu borbenih odora biti vrijedan oko 80 milijuna kuna. Nastavak je to posla ugovorenog u ožujku prošle godine kada je MORH potpisao nabavu odjeće i obuće s 21 tvrtkom za oko 32 milijuna kuna. Posao nabave borbenih odora tada je dobila zajednica ponuditelja predvođena tvrtkom Kroko International, dok je Varteks bio u skupini tvrtki koje su dobile posao nabave "ostalih odjevnih predmeta za potrebe Oružanih snaga RH".

Komentirajte prvi

New Report

Close