Varteks zbog nedovoljnog interesa ulagatelja odustao od dokapitalizacije

Autor: Poslovni.hr/H , 08. travanj 2019. u 16:04
>Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Uprava Varteksa, uz suglasnost Nadzornog odbora, u ponedjeljak je odlučila da se neće provesti proces dokapitalizacije, jer je interes potencijalnih ulagatelja manji od 10 milijuna kuna, priopćeno je iz te varaždinske tekstilne tvrtke.

Varteks je početkom ožujka pozvao na iskazivanje interesa za sudjelovanje u postupku povećanja temeljnog kapitala i/ili izdavanje zamjenjivih obveznica, a jedan od uvjeta bio je da ukupni interes bude veći od deset milijuna kuna.  

"Na poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u postupku povećanja temeljnog kapitala i/ili izdavanju zamjenjivih obveznica društva, objavljenom 8. ožujka 2019. godine, interes je iskazan od strane fizičkih osoba. Obzirom da je interes potencijalnih ulagatelja manji od 10 milijuna kuna, neće se provoditi postupak dokapitalizacije društva", stoji u objavi na Zagrebačkoj burzi, koju potpisuje član Uprave Vateksa Paško Vela.

Varteks je, uz poziv za iskazivanje interesa, u ožujku objavio i dokument "Okolnosti poslovanja i poslovni planovi za 2019.", u kojem projicira rast poslovnih prihoda u ovoj godini na 176 milijuna kuna, naspram 155,6 milijuna kuna prošle godine, a pad poslovnih rashoda na 173,7 milijuna kuna (lani 185,1 milijun kuna). 

"U ovom trenutku društvu je potrebna veća likvidnost zbog više razloga: značajnija proizvodnja za vlastite potrebe zbog godišnjeg ciklusa i rasta maloprodaje znači manje usluga (šivanja) za druge; nabava repromaterijala (tkanine i tako dalje) za vlastitu proizvodnju za buduća vremenska razdoblja, te želja za obnovom strojnog parka. Sve ovo se događa u uvjetima kad financijske institucije uopće ne financiraju obrtni kapital društva osim manjeg okvira za akreditive za koji je društvo moralo osigurati gotovinski polog u omjeru 1:1, i diskontiranju izdanih računa ili prihoda po izvjesnim ugovorima. Vjerujemo da će financijske institucije uskoro razumjeti potencijale Varteksa te ga početi podržavati", naveli su uz ostalo u tom dokumentu.

Inače, najveći pojedinačni dioničar Varteksa je Nenad Bakić, koji drži 17,01 posto dionica. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Meni je banka za 45.000 eura kredita za dovrsetak gradnje trazila zalog na 100.000 eura vrijednu zemlju koju osobno posjedujem te na 900.000 eura vrijedan objekt kojeg je vlasnik firma koje firme sam ja vlasnik. Ali I ni to nije bilo dovoljno pa sam morao biti solidarni jamac firmi za taj kredit. Dakle 1.000.000,00 eura plus solidarni jamac su mi trazili za osiguranje kredita od 45.000 eura. Kuzite vi koja je to debilana I koji je to apetit prema riziku. Nula apetita I nula rizika. Zato je bankarski posao u HR odlican biznis. Rizik nula I profit 100% siguran.

Banke u HR uopce ne financiraju poduzetnistvo, uvijek traze zero risk aranznman gdje zapravo moras jamciti imovinom za ukupni iznos kredita. Sto ce cesto nemoguce.

Eto briljantni plan nije privukao ni 10mil kuna. Steta ali to je realnost.

New Report

Close