Valamarovi kampovi očekuju uspješnu sezonu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. srpanj 2014. u 13:45
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Slijedom potražnje i najava sa stranih tržišta te ako bude dobro vrijeme očekuju i ukupno uspješnu kamping sezonu.

Grupacija Valamar u deset kampova na Jadranu, kojima upravlja pod brendom "Camping Adriatic by Valamar", ove godine očekuju uspješnu sezonu najavljujući da iduće godine nastavljaju ulaganja u tržišno repozicioniranje i kvalitetu ponude kampove s oko 25 milijuna kuna.

Doznaje se to od direktorice prodaje, marketinga, upravljanja prihodima i razvoja kampova u Valamar hotelima i ljetovalištima Josipe Cvelić Bonifačić koja za Hinu ističe da za kampove ove godine bilježe bolji buking nego lani, u ponekima i do 25 posto bolji, te da su već u lipnju imali 9 posto više noćenja nego u istom lanjskom mjesecu.

Slijedom potražnje i najava sa stranih tržišta te ako bude dobro vrijeme očekuju i ukupno uspješnu kamping sezonu, za koju za sada teško mogu prognozirati hoće li premašiti lanjsku koju su završili s 2 milijuna noćenja ili 5 posto više nego 2012., te s porastom prihoda od 12 posto.

Nešto malo manje od polovice ukupnih godišnjih kamp noćenja ostvaruju u najvećem, ujedno i najboljem hrvatskom kampu Lanterna, koji je uz Turisthotelov kamp Zaton i jedini iz Hrvatske član Leading Camping Europe, najprestižnije kamping organizacije u Europi koja okuplja samo 30-ak najboljih kampova.

Označavajući kratku sezonu i dalje velikim izazovom kamping poslovanju, Cvelić Bonifačić iznosi podatke da je lani ukupna prosječna popunjenost svih kampova bila 96 dana, a tek kod tri kampa nešto viša, od 129 dana u kampu Krk te od 117 dana u kampovima Orsera i Ježevac.

Ti se kampovi i ove sezone unatoč nešto lošijem vremenu dobro pune, posebno kamp Krk koji je i lani, u svojoj prvoj godini rada nakon obnove na višu kategoriju i uz dodatne sadržaje zabilježio porast noćenja od čak 89 posto u odnosu na 2012.

Poslovanje, ulaganja, problemi

Svi Valamarovi kampovi zadnjih osam godina bilježe i fizički i financijski rast, za što Cvelić Bonifačić kaže da je dijelom i rezultat dosadašnjih 300 milijuna kuna ulaganja u povećanje standarda te kvalitetu sadržaja i usluga.

Poručuje da bi ulaganja bilo i više da se uredi problem turističkog zemljišta za što zakon postoji, ali nije proveden niti je provediv, iako temeljem toga plaćaju dio budućih koncesija.

Govoreći o poslovanju kampova naglašava da kampovi Grupaciji donose oko 45 posto noćenja, 20 posto prihoda i oko 25 posto operativne dobiti, što drže dobrim rezultatom, ali se s druge strane suočavaju s velikim fiskalnim i parafiskalnim opterećenjima, koja su od ove godine podizanjem međustope PDV-a postala još viša.

I za posljednje, najnovije najave Ministarstva turizma o povećanju boravišne pristojba ocjenjuje da će se izrazito loše odraziti na poslovanje turističkih subjekata, posebno kampova koji već sada imaju znatno lošiju poziciju u odnosu na direktne konkurente zbog najvišeg PDV-a na smještaj na Mediteranu.

Viša boravišna pristojba u kampovima znatno bi utjecala i na poskupljenje cjelokupne usluge, zaključuje Cvekić Bonifačić.

U 10 kampova kojima upravlja Valamar je 8.900 smještajnih jedinica u koje se u jednom danu može smjestiti oko 27 tisuća gostiju, a osim kamp parcela u kampovima imaju i 260 vlastitih mobilnih kućica, 144 apartmana, 140 soba i jedan hostel.

Komentirajte prvi

New Report

Close