Valamar i AZ fondovi ulaganjem 670 milijuna kn u stvarima i novcu proveli drugi krug dokapa Imperial Riviere

Autor: Suzana Varošanec , 01. prosinac 2021. u 15:17
FOTO: Press

Valamar Riviera sudjeluje ulogom u stvarima i to ulaganjem nekretnina u svom vlasništvu ukupne procijenjene vrijednosti od 353 milijuna kuna. Nekretnine se nalaze na poluotoku Babin kuk u Dubrovniku. AZ mirovinski fondovi ulažu novac u ukupnom iznosu od 337 milijuna kuna. Ovo povećanje kapitala namijenjeno je daljnjem razvoju turističkog portfelja u Dubrovniku, Makarskoj te na otoku Rabu. Nakon provedbe postupka povećanja kapitala Valamar Riviera će biti imatelj 46,27%, a AZ mirovinski fondovi imatelji 48,85% dionica Imperial Riviere.

Za Imperial Rivieru, hotelsku tvrtku pod kontrolom većinskih vlasnika Valamara i AZ mirovinskih fondova, praktički sam kraj 2021. i unatoč pandemiji donosi službeni završetak drugog kruga dokapitalizacije koji se temelji na strateškoj suradnji njezinih većinskih vlasnika. Nakon što je Trgovački sud u Rijeci potkraj studenog objavilo upis povećanja temeljnog kapitala za društvo Imperial Riviera u vrijednosti blizu 670 milijuna kuna, Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) danas je preko Zagrebačke burze obavijestilo da će 2. prosinca, odnosno sutra provesti korporativnu akciju povećanja temeljnog kapitala. Time se formalnopravno zaokružuje procedura realizacije odluke Glavne skupštine rapske hotelske kuće održane 10. rujna koja je dala ‘zeleno svjetlo’ za povećanje temeljnog kapitala s iznosa od 826.668.557,32 kuna za iznos od 689.765.631,10 kn na iznos od 1.516.434.188,42 kuna izdanjem 790.010 redovnih dionice oznake HIMR-R-C.

“Temeljni kapital Društva, upisan u informacijski sustav SKDD-a, nakon provedenog povećanja iznosit će 1.516.434.188,42 kn, i bit će podijeljen na 1.489.463 redovne dionice oznake HIMR-R-A i 790.010 redovnih dionica oznake HIMR-R-C”, navodi se u objavi SKDD-a.

Do provedbe korporativne akcije Valamarov udio u Imperial Rivieri iznosi 43,68 posto, a AZ fondova 48,25 posto, dok se drugom rundom dokapitalizacije vlasnički omjer udjela sudionika dokapa mijenja. Nakon provedbe postupka povećanja kapitala Valamarov udjel u Imperial Rivieri značajnije se penje te iznosi 46,27%, a udjel AZ mirovinskih fondova iznosi 48,85%. Izvedenica je to odluke o povećanju temeljnog kapitala ovog društva izdavanjem 790.010 novih redovnih dionica bez nominalnog iznosa ulozima dva većinska dioničara, jer Allianz ZB, društvo za upravljanje obveznim i mirovinskim fondovima u svoje ime, a za račun AZ fondova pod upravljanjem, ulože u novcu iznos od 336.920.925,46 kuna, dok je Valamar Riviera, svojim ulozima u stvarima uložila nekretnine u svojem vlasništvu ukupne procijenjene vrijednosti 352.844.705,64 kuna. Nekretnine se nalaze na poluotoku Babin kuk u Dubrovniku.

Ovako značajno kapitalno osnaživanje Društva od strane većinskih dioničara usmjereno je daljnjem razvoju i unapređenju poslovanja, sada i uz širenje na novu regiju, dubrovačko područje, koristeći pri tome sinergijske efekte upravljanja imovinom i potencijalno ostvarenje ušteda u poslovanju, navode iz Uprave Imperial Riviere čije poslovanje vodi predsjednik Uprave Vlado Miš.

Tvrtka Imperial Riviera, nastala pripajanjem tvrtke Hoteli Makarska rapskoj hotelskoj kući Imperial, ovime širi svoje poslovanje na dubrovačko područje, u sklopu Valamar Riviera grupacije. Valamar i AZ fond, podsjetimo, prije nekoliko godina od države su preuzeli većinske pakete dionica rapske i makarske hotelske tvrtke, pa sad nastavljaju zajednička ulaganja u turizam kroz tvrtku Imperia Riviera. Prva faza njihove dokapitalizacije Imperial Riviere, u iznosu od 426 milijuna kuna realizirana je 2019. Uspješno su ostvarena ulaganja u rekonstrukciju hotela Parentino u Poreču, hotela Meteor u Makarskoj te Premium Campinga Padova na otoku Rabu. Aktualna druga faza dokapitalizacije povećanjem temeljnog kapitala njihovog društva za ukupan iznos od oko 670 milijuna kuna namijenjena je daljnjem razvoju turističkog portfelja u Dubrovniku, Makarskoj te na otoku Rabu. Prema Valamaru, pored širenja poslovanja i rasta Valamar Grupe, ova će transakcija i osnažiti bilancu te poboljšati financijske pokazatelje Grupe. Imperial Riviera, navode, i nadalje će ostati zajednička kompanija za ulaganje i razvoj turističke imovine u regiji, dok će Valamar Riviera i nadalje biti kompanija zadužena za upravljanje operativnim poslovanjem, što je bio i jedan od ciljeva uspostavljene suradnje Valamara i AZ mirovinskih fondova.

Komentirajte prvi

New Report

Close