Valamar će do 2025. petinu struje za hotele dobivati iz sunca

Autor: Darko Bičak , 12. svibanj 2022. u 22:00
Foto: VALAMAR

Turistička kompanija predstavila suradnju s E.ON-om.

Razvoj turizma u Hrvatskoj može i mora biti jedino održiv i voditi se principima koristi cjeline, a ne čiste profitabilnosti, rečeno je na prezentaciji suradnje turističke tvrtke Valamar i energetskog E.ON-a jučer u Poreču.

Naglašeno je da je upravo energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije jedan od najvažnijih fokusa toga principa.

Sami proizvode 6 posto
SaIvana Budin Arhanić, članica Uprave Valamara, pojasnila je da oni već godinama ulažu u obnovljive izvore energije, a trenutno oko šest posto električne energije proizvode sami. U protekle četiri godine Valamar je u projekte energetske učinkovitosti investirao ukupno 400 milijuna kuna.

“Količina ukupno proizvedene struje iz OIE odgovara potrošnji na otoku Sv. Nikola u Poreču i turistički resursi koji se ovdje nalaze u potpunosti su pokriveni iz tog izvora. No, Valamar i kao korporacija isključivo kupuje zelenu energiju, a što nam pak omogućuje da držimo najviše ekološke EU standarde”, kazala je Budin Arhanić. Alen Benković, viši potpredsjednik Valamara za tehnologiju, istaknuo je da su u pripremi su već i 2. te 3. faza projekta razvoja OIE u Valamaru.

Predsjednik Uprave tvrtke E.ON Hrvatska Andreas Rörig/L. Stanzl/PIXSELL

“Plan je do 2025. da 20 posto naše potrošnje bude iz vlastitih izvora. Jasno je da tu ima dosta administrativnih i tehničkih prepreka, no cilj je ambiciozan i nadamo se da ćemo ga realizirati. Tu se radi sve više o kombinaciji ekologije, ali i sigurnosti opskrbe te same cijene”, kazao je Benković.

Vedran Belamarić, direktor energetskih rješenja u E.ON-u Hrvatska istaknuo je da je projekt u Valamaru pokrenut prije 2,5 godina bio vrlo logistički zahtjevan. “Radi se o vrlo inovativnom poslovnom modelu koji podrazumijeva svojevrsni ESCO, odnosno BOT (Build Operate Transfer) model, tako da je u prvo vrijeme elektrana naša, dok se prodajom energije ne otplati, a onda prelazi u vlasništvo Valamara.

Radi se o tehnički vrlo zahtjevnom projektu koji obuhvaća 26 lokacija sa 68 objekata, instalirane snage 3,5 MW što pak znači oko 5 GWh proizvedene struje godišnje”, kazao je Belamarić.

Dodao je da imaju značajnih problema, kako u Istri tako i u ostatku Hrvatske, s birokracijom te ima određeni broje solarnih elektrana koje su izgrađene, ali zbog “papirologije” još uvijek ne mogu biti puštene u rad. Za neke od njih se čeka i duže od godinu dana. Gotovo podjednaka situacija je kod investicija poduzetnika kao i elektrana koje instaliraju sami građani.

5

GWh struje godišnje proizvede Valamar iz instaliranih 3,5 MW

Mali i veliki korisnici
E.ON je realizirao ili je u realizaciji 50-ak projekata u Hrvatskoj za poslovne korisnike ukupno instalirane snage sunčanih elektrana od 40 MW, a isto tako u portfelju imaju i veliki broj kućanstava. Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON Hrvatska, istaknuo je i na ovom događanju u Poreču da sunčeva energija ima najznačajniji potencijal rasta u nadolazećim godinama u Hrvatskoj.

“Istra i Dalmacija imaju 40 posto više insolacije u odnosu na, primjerice, München, stvarajući isti postotak ranijeg povrata ulaganja. Postavljanjem kućnih solarnih elektrana pomogli smo našim kupcima postizanje energetske učinkovitosti i neovisnosti te nastavljamo s razvojem pametnih i raznolikih energetskih rješenja krojenih po mjeri i potrebama modernih kućanstava.

Zajedno s našim poslovnim kupcima kao što su Valamar Riviera, Pliva, Žito grupa, Bauhaus, Gavrilović, Atlantic i drugim predvodnicima industrija i liderima održivosti radimo na ostvarivanju solarnog potencijala hrvatskog tržišta i zajedno oblikujemo to tržište.

U 2022. godini uložit ćemo najmanje 12,5 milijuna eura kroz BOT modele s ugovorima o otkupu energije (PPA) s kupcima. Pored toga, očekuje nas i više od 25 milijuna eura ulaganja u ostale solarne projekte na kojima trenutno radimo projektiranje”, kazao je Rörig.

Komentirajte prvi

New Report

Close