Uz pomoć EBRD-a u zamahu projekt ‘težak’ više stotina milijuna eura, međunarodni tender do kraja 2022.

Autor: Suzana Varošanec , 18. ožujak 2022. u 15:53
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Šibenske vlasti očekuju da će kroz savjetodavne usluge koje će se pružati u Fazi 2, razvojni projekt Batižele privući visoko kreditno sposobne ulagače ili investicijski konzorcij, odnosno da će tržišna ponuda, koja će biti konačno prihvaćena, zadovoljiti potrebe tvrtke Batižele čiji su suvlasnici Grad Šibenik i Republika Hrvatska, ali i građana Šibenika te samog investitora. Nova faza kao ključan korak prema pronalasku investitora predviđa početak savjetničkih aktivnosti 1. lipnja, a procijenjeno je da će ukupno trajati najviše 36 tjedana, tako da bi po planu do kraja godine trebala biti pripremljena cjelokupna dokumentacija te raspisan međunarodni natječaj, obvezujućeg karaktera koji će dovesti do partnera.

Razvojni projekt Batižele – stavljanje u funkciju cca 28 hektara zemljišta u središtu Grada Šibenika, udaljenom tek 500 metara zračne linije od stare gradske jezgre i katedrale sv. Jakova, na mjestu nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura, nakon 20-ak godina pravnih zavrzlama i procijenjene investicije na oko više stotina milijuna eura, potvrđeno je, ulazi u višu fazu. I to uz pomoć Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te u hodogramu koji očito vodi ka skorašnjem raspisivanju obvezujućeg međunarodnog natječaja, koji će tvrtku Batižele, odnosno njezine suvlasnike Grad Šibenik i Republiku Hrvatsku, dovesti do partnera u projektu.

Interes ulagača neće manjkati, kako se to pokazalo kroz provedeni ‘light’ natječaj neformalnog karaktera, a kojoj prilikom su svoj interes iskazala tri snažna međunarodna investitora. Sada, pak, odnosno nakon uspješnog završetka Faze 1 – Urbane regeneracije brownfielda Šibenika, Usluge strateške podrške, razvojni projekt Batižele, kreće ubrzano naprijed na temelju suradnje EBRD-a, međunarodne financijske institucije s velikim iskustvom u pružanju savjetodavnih usluga u zemljama u kojima djeluje, uključujući Hrvatsku, s Gradom Šibenikom i Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Naime, EBRD će pružiti savjetodavnu podršku u sljedećoj fazi razvoja projekta – ta će omogućiti početak konkretnih građevinskih aktivnosti na lokaciji Batižele, pa će se uz njegovu pomoć pripremiti natječaj za izbor konzultanta. Usto EBRD će i financirati rad savjetnika glede pružanja usluge tehničke podrške u smislu pripreme natječaja, njegove provedbe i izbora, u vrijednosti koja se procjenjuje na oko 290.000 eura.

Nova faza kao ključan korak prema pronalasku investitora predviđa početak aktivnosti 1. lipnja, a procijenjeno je da će ukupno trajati najviše 36 tjedana, tako da bi po planu do kraja 2022. trebala biti pripremljena cjelokupna dokumentacija za natječaj. Uz ovakav hodogram procjenjuje se da će do kraja godine biti raspisan međunarodni natječaj, obvezujućeg karaktera koji će rezultirati s odlukom tko će u ovom razvojnom projektu, od značaja za sve generacije Šibenčana, biti partner Gradu Šibeniku i RH.

Prema opisu posla konzultanta pružat će se integrirane strateške, tehničke, pravne, financijske i usluge upravljanja projektima u provedbi tržišne ponude za prvu fazu razvoja, a on će biti svjetski lider u savjetodavnim uslugama, koji nudi podršku na teme vezane uz financiranje investicija u sektoru nekretnina i infrastrukture iz javnog i privatnog sektora., ima iskustvo u pružanju konzultantskih usluga za projektiranje, podršku, financiranje i provedbu koncesija ili slično strukturiranih projekata u sektoru nekretnina i infrastrukture, kao i u radu s više dionika i vlasnika imovine iz organizacija javnog i privatnog sektora.

Šibenske vlasti očekuju da će kroz savjetodavne usluge koje će se pružati u Fazi 2, projekt privući visoko kreditno sposobne ulagače ili investicijski konzorcij, odnosno da će tržišna ponuda, koja će biti konačno prihvaćena, zadovoljiti potrebe Batižela d.o.o. i njegovih osnivača, građana Šibenika i samog investitora. Takav ishod, po njima, predstavlja optimalan put za dugoročni razvoj lokacije Batižele, grada Šibenika i šire regije, dok podrška EBRD-a naglašava zajedničku namjeru Grada Šibenika i Republike Hrvatske da “projekt provedu u skladu s najboljim praksama, posebice onima koje donose ekonomske, ekološke i društvene koristi te imaju značajnu dodanu vrijednost za život građana Šibenika”.

Komentirajte prvi

New Report

Close