Uvertira za dolazak novog vlasnika i daljni razvoj Dalekovoda

Autor: Suzana Varošanec , 07. veljača 2021. u 22:01
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Javni poziv za financiranjem kompanije aktualizirao temu buduće vlasničke ‘križaljke’.

Dalekovod je putem Zagrebačke burze uputio javni, neobvezujući poziv za iskazivanje interesa za financiranje ove kompanije, kao i za sudjelovanje u njezinu financijskom restrukturiranju. I dok ovaj rok već teče, tvrtka se nalazi pred raspletom za njezin daljnji razvoj velike i ključne priče.

15. veljače

završava poziv Dalekovoda za financiranje te kompanije

To je ona o izlasku iz vlasništva fonda Inspire Investments, društva za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima. Dobio je dodatnih pola godine za prodaju vlasničkih pozicija (oko 61 posto udjela) koje Fond preko tvrtke Konsolidator drži u Dalekovodu. Jesu li ovi procesi povezani i na koji način, službenih potvrda toga nema, očekivano zbog pravila burze, dok se na tržištu već mogu čuti nagađanja o tome da je objavljeni poziv mogući prvi korak koji vodi u istom smjeru, dakle kako bi se dodatno osnažila pozicija tvrtke u sklopu priprema za preuzimanje i ulazak novog vlasnika – jednog ili zajedničkim djelovanjem više njih.

Iz Dalekovoda pojašnjavaju da je društvo 4. veljače objavilo Poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u svom financijskom restrukturiranju, koji je nastavak procesa operativnog i financijskog restrukturiranja započetog tijekom 2019.

“U ovoj fazi spomenutog procesa, Dalekovod razmatra mogućnosti financijskog restrukturiranja radi stvaranja temelja za dugoročno unaprjeđenje financijskog položaja, smanjenja obveza i poboljšanja učinkovitosti poslovanja društva”, poručuju iz kompanije.

Sukladno pravilima financijskog izvješćivanja svih dioničara društva i zainteresiranih dionika na tržištu, Dalekovod je objavio neobvezujući poziv za iskaz interesa u trajanju do 15. veljače te će kao i u dosadašnjem poslovanju, osigurati najvišu razinu transparentnosti procesa prema svim dioničarima i dionicima”, zaključuju u Dalekovodu.

Posebna platforma

Stvorena je izgleda kroz poziv investitorima posebna platforma koja je više od poluge testiranje interesa potencijalnih ulagača – što nije nešto neobično i slično je viđeno kod Đure Đakovića prošle godine. No, ovdje se ne isključuje da potencijalno zainteresirani preuzimatelj udjela od Fonda kao jedan od bitnih uvjeta za ulazak u transakciju može pretpostaviti dogovor s jednim ili više postojećih vjerovnika Dalekovoda o konverziji njihovih potraživanja u vlasnički kapital kompanije, odnosno restrukturiranje dospijeća njezinih obveza npr. u obliku novog otplatnog plana. To bi kompaniji pod novim vlasnicima omogućilo relaksiranje poslovanja. Inače, u zadnjih 10 godina dokapitaliziran s ukupnim iznosom od oko 400 milijuna kuna, uz otpis dijela tražbina u PSN-u, Dalekovod je vidljivo uznapredovao u rješavanju svih biznisa koji nisu temeljna djelatnost. Nakon prodaje vjetroelektrana i uoči pandemije prodane Cinčaonice u Dugom Selu Česima, odnosno Signum grupi (u sklopu biznisa u Hrvatskoj djeluju i preko splitskog Adriacinka), s obzirom na volatilnost rezultata u zadnjih nekoliko godina i neizvjesnosti u okolnostima pandemije, procjena vrijednosti kompanije, kao bitna stavka za prodaju udjela većinskog vlasnika, bit će dodatno izazovna.

Prema viđenju ekonomskog konzultanta Andreja Grubišića, Dalekovod je kompanija koja ima jako snažne reference izvan Hrvatske, što je njegova vrijednost, no ističe i da velik izazov predstavljaju neisplaćene obveze iz predstečajne nagodbe.

“Postavlja se pitanje koju cijenu za vlasničke udjele prodavatelji mogu ostvariti, posebno imajući u vidu činjenicu da prodaja neće biti po modelu ‘earn – auta’ jer Fond mora likvidirati svoje pozicije i isplatiti novac svojim ulagačima, tako da nema vremena za čekanja godinu, dvije ili tri. Ovaj model sugerira da je dio novca od prodaje ovisan o rezultatima poslovanja u nadolazećim razdobljima, što zbog činjenice da fond zakonski prestaje s radom nije izvjestan scenarij”, kaže Grubišić.

Dodaje da ga ne bi iznenadilo da neki domaći industrijski igrači, ako već nisu bacili oko na Dalekovod, to čine sada. Kad pogledate temeljni biznis tvrtke – dobar dio toga je, kaže, strojna obrada metala, a onda i izvođenje građevinskih radova na postavljanju i rekonstrukciji dalekovoda, pa je krug iz kojeg može doći preuzimatelj sužen. I teško je naći neki subjekt u Hrvatskoj koji bi bio sličan njihovom. Po njemu, može to biti tvrtka ili tvrtke koje su komplementarne, prije svega iz energetike, ali ih vidi i kod onih koji imaju velike proizvodne kapacitete u strojnoj obradi što bi donijelo sinergijski troškovi efekt.

Ekonomska računica

Poznata su medijska nagađanja za eventualni ulazak PPD-a u Dalekovod, za kojeg Grubišić ističe da će, ako vjeruju da se iz nekog biznisa može napraviti neki razuman rezultat, a može ga se akvizirati po razumnoj valuaciji, postoji velika vjerojatnost da će biti spremni razmotriti tu vrstu ulaganja. Dalekovod, zbog fonda koji nema vremena, očito čeka vlasničko rješenje u ovoj godini, pa će se brzo vidjeti nakane mogućih zainteresiranih velikih igrača. S obzirom na svoju veličinu, tradiciju u poslovanju dugu 100 godina, te snagu u proizvodnji i potencijama za ulaganja kao i za daljnji razvoj Dalekovoda, kad se na tržištu licitara o potencijalnim imenima, čini se po mnogima da bi nezaobilazan mogao to biti i Končar. Grubišić se s time slaže te kaže da ne isključuje mogućnost da je Končar jedan od ozbiljnih eventualnih kandidata.

“Bitno je da se odluka donosi temeljem ekonomski opravdanih razloga, bez uplitanja politike. Za Končar, neovisno o eventualnom ulasku u suvlasništvo Dalekovoda ili bilo koje druge kompanije, kao i za druge tvrtke u kojima Vlada ima udjele, najbolje je da ih se u cijelosti privatizira”, izričit je 
Grubišić.v

Komentirajte prvi

New Report

Close