Usavršavanje životnih vještina mladih kao preduvjet za odgovor na izazove koje nam budućnost donosi

Autor: PD VL native tim , 10. rujan 2023. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Središnji državni ured za demografiju i mlade obilježio je Međunarodni dan mladih u suradnji s gradovima diljem Hrvatske.

Opća skupština Ujedinjenih naroda je u prosincu 1999. godine, temeljem preporuke Svjetske konferencije ministara za mlade, proglasila 12. kolovoza Međunarodnim danom mladih. Od 2000. godine ovaj se dan kontinuirano obilježava, a svake je godine posvećen drugoj tematici.

Ove godine naglasak je na izazovima s kojima se mladi, ali i čitav svijet suočava ususret budućnosti, učinkovitoj zelenoj tranziciji i održivom, klimatski neutralnom okružju te je stoga odabrana tema – Zelene vještine za mlade: ususret održivom svijetu.

Želja je potaknuti mlade diljem svijeta da organiziraju aktivnosti u svojoj zemlji u svrhu podizanja svijesti o važnosti brige za okoliš i održivu budućnost, kako na lokalnoj, nacionalnoj tako i na globalnoj razini. okružju ovogodišnje teme, posebno se želi naglasiti koliko su zelene vještine, znanja, sposobnosti, vrijednosti i stavovi potrebni kako bi razvijali i njegovali održivo, klimatski neutralno društvo, društvo budućnosti.

Želimo omogućiti mladima da nastave razvijati vještine te da mogu odgovarati na izazove koje će im budućnost donijeti, kaže državna tajnica Željka Josić/GORAN STANZL/PIXSELL

Podrška i subvencije

Pomak prema ekološki održivom i klimatski neutralnom svijetu ključan je ne samo kao odgovor na globalnu klimatsku krizu, već i za postizanje ciljeva održivog razvoja. Uspješan prijelaz prema zelenijem svijetu ovisit će o razvoju zelenih vještina stanovništva. Zelene vještine su “znanje, sposobnosti, vrijednosti i stavovi potrebni za život, razvoj i podržavanje održivog društva koje učinkovito koristi resurse”, ističu u UN-u.

One uključuju tehnička znanja i vještine koje omogućuju učinkovitu upotrebu zelenih tehnologija i procesa u radnom okruženju, kao transverzalne vještine koje se oslanjaju na niz znanja, vrijednosti i stavova kako bi se olakšale ekološki održive odluke na poslu i u životu. Iako su zelene vještine relevantne za ljude svih dobnih skupina, one imaju veću važnost za mlade ljude, koji mogu pridonijeti zelenoj tranziciji na dulje vremensko razdoblje.

Bolja komunikacija i uključivost

Ove godine donesena su dva vrlo važna dokumenta; Nacionalni program za mlade od 2023. do 2025. te novi Zakon o savjetima mladih.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić čestitala je Međunarodni dan mladih te je pozvala mlade u Hrvatskoj da budu aktivni na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Istaknula je kako je Središnji državni ured za demografiju i mlade ove godine donio dva vrlo važna dokumenta, Nacionalni program za mlade od 2023. do 2025. vrijedan skoro osam milijuna eura te novi Zakon o savjetima mladih. Također, posebnu pažnju smo obratili stanovanju i stambenom pitanju, naglasila je državna tajnica, uveli smo subvencije stanovanja mladih obitelji i mladih, kao i subvencija studentima koji nisu dobili studentski smještaj.

57

posto iznosit će udio mladih u ukupnoj svjetskoj populaciji do kraja 2030.

Pokretači promjena i inicijativa

“S ova dva dokumenta želimo omogućiti mladima da nastave razvijati svoje vještine te da mogu odgovarati na sve one izazove koje će im budućnost donijeti. Željeli smo omogućiti i bolju komunikaciju s predstavničkim tijelima te veću aktivnost mladih u njihovim lokalnim zajednicama”, kazala je državna tajnica Željka Josić.

Vlada Republike Hrvatske je kroz razne mjere proteklih par godina pomogla mladima u njihovom profesionalnom usavršavanju kao i u rješavanju osnovnih životnih pitanja poput stanovanja. Poreznim olakšicama obuhvaćeno je skoro 150 tisuća mladih ljudi, njih 30 tisuća je riješilo svoje stambeno pitanje dok su sveukupne mjere za mlade od 2016. do danas vrijedne više od 2,4 milijarde eura. Kroz aktivne mjere zapošljavanja mladih vrijedne milijardu eura bilo je uključeno 75.066 osoba.

Središnji državni ured za demografiju i mlade i ove godine s ponosom je obilježio Međunarodni dan mladih – dan koji nam pruža posebnu priliku za slavljenje stavova mladih i njihovih inicijativa, kako na lokalnoj i nacionalnoj razini, tako i globalno. Mladi su oduvijek bili nositelji inicijativa i pokretači promjena, a zadaća Središnjeg ureda je da im u tome i dalje s ponosom bude partner i podrška.

Središnji državni ured za demografiju i mlade ove godine obilježio ga je u suradnji s gradovima diljem Republike Hrvatske. Svaki od gradova partnera otvorio je svoja vrata mladim ljudima od 15 do 30 godina te ponudio brojne kulturne sadržaje, manifestacije, kao i prirodne znamenitosti. U obilježavanju su sudjelovali gradovi Pula, Rijeka, Vukovar, Daruvar, Metković, Šibenik i Đakovo.

* Sadržaj omogućio Središnji državni ured za demografiju i mlade

Komentirajte prvi

New Report

Close