Uprava Pevexa predlaže 50% dobiti za isplatu dioničarima, Lovrinčević najavljuje protuprijedlog

Autor: Suzana Varošanec , 22. travanj 2021. u 15:56
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

S prvim prijedlogom od strane Uprave da se isplaćuje dividenda dioničarima, pa zatim i s protuprijedlogom zadržavanja ‘kursa’ tzv. neformalne politike dividende u iznosu od cca 75% neto dobiti dioničarima koji još prati najava i prijedloga izlaska kompanije na Zagrebačku burzu od strane dioničara koji drži oko 22% Pevexa, svibanjska Glavna skupština Pevexa bit će zanimljiva, smatraju i u Udruzi malih dioničara Pevexa.

Najveći nacionalni trgovački lanac neprehrambene robe Pevex u svibnju čeka po svemu sudeći sve zanimljivija Glavna skupština dioničara: s jedne strane Uprava Pevexa s novim predsjednikom Uprave Krešimirom Bubalom, za Glavnu skupštinu društva koja je zakazana na dan 27. svibnja u prostorijama Uprave društva u Sesvetama, objavila je prijedlog odluke o upotrebi neto dobiti ostvarene u 2020. u iznosu od 199,416 milijuna kuna, od čega bi tako za isplatu dividende dioničarima društva na raspolaganju bio ukupni iznosu od 100.327.600 kuna, što predstavlja iznos dividende od 7.600 kn po dionici, no u izjavi za Poslovni dnevnik bivši predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević, koji osobno te preko tvrtke Dicentra drži oko 22 posto dionica Pevexa, najavljuje svoj protuprijedlog koji će, kaže, uputiti Upravi Pevexa idućeg tjedna.
.
Prema prijedlogu Pevexove Uprave, u rezerve za stjecanje vlastitih dionica rasporedio bi se iznos od cca 9,970 milijuna kuna, zatim u zadržanu dobit iznos od 89,117 milijuna kuna, dok bi za isplatu dividende dioničarima bio raspoređen ukupni iznos od navedenih 100-tinjak milijuna kuna, odnosno cca 50 posto prošlogodišnjeg iznosa neto dobiti.

S prvim prijedlogom Uprave da se isplaćuje dividenda pa onda i s protuprijedlogom, pak, koji Lovrinčević najavljuje uz pojašnjenje stajališta koje zastupa glede po njemu potrebnog zadržavanja ‘kursa’ tzv. neformalne politike dividende u iznosu od cca 75 posto neto dobiti, za dioničare će skupština čini se biti dodatno sve zanimljivija. Kako on kaže, zadnjih godina je na skupštini po izglasanom protuprijedlogu najvećih dioničara već ustanovljena navedena politika raspodjele dividende po kojoj se dioničarima raspodjeljuje oko 75% dobiti, što bi prema Lovrinčeviću budući da nema ulaganja, iznosilo 150 milijuna kuna, umjesto predloženih 100 milijuna kuna. Pritom on ukazuje i na dodatni argument, a po kojem je iz ranijeg perioda odlukom o raspodjeli dobiti na poziciji zadržane dobiti već oko 120 milijuna kuna, odnosno kako se aktualnim prijedlogom Uprave predlaže daljnji iznos od blizu 90 milijuna kuna za zadržanu odbit, kaže kako on ne vidi razlog tako visoke akumulacije na poziciji zadržane dobiti, jer bi u slučaju izglasavanja aktualnog prijedloga to značilo zadržanu dobit u ukupnom iznosu od oko 210 milijuna kuna.

“Najavljujem moj protuprijedlog za isplatu 150 milijuna kuna iz neto dobiti ostvarene poslovanjem u 2020., no kao dodatnu točku dnevnog reda istaknuo bih još bitnije pitanje koje je vezano za izlistavanje dionice Pevexa na Zagrebačkoj burzi u prvu kotaciju. Ne vidim razloga zašto danas Pevex ne bio na burzi, posebice jer je jedna od najboljih hrvatskih kompanija s izvrsnim rezultatima proteklih godina. Za izlazak Pevexa na burzu, a u tom smislu će ići moj drugi prijedlog, smatram da je čak bitnije pitanje od samog iznosa dividende, jer se tiče razvoja kompanije i  transparentnosti prema ulagačima”, kaže Lovrinčević.

I za ovaj prijedlog, kaže, potrebna je obična, tj. natpolovična većina, i što se Lovrinčevića tiče, on je kaže siguran da će više od 90 posto dioničara, gledajući po broju od npr. njih oko 460, njegov prijedlog izlaska Pevexa na burzu – podržati. No dvoji oko toga kako će glasovati pojedinačno najveći dioničar, plinski kralj kako ga zovu mediji, Pavao Vujnovac koji drži 36,6% dionica Pevexa i također veliki i za odlučivanje bitni dioničar Mario Radić koji osobno te preko tvrtke Filir drži nešto više od 16 posto Pevexovih dionica.

Što se Udruge malih dioničara Pevexa tiče, njezin predsjednik Hrvoje Marković ističe kako je po prvi put Uprava Pevexa predložila isplatu dividende.

“Uprava koju vodi gospodin Bubalo, svojim prijedlogom isplate dividende komunicira ciljeve dioničara na transparentan način. Sjetimo se da su dividende prošle tri godine isplaćivane prema protuprijedlozima dioničara, unatoč prijedlozima Uprave da se dobit ne isplaćuje”, navodi Marković dodajući da bi Glavna skupština mogla biti zanimljiva slijedom najave protuprijedloga za dopunu dnevnog reda vezano uz izlazak kompanije na Zagrebačku burzu.

Na predloženom dnevnom redu od strane Uprave nalazi se i davanje razrješnica članovima Uprave i članovima Nadzornog odbora u prethodnoj poslovnoj godini, te imenovanje revizora BDO Croatia d.o.o. za poslovnu 2021.

New Report

Close