Unatoč sklopljenoj nagodbi, Algoritam otišao u stečaj

Autor: Saša Paparella , 12. studeni 2019. u 21:59
Antićević: Nismo se uspjeli oporaviti / DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL

Nakladnik je propao zbog 10 milijuna kuna izgubljenih u stečaju svog knjižarskog lanca.

Dvije godine nakon propasti knjižarskog lanca Algoritam MK, otvoren je stečaj i nad njenim osnivačem, tvrtkom Algoritam d.o.o., nekoć vodećim domaćim izdavačem. Prokurista Nevena Antičevića zamijenio je stečajni upravitelj Darko Šket.

Algoritam d.o.o. godinama je poslovao s milijunskim gubicima, no nakon što mu je u ožujku 2016. potvrđena predstečajna nagodba, u kojoj su se vjerovnici odrekli 50 posto svojih potraživanja, pojavila se nada. Lanjska je godina bila naročito uspješna, prihod Algoritma u 2018. skočio je na 44,3 milijuna kuna, uz 10,4 milijuna kuna neto dobiti. Međutim, istina je drugačija.

“Prihodi su povećani zbog prodaje naših nekretnina u Harambašićevoj i Velikoj Gorici koje su bile pod hipotekom, tim smo novcem zatvarali kredite. Prihod od prodaje morali smo knjižiti kao dobit i na njega platiti porez na dobit. Na računu nismo imali dovoljno novca pa smo ostali dužni državi i to nas je uništilo”, objasnio nam je Antičević.

Iako je on sam u siječnju zatražio stečaj tvrtke koju je osnivao zbog blokade dućana duže od 60 dana, Fina to nije prihvatila, da bi potom i sama zatražila otvaranje stečaja nakon što se nakupilo 120 dana nemogućnosti plaćanja.

Ročište radi izjašnjenja o prijedlogu i rasprave o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka održano je prije nekoliko dana na trgovačkom sudu, gdje je stečaj potvrđen jer je Algoritam i dalje u blokadi.

“Algoritam je propao zbog propasti Algoritma MK, mreže knjižara u koju smo uložili 40 milijuna kuna. Kad su oni 2017. otišli u stečaj, nama su najviše ostali dužni, čak 10 milijuna kuna. Tad smo već bili u postupku predstečajne nagodbe i od toga se Algoritam d.o.o. nije uspio oporaviti”, objašnjava dojučerašnji prokurist.

U lancu Algoritma MK bila je 31 knjižara, a suvlasnici su bili Profil, koji je ubrzo izašao iz lanca, te Mozaik knjiga, koja je to učinila svega par mjeseci prije propasti mreže.

“Pokušali smo napraviti poštenu knjižarsku mrežu, no okolnosti nam nisu išle na ruku”, kaže Antičević. koji ne vjeruje u spašavanje Algoritma kroz stečajni postupak.

Komentirajte prvi

New Report

Close