Uljanik Brodogradilište ide u stečaj

Autor: Marija Brnić , 13. svibanj 2019. u 09:45
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Trgovački sud u Pazinu u ponedjeljak je otvorio stečaj nad Uljanik Brodogradilištem. Predstavnik sindikata Boris Cerovac potvrdio je da sindikati ovaj put nisu inzistirali na novoj odgodi i produljenju agonije za više od 1.100 radnika. Vladu je optužio da je sada Uljanik prepustila raznim špekulantima.

Na Trgovačkom sudu u Pazinu sudac Ivan Duić proglasio je otvaranje stečaja Uljanik Brodogradilišta. Njegovoj odluci presudno je bilo stajalište predsjednika uprave pulskog škvera koji je ustvrdio kako nema povratnih informacija od kineskih ulagača, što je sucu na prethodnom roćištu bilo presudni argument da još jednom prolongira odluku o otvaranju stečaja. Budući da u međuvremenu račun tvrtke nije deblokiran, a najavljeni odgovor iz Kine koje je Ministarstvo gospodarstva najavljivalo nije stiglo, Uljanik Brodogradilište odlazi u stečaj, a time se stvaraju uvjeti i da se na idućem ročištu zakazanom za petak, 17. svibnja, pokrene i stečaj krovne tvrtke Uljanik d.d., a potom i ostalih tvrtki iz grupacije, uključujući i riječki 3. maj za koji je ročište sazvano za 5. lipnja. 

Uljanik Brodogradilište trenutno ima 1.118 radnika, od čega njih 1.058 u Puli, a 60 u Rijeci. 

Predsjednik Uprave Uljanik Brodogradilišta Sandi Božac ustvrdio je ipak da stečaj ne isključuje mogućnost da se s kineskim CSIC-om pregovara o ulasku u Uljanik.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close