U Zvečevu štrajk, tvornici zbog dugova prijeti slom

Autor: Vedran Balen/VL , 15. svibanj 2017. u 22:01
Sindikalisti Josip Plaskur i Željko Pavičić/ Ivica Galović/PIXSELL

Tek je dio radnika isplaćen, ostali do kraja tjedna, obećanje je Uprave. Plan je restrukturiranje.

Radnici požeške tvornice čokolade, keksa i alkoholnih pića Zvečevo od jučer su u štrajku. Samo su neki dobili plaću za ožujak. Zvečevo je u blokadi, dug je stotinjak milijuna kuna, a sredstva koja dolaze na račun preusmjeravaju se prema radnicima koji imaju priorotet isplate.

U znak solidarnosti s kolegama, u štrajk su stupili svi, jučer su bili u tvornici, ali su obustavili proizvodnju. U sindikatu tvrde da im je vlasnik obećao da će do kraja tjedna objasniti kakva budućnost čeka njih i tvrtku. "Složni smo, jedino što tražimo je posao. Želimo sačuvati sva radna mjesta i dobivati zarađeno. Čim se isplati plaća svima, krenut ćemo s radom", rekao je Josip Plaskur, predstavnik Nezavisnog sindikata Zvečevo. Upozorio je da većina u Zvečevu radi dugo i da je štrajk bio jedini način da ispune ciljeve.

Predsjednik sindikata PPDIV-a Zvečevo Željko Pavičić kaže da plaća za ožujak nije isplaćena u potpunosti. "Tražimo da nam vlasnik kaže kakva je budućnost. Glavni cilj je da tvrtka opstane", istaknuo je. U samom Zvečevu kažu da je isplata plaća u tijeku i za ožujak ju je primilo 212 zaposlenika, dok se za preostalih 69 intenzivno traži rješenje i uvjereni su da će biti isplaćeni do kraja tjedna. Pojašnjavaju da im prijeti financijski slom jer su već 40 dana u blokadi.

"Pokrenuli smo ubrzani proces restrukturiranja i činimo sve da se poslovanje normalizira", navodi se u priopćenju predsjednika Uprave i većinskog vlasnika Zdravka Alvira. Naglašava se da će financijsko restrukturiranje podržati i Vlada u sklopu projekta Slavonija te se ističe da Zvečevo trpi posljedice stanja na domaćem i regionalnom tržištu. Ono je i jedan od Agrokorovih dobavljača.

Njima je dužan Konzum, a oni su navodno bili digli kredit za Agrokor. Zvečevo je za Konzum radilo popularne K plus čokolade. Jednom od simbola Požege u najcrnjem scenariju prijeti stečaj i rasprodaja imovine. Najbolji bi bio prodati Zvečevo kupcu koji bi stabilizirao proizvodnju, zadržao radnike, pokrio dugove i osigurao nova tržišta. Davanje kredita sadašnjem vlasniku, smatra se, bilo bi samo produljavanje agonije s upitnim rokom trajanja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Od 1951. godine tvornica posluje pod imenom Zvečevo. Godine 1958. u sustav Zvečeva ulazi mljekara, koja je do tada radila pod imenom Slavonka. Tijekom 1960-ih godina napuštaju se nerentabilne i zastarjele proizvodnje voćnih sokova i proizvodnje brašna. Svi napori usmjeravaju se na proizvodnju kakao proizvoda, jakih alkoholnih pića i preradu mlijeka u mliječni prah. Krajem 60-ih i početkom 1970-ih godina provodi se proces rekonstrukcije i modernizacije, te dolazi do porasta proizvodnje i zaposlenosti. Nove linije omogućavaju značajno povećanje, te proizvodnju novih, kvalitetnih proizvoda. Sve to, a i ugovor sklopljen 1970. godine s tvrtkom Nestlé o dugoročnoj poslovnoj suradnji stvorilo je pretpostavku za uspješan nastup Zvečeva na domaćem i inozemnom tržistu. 1987. godine Zvečevo organizira i proizvodnju na bazi brašna – vafel proizvode. Od 3. rujna 1994. godine posluje kao dioničko društvo

New Report

Close