Podravka najavila ulaganje od 100 milijuna eura

Autor: Darko Bičak , 06. svibanj 2023. u 08:51
Predsjednica Uprave Martina Dalić tijekom predstavljanja strategije naglasila je važnost odgovornog poslovanja/PD

Koprivnička kompanija predstavila Strategiju održivog poslovanja.

Podravka će do 2030. godine uložiti 100 milijuna eura u razvoj temeljen na održivosti, najavila je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, na jučerašnjoj prezentaciji Strategije održivosti ove prehrambene korporacije.

“Podravka je kao jedna od vodećih prehrambenih kompanija u srednjoj i jugoistočnoj Europi svjesna svoje gospodarske važnosti i odgovornosti za okoliš i zajednicu. Kao što u našem temeljenom poslovanju stalno težimo izvrsnosti, tako i u implementaciji načela održivog i odgovornog poslovanja želimo pratiti najviše standarde”, kazala je Dalić.

Jedini način
Dodala je kako je koprivnička kompanija lani obilježila 75 godina poslovanja. “Da bismo i u narednim desetljećima bili jednako uspješni odnosno još uspješniji, moramo se odgovorno odnositi i prema okolišu, resursima, svim našim dionicima i prema zajednici u kojoj poslujemo. Brojni izazovi s kojima se suočavamo zadnjih nekoliko godina dodatno ukazuju na to da održivo i odgovorno poslovanje nema alternative.

Dalić

Brojni izazovi s kojima se suočavamo zadnjih nekoliko godina dodatno ukazuju na to da održivo i odgovorno poslovanje nema alternative.

To nije opcija već jedini način na koji bilo koja kompanija može dugoročno opstati i ostati uspješna. Donošenjem Strategije održivosti Grupe Podravka javno se obvezujemo na ispunjenje konkretnih ciljeva što je dodatni poticaj da sve svoje planove uspješno i u cijelosti realiziramo.

U ispunjenje ovih ciljeva ulažemo 100 milijuna eura što su značajna financijska sredstva, no uvjereni smo da ćemo na ovaj način dodatno unaprijedi našu konkurentnost i ojačati naše tržišne pozicije”, poručila je čelnica Podravke.

50

posto toplinske energije iz OIE namjerava koristiti Podravka do 2030.

Kako je pojasnila Ines Ignjatović, direktorica Strateškog razvoja poslovanja Podravke, ključne investicije koje podržavaju i omogućavaju ispunjenje postavljenih ciljeva održivosti Grupe Podravka, među ostalim, obuhvaćaju proširenja sunčane elektrane, izgradnju kogeneracijskog postrojenja, koncentracije pekarske proizvodnje u Sloveniji na jednoj lokaciji, modernizaciju voznog parka te izgradnju novog logističko-distributivnog centra u Koprivnici.

U području zdrave prehrane Podravka će povećati broj proizvoda s manjim sadržajem soli, dodanih šećera i zasićenih masti po serviranju, kao i proizvoda koji sadrže pozitivne sastojke i/ili potiču zdravu, uravnoteženu i održivu prehranu.

U području čistog okoliša Podravka će se fokusirati na ciljeve poput smanjenja vlastite emisije ugljičnog dioksida, povećanja udjela obnovljivih izvora energije (OIE) u ukupnoj potrošnji energije, korištenja reciklabilne ambalaže, smanjenja mineralnih gnojiva i pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji i mnogih drugih.

Kada je riječ o brizi o zaposlenicima i zajednici, Podravka će nastaviti aktivno raditi na jednakomjernoj rodnoj zastupljenosti i smanjenju razlika u plaćama muškaraca i žena, unaprijeđenu materijalnih prava zaposlenika i uvjeta rada, kao i na razvoju vještina, novih znanja i kompetencija zaposlenika.

U konkretnim brojkama, Podravka do 2030. planira imati 100% električne energije iz obnovljivih izvora u proizvodnji na području Europske unije te 50% toplinske energije iz obnovljivih izvora u proizvodnji.

Nužno hitno djelovanje
Na predstavljanju strategije održivog poslovanja Podravke zanimljivo predavanje održao je Sasja Beslik, međunarodni financijski stručnjak i zagovornik održivog poslovanja, autor globalnog bestsellera “Where the money tree grows”.

Sasja Beslik govorio je o važnosti integracije strategije održivosti u poslovnu strategiju naglašavajući da je to put do profitabilnog rasta s pozitivnim utjecajem na društvo i okoliš.

Na samom kraju događanja o klimatskim promjenama i nužnostima hitnog djelovanja s obzirom na trenutno stanje klime govorila je jedna od vodećih domaćih stručnjaka za teme održivosti, Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Komentirajte prvi

New Report

Close