U Zdenčini niče logističko-distributivni centar Orbica, u prvoj fazi 42.000 ‘kvadrata’

Autor: Suzana Varošanec , 25. srpanj 2023. u 07:00
U Orbico grupi od novog centra očekuju da bude nositelj razvoja i inovacija, kao što su to bili i prethodni/PD

Distributer robe široke potrošnje zaposlit će 300 radnika na novoj lokaciji.

Logističko-distributivni centar Orbico Grupe, najvećeg europskog distributera robe široke potrošnje, ubrzano se gradi u gospodarskoj zoni Zdenčina, pa se kroz suradnju investitora i partnera u projektu tvrtke Logexpert, koja je developer, očekuje i novo zapošljavanje.

Konkretno, oko 300 ljudi u novom centru, a u cijeloj regiji bit će to impuls za oko 700 novih radnih mjesta. Projekt se realizira u dvije faze.

U prvoj, za koju se previđa završetak radova već u ožujku 2024., planirana je izgradnja 42.000 metara kvadratnih, dok je za drugu fazu plan dodatnih 20 tisuća kvadrata najmodernijeg skladišnog prostora, dakle s raznim mogućnostima skladištenja roba u ambijentalnim i temperaturnim uvjetima.

7

megavata struje proizvodit će solarni paneli na krovu centra

Iskorak za poslovanje
Novi je to iskorak od velikog značaja za razvoj Orbica i njegove logistike, ali i cjelokupnog poslovanja. Istaknuo je to Roglić na svečanosti u ponedjeljak u nazočnosti 60-ak uzvanika uključujući i predstavnike lokalnih vlasti, veleposlanstava Slovenije i Bugarske, poslovnih partnera i zaposlenika.

“Novi distributivni centar omogućit će nam pružanje kvalitetnije 3PL (logistika treće strane, op.a.) usluge postojećim i novim partnerima. Pored toga, bit će to naš najveći i najmoderniji logistički centar od svih koje imamo u 20 zemalja”, navodi Roglić. Podsjeća da su nešto manje logističke centre u sustavu Orbica proteklih godina otvorili u Poljskoj i Bugarskoj, kao da i od ovog očekuju da bude nositelj razvoja i inovacija, baš kao što su to bili prethodni.

Prema Rogliću, distributivni centar će u prvoj fazi biti opremljen potpuno automatiziranim ‘shuttle’ sustavom za servisiranje B2B i B2C kupaca, a u kasnijim fazama potpuno autonomnim robotskim sustavima koji će pomoći njihovim djelatnicima da posao odrade lakše, brže i preciznije. “U ovom centru radit će tristotinjak ljudi. Lokacija je odabrana na pretpostavkama ekonomičnosti, produktivnosti i profitabilnosti poslovanja”, iznio je Rogić.

Tvrtka Logexpert, u sklopu Zdenčina Logistic parka, planira izgraditi tri građevine ukupne površine 110 tisuća metara kvadratnih, sukladno najnovijim standardima u gradnji i očuvanju okoliša. Na svim zgradama bit će postavljeni solarni paneli koji će proizvoditi ukupno 7 megavata zelene energije.

Kako je predstavio aktivnosti vlasnik Logexperta Gabriel Bitea, zakupci će biti poznate domaće, ali i međunarodne tvrtke koje se bave logistikom i skladištenjem. “Na budućoj platformi očekujemo oko 700 novih radnih mjesta u regiji”, kazao je Bitea.

Zdenčina Logistic Park

Tvrtka Logexpert, u sklopu Zdenčina Logistic parka, planira izgraditi tri građevine ukupne površine 110 tisuća metara kvadratnih.

Lokalna potpora
Projekt se realizira u ozračju potpore lokalne zajednice, općine Klinča Selo i Zagrebačke županije, gdje se nalazi 30-ak poduzetničkih zona u koje je županija za sad uložila oko sedam milijuna eura. Zamjenik župana Ervin Kolarec istaknuo je potporu županije tom projektu, kao i investicijama koje pozicioniraju Zagrebačku županiju kao poželjnu destinaciju za ulaganje.

Novi logistički centar u funkciji je optimizacije poslovanja kroz smanjenje troškova Orbica budući da se na razini grupacije već 2028. planira šest milijardi eura ukupnog prihoda, dvostruko više nego danas.

Komentirajte prvi

New Report

Close