‘U Zagrebu razvijamo najnapredniji samodozirajući sustav regulacije inzulina’

Autor: Sergej Novosel Vučković , 07. veljača 2022. u 22:00
Vladimir Kosanović, direktor GlobalLogica Hrvatska/PD

U hrvatskom GlobalLogicu više od 100 softveraša radi na globalnim projektima, a treba ih još.

Više od 100 inženjera, softveraša, radi u Zagrebu u hrvatskoj podružnici američke kompanije GlobalLogic, specijalizirane za digitalno inženjerstvo i produkt dizajn, naročito u automobilskoj industriji i komunikacijama, financijama.

GlobalLogic, od lani u vlasništvu japanke Hitachi Grupe, nedavno je objavio da je u svojim centrima u Europi (Hrvatska, Izrael, Njemačka, Poljska, Slovačka, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Ukrajina) prešao brojku od više od 10.000 digitalnih inženjera, što je 70% više nego 2019., pretpandemijske godine.

Posljedica je to, navode iz GlobalLogica Hrvatska, kako organskog rasta tako i spajanja i preuzimanja, te peteroznamenkasti broj zaposlenih smatraju prekretnicom.

Važna uloga
U tom “tonu” nastavljaju i ove godine, nudeći 1600 otvorenih radnih mjesta na Starom kontinentu. U našoj zemlji, konkretno, stalno na tržištu imaju nekoliko desetaka oglasa za zapošljavanje.

“Potencijali za zapošljavanje su i još veći, jer u posljednje dvije godine ušli smo u mnoga tehnološka područja te intenzivno zaposlenike tražimo u području ugradbenih rješenja, Clouda i Big Data”, kaže direktor Vladimir Kosanović. Ovdje rade na više desetaka projekata iz sektora automobilske, telekomunikacijske, tehnološke i zdravstvene industrije, većinom za klijente iz SAD-a i Njemačke.

“Neki od većih i zanimljivijih su migracija poslovanja u cloud, odnosno transformacija monolita u mikroservisnu arhitekturu u Azureu za lidera u sektoru upravljanja vanjskom radnom snagom.

U sklopu toga imamo više projekata na kojima naši timovi imaju vrlo važnu ulogu u koordinaciji 26 timova na svjetskoj razini”, objašnjava Kosanović. A nakon što su nedavno uspostavili i vertikalu za zdravstvo, hrvatski timovi GlobalLogica imaju nove izazove.

“Rade na razvoju najnaprednijeg samodozirajućeg sustava regulacije inzulina. Radi se o jako zanimljivom i zahtjevnom projektu koji podrazumijeva certificiranje po najzahtjevnijim kriterijima.

Uređaj bi trebao pomoći dijabetičarima kad sami automatskom aplikacijom inzulina reguliraju razinu šećera u krvi. Uz pomoć stručnjaka iz grupe i našeg znanja iz područja ugradbenih rješenja uspješno izgrađujemo i ovu vertikalu”, otkriva čelnik hrvatskog ogranka kompanije iz Silicijske doline.

No, ne treba zanemariti ono što je GlobalLogicu, hrvatskom kao i globalnom, najviše svojstveno, a to je razvoj softvera za autoindustriju.

“Tu smo tradicionalno jaki i radimo na projektima sigurnosti te razvoja raznih funkcionalnosti u vozilima budućnosti. Uz to, u području financijske industrije radimo za najveću i najbrže rastuću B2B elektronsku mrežu plaćanja na svijetu Bottomline. Radimo i na razvoju softvera za male kućanske uređaje…”, podsjeća Kosanović.

Generalno odlične plaće
Dotakli smo se i plaća, kao jedne od preferencija inženjera prema određenom poslodavcu. Kosanović nije bio egzaktan u ciframa, ali je napomenuo:

“Plaće ovise o tehnologiji i iskustvu pojedinih inženjera, no generalno se može reći da se u GlobalLogicu radi o odličnim plaćama, vrlo kompetitivnima u području IT-ja. No, mi na zadovoljstvo djelatnika gledamo holistički, uzimajući u obzir razne materijalne i nematerijalne benefite.

Ne i najmanje bitno, uzimamo u obzir i odgovorne i kompetentne voditelje, faktor koji je potencijalnim zaposlenicima, prema našim iskustvima, a potvrđeno i kroz istraživanja, izrazito bitan”, poručuje Vladimir Kosanović, zaključujući da ove godine nastavljaju investirati u hrvatsku podružnicu, očekujući i daljnji značajni rast svih pokazatelja – broja ljudi i projekata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close