U teškoj godini ušli u svjetsku elitu, u idućoj startaju još jači

Autor: Darko Bičak , 22. prosinac 2020. u 07:11
Prijenosi utrka američkog NASCAR-a među najkompleksnijima su i tehnički najzahtjevnijima u svijetu/PD

Sljedeća godina je već gotovo popunjena, idu u investicije u opremu i nova zapošljavanja te pokreću slovenski TV kanal.

Kreator TV trenutačno je jedini specijalizirani kanal za motorsport u Hrvatskoj i regiji. Nedavno potipsivanje ugovora o suradnji s američkim NASCAR-om je opet ovu produkcijsku kuću stavio u žižu javnosti.

Kako nam pojašnjava Davorin Štetner, predsjednik i izvršni direktor Kreator grupe, godinama su prisutni u gotovo svim hrvatskim kabelskim i IPTV operaterim, te u BiH.

“Naš Youtube kanal broji više od 1,5 milijuna pregleda sadržaja, a određene prijenose uživo moguće je pratiti i besplatno putem naših društvenih platformi. Kreator TV emitira iz svog TV centra u Jastrebarskom na više od 200 m2 i moderno je opremljen za sve vrste emitiranja i proizvodnje programa.

Također – jedna smo od malobrojnih TV kuća koja posjeduje i reportažna kola za prijenose i produkcije s 10 i više kamera”, kaže Štetner.

Kilometri kablova

Krizu uzrokovanu pandemijom u Kreatoru su iskoristili, ističu, na najbolji mogući način te su se nametnuli velikim europskim promotorima utrka koji su bili oduševljeni suradnjom te su samo u 2020. odradili kompleksne prijenose uživo s nekih od najpoznatijih svjetskih staza poput Hungaroringa, Ricardo Torma u Valenciji, Slovakia Ringa, Automotodroma Brno te našeg Grobnika.

“Upravo je Grobnik bio ključan za suradnju s NASCAR-om jer su nas nakon odličnih prijenosa s Grobnika angažirali i za prijenose finala u Valenciji koje smo uspješno odradili. Radi se o jednima od najkompleksnijih prijenosa u TV svijetu, a činjenica da radimo s više od 10 kamera za koje treba povući više od šest kilometara kabela na velikoj površini staza govori sama za sebe.

400

sati godišnjeg programa Kreator TV proizvede uživo s domaćih i stranih automotosport natjecanja

Na nekim stazama potrebno je podignuti TV tornjeve skelama, postaviti odašiljače za bežične kamere itd. Prvoj logističkoj ekipi treba tri-četiri dana za pripremu staze i dva za raspremu. Ova godina bila je i iznimno logistički zahtjevna zbog ograničenja kretanja te testiranja na Covid-19, ali sve prepreke smo svladali bez ijednog slučaja zaraze u ekipi. Ukratko – ušli smo među velike igrače”, ističe Štetner.

U Kreatoru naglašavaju da osim što njihove sadržaje prenose brojne domaće i strane TV kuće, imaju i vrlo kvalitetnu suradnju s javnim HRT-om, nerijetko im daju materijale kako bi promovirali ovaj sport. “Kreator TV proizvodi vlastite emisije poput Rotora koji je dosad prošao 400 epizoda te MX Magazina o najjačem svjetskom motokrosu koji vodi Gea Gaži Pavičić, a koji je prešao 160 epizoda.

Proizvodimo i više od 400 sati godišnjeg programa uživo s domaćih i stranih natjecanja. Uz vlastite sadržaje imamo i veliki segment međunarodnih utrka poput GT serija, NASCAR-a, europskih kupova i ostalih atraktivnih sadržaja”, navodi Štetner. Kreator TV ima malu, ali, kaže, vrlo sposobnu i kvalitetnu ekipu djelatnika.

Šef tehnike i produkcije Ivan Matić najzaslužniji je za uspješno odrađene produkcije, urednički dio vodi Igor Šestak, a glavninu zaposlenika su sami izgradili.

Pandemija je zaustavila i sport pa i neke televizije. Ipak, zastoj je kratko trajao te je sport pronašao način kako nastaviti. No, dosta televizija ima velike financijske probleme i tu će doći do određene filtracije na tržištu.

Novi dodatni kapaciteti

Šef Kreator TV-a kaže da je tvrtka iznimno stabilna jer nema kredita te su na vrijeme racionalizirali troškove i pripremili se za potencijalne probleme. Sljedeća godina im je, ističu, produkcijski već gotovo popunjena te će vjerojatno početkom nje ići u nova zapošljavanja te investicije u opremu.

Kreator TV radi puno produkcijskih projekata i za treće strane pa su im dodatni kapaciteti nužni. Isto tako, govori nam Štetner, otvorilo se pitanje širenja i na susjedne zemlje pa razgovaraju o emitiranju Kreator TV-a u 8 zemalja s naglaskom na Sloveniju u kojoj razmatraju investiciju i pokretanje slovenske verzije. Temelj za to su brojni upiti s tog tržišta, te veliki broj natjecanja na kojima nastupaju i slovenski vozači.

Kreator TV nastao je 2011. kad su kupili prava Formule 1 za Hrvatsku. Kanal je krenuo kao Kreator F1 i Kreator F1 HD u sklopu Max TV-a da bi 2013. bio preimenovan u današnje ime i okrenuo se kompletnom sportu.

U devet godina radili su široki spektar sportova, od Formule 1, MotoGP-a, Druge hrvatske nogometne lige 2015., Prve hrvatske malonogometne lige, prijenosa KHL Medveščaka u sezoni 2017., do vlastitih kompleksnih prijenosa utrka 2020. Posljednju godinu okrenuli su se isključivo motorsportu.

Kreator TV radio je produkcije za najveća imena TV biznisa poput Eurosporta, Red Bull TV-a i drugih. U Kreatoru navode da su radili produkcije i za bivšu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, npr. prezentacijske projekte za predsjednika SAD-a Trumpa, a tu su i projekti za Svjetsku automobilističku federaciju FIA, Uber, Monster Energy…

Novinari Kreator TV-a imaju akreditacije i za Formulu 1 što se smatra jednim od najvećih dosega sportskog novinarstva. Radili su ekskluzivne intervjue s Lewisom Hamiltonom, Nicom Rosbergom…

Komentirajte prvi

New Report

Close