U svojoj 30. godini Ekobit našao pravog partnera za iskorak – kupio ga Span

Autor: Lucija Špiljak , 15. ožujak 2022. u 22:00
Goran Glišić, predsjednik Uprave Ekobita i Nikola Dujmović, osnivač i predsjednik Uprave Spana/PD

Ova će akvizicija Spanu omogućiti ponudu proširenog portfelja usluga i širenje na nova tržišta.

Nepunih šest mjeseci nakon uvrštenja dionica na Službeno tržište Zagrebačke burze, hrvatska IT tvrtka Span preuzela je Ekobit, jednu od vodećih domaćih tvrtki za razvoj softvera u transakciji vrijednoj 37,4 milijuna kuna. Time su potvrdili da po IPO-u žele dalje rasti, širiti se i dodatno ojačati svoju poziciju na tržištu.

Prema odluci dosadašnjih vlasnika društva Ekobit, dio cijene u iznosu od 3,2 milijuna kuna bit će plaćen dionicama Spana u svrhu ispunjenja Plana dodjele dionica radnicima Ekobita.

Neće nas ‘progutati
Span i Ekobit tehnološki su kompatibilni, imaju sličan pristup u upravljanju ljudskim potencijalima, izvoz im čini 70 posto prihoda, a usto su i obje tvrtke Microsoftovi Gold partneri. Ova će akvizicija Spanu omogućiti ponudu proširenog portfelja usluga široj bazi korisnika i širenje na nova tržišta.

“Kada smo zakoračili u 30. godinu postojanja, shvatili smo da nam je potreban iskorak. Pritom smo željeli postati dio neke veće priče, a Span je bio logičan izbor. Osim što smo tehnološki kompatibilni i Microsoftovi smo partneri, Span nam odgovara i veličinom – dovoljno su veći od nas da nam daju mnoge nove mogućnosti, a opet nisu toliko veliki da ‘progutaju’ Ekobit.

Dujmović

Razvoj softvera jedan je od četiri strateška segmenta Spana, a pridruživanjem Ekobita to dodatno osnažujemo. Ako se ukažu dobre prilike, nećemo prezati pred još akvizicija.

Pristup u upravljanjima ljudskim potencijalima je po nama u obje kompanije na sličnim polazištima, dakle razumijemo koliko je svaki čovjek bitan, cijenimo svakog zaposlenika i znamo kakva je situacija na tržištu rada u Hrvatskoj.

Budući da je Span izašao na Zagrebačku burzu, to i nama sada omogućava inovativne pristupe u nagrađivanju zaposlenika, budućih i postojećih”, rekao je predsjednik Uprave Ekobita Goran Glišić.

Span trenutno zapošljava 603 stručnjaka kojima će se pridružiti Ekobitovih 70-ak, a obje tvrtke očekuju da će se ta brojka ubrzo zaokružiti na 700.

“Razvoj softverskih rješenja jedan je od četiri strateška segmenta Spanovog poslovanja, a pridruživanjem Ekobita upravo taj dio sada dodatno osnažujemo. Ako se ukažu dobre prilike, nećemo prezati pred daljnjim akvizicijama.

Važno nam je da se tvrtke s kojima razgovaramo uklapaju u naš tehnološki dio, ali i što se tiče strategija i ciljanih tržišta. Pogotovo nam je važna HR kompatibilnost.

Želimo se dalje širiti na tržišta zapadne Europe, a cilj nam je trenutno DACH regija (Njemačka, Austrija i Švicarska) u kojoj je Ekobit snažno prisutan”, istaknuo je osnivač i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović.

Dva istaknuta proizvoda
Unutar Span Grupe, Ekobit nastavlja poslovati s postojećom Upravom kao samostalan poslovni subjekt.

Osim razvoja softverskih rješenja, na tržištu se Ekobit istaknuo s dva proizvoda – BizDataX masking i BizDataX subsetting za robusnu pripremu test podataka u sigurnim sekundarnim okruženjima usuglašeno s GDPR regulativom. Njihovi stručnjaci iz ureda u Zagrebu i Varaždinu rade za europske klijente poput Sautera, Rods&Cones, Aucxis, Erste banku, Hrvatsku poštansku banku, Poštu Slovenije, Nets/Nexi.

Span je jedan od najvećih IT izvoznika. U suradnji s 40 međunarodnih partnera posluje s više od 1200 korisnika, među kojima su vodeće globalne i regionalne korporacije McDonald’s, Tate & Lyle, Starbucks, Newsec, Infobip, Metinvest Grupa, Triglav, NLB, Helios, Atlantic Grupa, Valamar Riviera, Croatia osiguranje.

Span Grupu čine tri domaća društva – Span d.d., Bonsai.tech i Trilix – te osam društava kćeri u Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu, Švicarskoj i Moldaviji.

Komentirajte prvi

New Report

Close