U studenom najveći pad cijena stanova u Rijeci i Dubrovniku, rast zabilježili Pula i Osijek

Autor: Poslovni dnevnik , 27. prosinac 2012. u 22:00
Porast cijena od 0,2 posto na mjesečnoj razini bilježi Zadar

Tražene cijene stanova tijekom studenog u prosjeku su bile niže za 2,2 posto u odnosu na isti mjesecu 2011., ali i 4,2 posto niže nego 2010.godine, te 9,6 posto niže nego tijekom studenog 2009. godine.

Dolaskom krize, koja je uzrokovala pad potražnje, promjena traženih cijena stanova, prema podacima portala Crozilla.com, kreće se silaznom putanjom. Cijene stanova posljednjih nekoliko godina u gotovo svim su gradovima konstantno u padu, te se nisu vratile ne one razine iz razdoblja prije početka krize.

Tako su tražene cijene stanova tijekom studenog u prosjeku bile niže za 2,2 posto nego lani u istom mjesecu, zatim 4,2 posto niže nego 2010.godine, te 9,6 posto niže nego tijekom studenog 2009. godine. S obzirom da su za razdoblje koje je pred nama najavljena mnoga "događanja" na tržištu nekretnina, noviteti poput poreza na nekretnine mogli bi utjecati i na njihove cijene. Scenarij koji bismo u tom slučaju mogli očekivati neće se puno razlikovati od onog koji se vrti posljednjih nekoliko godina, pa bi nastavak pada cijena stanova i dalje mogao ostati "na snazi".Najveći mjesečni pad cijena stanova tijekom studenog bilježe Rijeka i Dubrovnik u kojima su tražene cijene pale za 0,8 posto. Prosječna tražena cijena "kvadrata" stana u Rijeci tijekom studenog iznosila je 1452 eura, što je 4 poto manje no lani u istom mjesecu. Cijene dubrovačkih stanova, prema podacima portala Crozilla.com na godišnjoj su razini pale za 4,9 posto,pa se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 3024 eura.

Cijene zagrebačkih stanova na mjesečnoj su razini pale za 0,5 posto, dok na godišnjoj razini pad iznosi 4,3 posto, a prosječna je tražena cijena tijekom studenog iznosila 1705 eura po metru kvadratnom. Cijene stanova u Varaždinu su pale za 0,3 posto pa je prosječna tražena cijena tamošnjeg "kvadrata" tijekom studenog iznosila 1044 eura. Porast cijena zabilježen je u Puli gdje su cijene porasle za 2,8 posto na mjesečnoj i 5,3 posto na godišnjoj razini, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1445 eura. Porast cijena od 0,2 posto na mjesečnoj razini bilježi Zadar u kojem je, prema podacima portala Crozilla.com,  prosječna cijena metra kvadratnog tijekom studenog iznosila 1580 eura, a to je 3,2 manje no u istom mjesecu lani. Po cijeni od 2118 eura za jedan metar kvadratni tijekom studenog na portalu Crozilla.com su se oglašavali splitski stanovi. Njihova je cijena pala za 0,6 na mjesečnoj, odnosno 0,4 na godišnjoj razini. Prosječna tražena cijena stana u Osijeku, prema podacima portala Crozilla.com tijekom studenog iznosila je 971 euro po metru kvadratnom. Cijene tamošnjih stanova nisu se mnogo mijenjale, no tijekom studenog njihova je cijena porasla za 0,5 posto na mjesečnoj te 0,2 posto na godišnjoj razini, što daje razliku od tek nekoliko eura po metru kvadratnom.

Centar grada, u kojem su stanovi najskuplji, te se tijekom studenog u tom dijelu grada za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 1935 eura, bilježi najveći pad cijena: na mjesečnoj razini 0,6 posto, a na godišnjoj 6,3 posto.Mjesečni porast cijena od 0,2 posto bilježe stanovi na istočnom dijelu grada, dok pad od 0,2 posto bilježe zapadni dio i Novi Zagreb. Po prosječnoj traženoj cijeni od 1728 eura po metru kvadratnom na portalu Crozilla.com oglašavani su stanovi na istočnom dijelu grada, a taj je iznos za 1,8 posto niži no lani u studenom. Stanovima u Novom Zagrebu cijena je na godišnjoj razini pala za 4,1 posto, pa je prosječna tražena cijena tamošnjim stanovima iznosila 1423 eura po metu kvadratnom.  Prema podacima portala Crozilla.com stanovima na zapadnom dijelu grada cijene su na godišnjoj razini pale za 3,6 posto, a za jedan se metar kvadratni tamo u prosjeku tražilo 1654 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close