U samo dva tjedna dva provjetravanja u Upravi Turisthotela

Autor: Jadranka Dozan , 21. travanj 2022. u 22:00
Organizacijski najznačajniji dio poslovanja Turisthotela je turističko naselje Zaton/zaton.hr

Nakon opoziva člana Uprave Ante Barića, rošada i na mjestu predsjednika; Rikardo Hesky sporazumno odlazi, na njegovu mjestu Meri Matešić.

Uz uobičajenu zaokupljenost domaćeg turističkog sektora početkom još jedne turističke (pred)sezone, ovaj travanj u zadarskom je Turisthotelu i u znaku promjena u upravljačkom vrhu društva.

Ove srijede iz kompanije su objavili da dosadašnji predsjednik Uprave Rikardo Hesky “u sporazumu s Društvom” odlazi iz Uprave. Na tu funkciju došao je iz malološinjske Jadranke u listopadu 2020. na mandat od tri godine, što znači da je napušta na otprilike pola mandata.

Spala Uprava na dva člana
Odlukom Nadzornog odbora na njegovo je mjesto na iduće tri godine imenovana Meri Matešić Sičić, nekadašnja čelnica Hrvatske turističke zajednice koja je potom nekoliko godina provela u Dogus grupi.

No, toj je rošadi prethodila još jedna svježa smjena u Upravi, prije nepuna dva tjedna. NO je 8. travnja s pozicije člana Uprave opozvao Antu Barića, koji je u Upravu ušao kad i Hesky, ali u njegovu slučaju to je bilo promaknuće s pozicije direktora nabave.

Njegov opoziv na pola mandata popraćen je uopćenom formulacijom “zbog važnog razloga”, a Uprava je s tročlane svedena na dvočlanu. Uz Meri Matešić kao novoimenovanu predsjednicu u Upravi je sada još samo Danka Nekić.

U slučaju Barićeva opoziva odluka NO-a na čelu s Franom Skoblarom zanimljiva je posebice zbog činjenice da je obitelj Barić drugi pojedinačno najveći dioničar Turisthotela, pa je otac donedavnog člana Uprave kao član NO-a bio u prilici glasovati o njegovu opozivu iz Uprave.

255

milijuna kuna iznosili su lanjski konsolidirani prihodi zadarskog hotelijera

Zasad nisu poznati konkretniji razlozi dviju smjena u upravljačkom vrhu. A kako Turisthotel slovi za jednu od uspješnijih turističkih kompanija s iznadprosječnom profitabilnošću, u investitorskim krugovima najnovija zbivanja vide i kao mogući signal vlasničkih komešanja i možebitnih razmatranja izlazne strategije nekih od glavnih dioničara.

Najveći vlasnički paketi dionica odavno su u rukama mahom lokalnih dioničara. Uz Franu Skoblara koji drži gotovo 12 posto te Antu Barića s nepunih 9 posto, troje sljedećh najvećih dioničara ima po nešto više od pet posto udjela, a u prvih 10 vlasničkih pozicija raspršeno je ukupno 53 posto temeljnog kapitala.

Među prvih deset pozicija nekoliko ih drže i mirovinski fondovi, u čijim portfeljima je, zbrojeno, 12-13 posto Turisthotela.

Kapacitet 8000 gostiju
Organizacijski najznačajniji dio njegova poslovanja je turističko naselje Zaton. Ono se sastoji od apartmanskog naselja (nešto manje od 600 jedinica, većim dijelom ranga četiri zvjezdice) i kampa (1700 smještajnih jedinica), a ukupan smještajni kapacitet mu je za 8000 gostiju. Pored TN-a Zaton, dio ponude Turisthotela je i boutique hostel Forum.

Kompanija je prošlu godinu zaključila s više od 255 milijuna kuna konsolidiranog prihoda, što je u odnosu na prethodnu godinu bilo povećanje za 62 posto, ali prema predpandemijskoj 2019. to je još uvijek 18 posto manje.

Istodobno, operativno poslovanje Grupe profitabilnošću je premašilo predkrizne brojke. Sa 132 milijuna kuna EBITDA-e rezultat iz 2019. premašen je za nešto manje od 5 posto, dok u odnosu na operativnu dobit 2020. povećan za čak 142 posto. Kompanija je u konačnici iskazala više od 75 milijuna kuna neto dobiti, samo pet milijuna manje nego 2019.

Komentirajte prvi

New Report

Close