U riječkoj luci 16 posto manje tereta zbog Schengena

Autor: Ana Lučin; Darko Bičak , 19. kolovoz 2010. u 22:00

Iako su u prvoj polovici godine poslovale lošije nego lani, jadranske luke su likvidne i očekuju poboljšanje rezultata

Polugodišnji promet Luke Rijeka pao je za 16%, prihod luke u Pločama smanjio se 7,1%, a Luka Zadar bilježi pad od 7,3%. Istovremeno su financijski pokazatelji splitske Luke ostali gotovo jednaki prošlogodišnjima. Luka Rijeka u prvoj polovici godine ostvarila je ukupni prihod od 107,3 milijuna kuna, dok dobit iznosi tri milijuna kuna. Pad prometa od 16% pojašnjavaju padom rasutog tereta. “Treba napomenuti da su u promatranom razdoblju svi ostali tereti ostvarili povećanje prometa”, poručuju iz luke. U Rijeci očekuju da će novim akvizicijama tereta i tržišta osigurati poslove kojima će prebroditi recesiju i zadržati pozitivno poslovanje.

Simbolična dobit
Dvije trećine ukupnog prometa u našoj najvećoj luci čini promet roba u tranzitu, najviše za zemlje članice Europske unije. Ovaj dio tržišta se servisira, pojašnjavaju u Rijeci, u konkurenciji s ostalim sjevernojadranskim lukama koje su u EU, dok Luka Rijeka ima schengensku granicu, a time i otežanu otpremu roba na prometnom pravcu. Luka Ploče je otvaranjem novog kontejnerskog terminala sredinom ovog tjedna dobila novi poslovni zamah. Usprkos padu prihoda sa 79,5 milijuna kuna u lanjskom polugodištu na 73,8 milijuna u ovogodišnjem razdoblju, Luka je zabilježila četverostruki rast dobiti na 8,4 milijuna kuna. Glavni razlog za rast dobiti je u značajnom smanjenju rashoda koji su u prvih šest mjeseci pali za 16%. Novi kontejnerski terminal, u koji je uloženo 33,6 milijuna eura, ima kapacitet od 60.000 kontejnerskih jedinica. Dosad je u Ploče uloženo 44,2 milijuna eura, a plan je da ukupna investicija dosegne 139 milijuna eura. “Ovaj terminal je veliki događaj za hrvatski pomorski promet i za Luku Ploče koja je sada tehnički opremljenija i konkurentnija. Uskoro ćemo moći primati i najveće brodove na svijetu Panamax s kojima se odvija većina svjetske trgovine”, kazao je Tomo Krilić, komercijalni direktor Luke Ploče. Splitska je pak luka u prvih šest mjeseci 2010. pretovarila 124,3 tisuće tona tereta što je porast od 15%. Prihodi ostvareni u prvoj polovici godine iznose 13,4 milijuna kuna, a luka bilježi dobit od 21.000 kuna. Darko Smolić, pomoćnik predsjednika Uprave Luke Split, kaže da su takvi rezultati u okviru planiranih.

I Zadar u plusu
“Naši su korisnici najvećim dijelom hrvatske tvrtke. Zbog ekonomske situacije, smanjenja uvoza i odustajanja od novih investicija, suočene su s problemima u poslovanju”, pojašnjava Smolić. Slađana Maršan iz Luke Zadar kaže da su usprkos 7,3% pada u prvom polugodištu svejedno ostali u pozitivi i poslovali s dobiti. “U šest mjeseci kroz luku je ukupno prošlo 295,2 tisuće tona tereta. U usporedbi s istim razdobljem lani to je porast od 40,5%”, naglašava Maršan.




Komentirajte prvi

New Report

Close