U pravnoj bitki s državom Auto Hrvatska traži 8,3 milijuna kuna

Autor: Jadranka Dozan , 07. veljača 2022. u 06:13
Auto Hrvatska je već odavno skupštinskom odlukom pokušala oduzeti CERP-u dionice/PD

Priča koje korijene vuče još iz privatizacije sredinom 90-ih godina dobila je novi nastavak.

Burzovne obavijesti Auto Hrvatske s vremena na vrijeme podsjete na više od dva i pol desetljeća dugu sagu o sporu oko postotno malog udjela države u tom društvu koji se vuče još iz vremena pretvorbe i privatizacije.

Prema objavi s kraja prošlog tjedna, iz zagrebačke kompanije pozvali su državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) da preda društvu imovinu temeljem koje je rješenjem nekadašnjeg Fonda za privatizaciju iz 1995. određeni broj dionica bio rezerviran kod HFP-a, jer je bila nedostupna za prijenos.

Prijeti oduzimanje
Alternativno, tj. ako to nije u mogućnosti, iz Auto Hrvatske pozivaju CERP da za 9768 dionica uplati iznos od 8,3 milijuna kuna odnosno 850 po dionici, što odgovara trenutnoj tržišnoj vrijednosti.

Ne učini li CERP u roku mjesec dana jedno od toga, te će se dionice “oduzeti u korist Društva u skladu s odredbama ZTD-a o postupanju s upisanim dionicama za koje nije izvršena obveza unosa sredstava novčanom uplatom ili predajom stvari ili prava”, navodi se u objavi Auto Hrvatske.

Prema obrazloženju društva, spomenutim rješenjem HFP-a u vrijednost društvenog kapitala uključena je kao rezervacija knjigovodstvena vrijednost imovine u Bosni i Hercegovini – Sarajevu, Doboju, Prijedoru i Banja Luci.

Ona je tada procjenjena na nešto manje od milijun kuna, a u osnivački kapital upisana je uz rezervaciju zbog nedostupnosti tih stvari, tj. robe.

1,6

posto udjela u kompaniji predmet je spora s državom, odnosno CERP-om

Kako tvrde u upravi AH, sredinom prošle godine CERP je ukinuo rezervacije dionica “bez provedbe naknadne procjene postojanja, dostupnosti i vrijednosti dijela društvenog kapitala za koji je bilo rezervirano 9768 dionica” (inicijalno 264 osnivačke dionice, ali naknadno je provedena podjela u omjeru 1:37), kao i “bez odluke o njihovoj predaji ili povlačenju i davanju suglasnosti na smanjenje temeljnog kapitala društva”.

U isto vrijeme, kažu, CERP je podnio zahtjev za priznavanjem punih prava po osnovi tih dionica, od glasačkih do prava na dividendu. U kompaniji smatraju da punopravnost bez ispunjenja obveze unosa sredstava u osnivački kapital nije u skladu sa zakonskim propisima i temeljnim načelima dioničarstva. Tako i nakon CERP-ova ukidanja rezervacije kažu kako država nema dioničarska prava s osnova rezerviranih dionica.

Međutim, paralelno s tim na Trgovačkom sudu u Zagrebu u tijeku je novi sudski postupak. CERP je prije dva-tri mjeseca u ime Republike Hrvatske podnio tužbu radi utvrđenja prava vlasništva 9768 dionica te isplate pripadajućih dividendi za razdoblje od 2014. do 2021.

U odnosu na temeljni kapital Auto Hrvatske koji je podjeljen na 600.000 dionica, spornih 9768 predstavlja 1,6 posto udjela.

Kad je riječ o dividendama, kompanija je u razdoblju na koje se u svojoj tužbi poziva CERP redovito, s izuzetkom 2020. kao godine pandemijskog udara, isplaćivala dio dobiti dioničarima.

Odbijena žalba
Od 2014. do 2016. dividenda je iznosila po 17 kuna, u naredne dvije godine 22 kune po dionici, potom 24 kune u 2019., a nakon dvidendnog posta 2020. lani je isplata podebljana na 40 kuna po dionici odnosno ukupno 22,7 milijuna. Ode li konačna presuda po tužbi CERP-a na njegovu stranu, kompanija bi mu na ime sedam dividendi trebala isplatiti 1,55 milijuna kuna.

Govoreći o tog pravnoj sagi, Auto Hrvatska je već odavno skupštinskom odlukom pokušala oduzeti CERP-u dionice. No, u srpnju prošle godine Visoki trgovački sud je odbio žalbu AH na prvostupanjski pravorijek TS-a koji je 2019. ništetnom ocijenio odluku glavne skupštine iz travnja 2014. o oduzimaju dionica CERP-u.

VTS se u svom ljetošnjem rješenju priklonio stajalištu nižeg Trgovačkog suda da “nije postojala obveza CERP-a za uplatu za rezervirane dionice, već je nakon prestanka razloga zbog kojih su dionice rezervirane potrebno procijeniti i utvrditi njihovu novu vrijednost”.

Komentirajte prvi

New Report

Close