U Podravki otvoren najsuvremeni prehrambeno-tehnološki laboratorij u ovom dijelu Europe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. veljača 2020. u 16:28
FOTO: Press

Direktorica Podravkinog Sektora istraživanja i razvoj Jasmina Ranilović pojasnila je kako se novi laboratorij sastoji od dijela za senzorska i onog za kulinarska istraživanja hrane, a osim klasičnih, u njemu se nalaze i  moderni uređaji, primjerice, robot za printanje hrane.

U povodu 100. obljetnice rođenja profesorice Zlate Bartl, Podravkašice koja je prije šest desetljeća stvorila Vegetu, u koprivničkoj Podravki otvoren je najsuvremeni prehrambeno-tehnološki laboratorij u ovom dijelu Europe, u koji je uloženo više od milijun eura.

“Investicija je vrijedna više od milijun eura. To je laboratorij kakav imaju sve nama konkurentske tvrtke. Vjerujem da će naši djelatnici u njemu biti jednako kreativni i inovativni kao i prof. Zlata Bartl prije 60 godina u tadašnjem, te da će i iz ovog novog na police trgovina uskoro izaći proizvodi, koje će, kupci, baš kao i Vegetu, prihvatiti u svim dijelovima svijeta”, istaknuo je Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke.

Direktorica Podravkinog Sektora istraživanja i razvoj Jasmina Ranilović pojasnila je kako se novi laboratorij sastoji od dijela za senzorska i onog za kulinarska istraživanja hrane, a osim klasičnih, u njemu se nalaze i  moderni uređaji, primjerice, robot za printanje hrane.

Laboratorij za napredna senzorska i kulinarska istraživanja, koji će nositi ime Zlate Bartl, u mogućnosti na jednom mjestu objediniti razvoj kulinarskih prototipova i testiranje okusa najmodernijim senzorskim metodama te na taj način pružati podršku razvoju novih proizvoda uz stvaranje okusa na brz i efikasan način korištenjem digitalnih alata.

Opremljen je najsuvremenijom multimedijskom opremom i kulinarskim uređajima (od standardnih hladnjaka, štednjaka, pećnica do 3D printera hrane) te osim operativne podrške, stvara temelj za istraživačke projekte u nutricionizmu, senzorskoj znanosti i visokoj gastronomiji, ističu iz Podravke.

Zlata Bartl bila je znanstvenica koja je predvodila tim stručnjaka iz čijih su laboratorija prvo osmišljene dehidrirane Podravka juhe, a potom i Vegeta, najpoznatiji proizvod i brand te kompanije.

Temeljem njene ostavštine i putevima kojima je krenula nastavljeno je sve do danas te je tom prilikom, povodom njenog rođendana, otvoren najsuvremeniji prehrambeno-tehnološki laboratorij u regiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close