U Križevcima se izrađuje više od 400 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje – podržite ovu akciju i vi!

Autor: Poslovni.hr , 02. travanj 2020. u 11:26
Foto: Križevci.info

Bitno je naglasiti da se viziri izrađuju u kontroliranim uvjetima i dezinficiraju, a zatim pakiraju i pripremaju za dostavu.

Akcija izrade zaštitnih vizira za medicinsko osoblje u lokalnoj zajednici, o kojoj smo pisali tijekom vikenda, napreduje zahvaljujući vrijednim volonterima i donatorima koji su akciju dosad financijski podržali. Prema riječima koordinatora akcije za područje Križevaca i okolnih općina Karla Siladija, unatoč izazovima drago mu je da su se akciji pridružile lokalne tvrtke, u prvom redu Deltametal d.o.o. s direktorom Damirom Krulićem i operaterom na CNC stroju Slavkom Marenčićem, koji su odmah reagirali na poziv i isti dan testirali novi način izrade vizira.

– Prije nekoliko dana smo saznali za novi, svima dostupan dizajn zaštitnih vizira Proto Shield, koji nam omogućuje značajno ubrzanje izrade uz pomoć CNC stroja, bez korištenja 3D printera. Vizir je u skladu sa specifikacijama češkog modela na kojem smo temeljili naše prve primjerke, objasnio je Karlo, inače završeni FER-ovac, magistar inženjer elektrotehnike i informacijskih tehnologija, koji je posljednjih pola godine zaposlen u uspješnoj tvrtki Rimac Automobili.

Kako pomoći

Donacije građana i poslovnih subjekata za nabavku potrošnog materijala i opreme i dalje se primaju na broj žiro-računa (IBAN) križevačke Udruge P.O.I.N.T. pri Erste&Steiermarkische Bank: HR2124020061100417896 (poziv na broj: 99 ili 00-OIB, opis uplate: izrada vizira).

Bitno je naglasiti da se viziri izrađuju u kontroliranim uvjetima i dezinficiraju, a zatim pakiraju i pripremaju za dostavu. Nesebičnu podršku čitavom procesu pružili su volonteri križevačke udruge P.O.I.N.T., posebno Matija Jurčević koji je nabavio i dostavio potreban materijal nabavljen zahvaljujući donacijama koje su u samo dva radna dana dosegle iznos od 7.225 kuna. Veliku pomoć oko kombi-prijevoza materijala za izradu vizira pružio je Marko Podolski, direktor tvrtke Markop gradnja d.o.o.

Ovu su akciju do danas financijski podržali sljedeći donatori: Širjan d.o.o., S2 Informacijski sustavi d.o.o., ALU-KON d.o.o., Horvat proizvodnja i usluge, Markop gradnja d.o.o., OPG Ivan Šatrak, Mateja Podolski, Gordan Pavlinušić, Branka Špoljar, Sandro Novosel, Jelena Šverko, Igor Kudeljnjak, Roberta Pulić, Marko Klišanin, Nada Siladi, Tomislav Varović, Anita Orak, Jelena Lendl, Ivona Herceg te Udruga Orej.

– Prema mogućnostima nećemo se ograničiti samo na šire križevačko područje već ćemo vizire dostaviti i u druge dijelove Koprivničko-križevačke županije, gdje to bude potrebno i tko nam iskaže interes. Nadamo se do kraja ovog tjedna izraditi više od 400 vizira za lice, što bi trebalo pokriti hitne potrebe za zaštitom medicinskom i drugom zdravstvenom osoblju pri kontaktu s pacijentima u vrijeme ove pandemije, a mogu poslužiti i drugim uslužnim radnicima u intenzivnom kontaktu s građanima, istaknuo je Karlo.

Zdravstveni radnici i drugi zainteresirani za narudžbu vizira mogu se pozivom na broj 091/936-2447 ili elektroničkom poštom lucija8585@gmail.com predbilježiti kod Lucije Herceg, koja je zajedno s Karlom i prijateljicom Jelenom Širjan pokrenula ovu inicijativu na našem području. Za ostale informacije zainteresirani se mogu javiti pozivom na 099/4521-299 ili e-poštom na siladikarlo856@gmail.com.

Spomenimo da je ova akcija krenula u Splitu gdje je Slaven Damjanović, student FESB-a, započeo s 3D printanjem vizira za liječnike KBC-a Split, ne bi li im se i oči zaštitile od koronavirusa. Akciju sad koordinira Hrvatski studentski zbor, a svi uključeni podijeljeni su po regijama, gdje križevačka inicijativa potpada pod ispostavu Varaždin, gdje je češki model vizira unaprijedio diplomirani inženjer strojarstva Robert Ljubek iz Elektrostrojarske škole Varaždin, ujedno i mentor u Centru izvrsnosti za nove tehnologije (CENT).

Komentirajte prvi

New Report

Close