U kompaniji iz Zagreba već godinu rade 4 dana tjedno i imaju izvrsne rezultate

Autor: Poslovni.hr , 02. prosinac 2019. u 08:54
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

U pravilu se sami organiziramo, rotiramo i uzimamo slobodne dane, i to nam je super – kaže Drago Pavlek (37), koji u tvrtki radi posljednje tri godine i vrlo je zadovoljan.

Nedavno smo imali kolegij na kojem sam svoje zaposlenike pitala žele li da nastavimo s praksom četverodnevnog radnog tjedna i jednoglasno su rekli ‘da’, priča za 24 sata Renata Šeperić Petak, vlasnica i direktorica konzultantske tvrtke Logička matrica iz Zagreba.

Vijest da uvodi “skraćeno” radno vrijeme prije godinu dana podijelila je na privatnom profilu na Facobooku, a zatim je u medijima odjeknula kao svjetsko čudo. No upravo se Renata čudila što su se svi u tome toliko “angažirali”.

U pravilu se sami organiziramo, rotiramo i uzimamo slobodne dane, i to nam je super – kaže Drago Pavlek (37), koji u tvrtki radi posljednje tri godine i vrlo je zadovoljan.

Svih šest zaposlenika ima stalan radni odnos, na neodređeno, a četverodnevni radni tjedan “zapada ih”, objasnili su, svaki treći tjedan. Četiri dana rade deset sati, kako bi ispunili kvotu od 40 radnih sati po zakonu, a onda uzimaju cijeli jedan dan slobodno.

– Taj dan stignemo obaviti sve poslove koje moramo, po institucijama, u bankama, na policiji, kod doktora… Većina nas ne živi u Zagrebu i za takvo nešto morali bismo posebno uzimati slobodne dane. Ove slobodne dane ne trošimo na rekreaciju ili wellness jer to stignemo i poslije ‘običnih’ radnih dana, a tad se zalomi i neka ‘cuga’ poslije posla – kaže Drago iz Zeline.

Kad četiri dana rade deset sati u komadu, to ne osjete. Nije im naporno. Sat vremena traje pauza za ručak, a posao je dinamičan i brz, pa vrijeme prođe u trenu. U uredu su tada od 8 do 18 sati.

– Ne zanima me treba li netko k zubaru, ginekologu. Dapače. Oni su svi ‘veliki’ i vjerujte mi da me sram ispitivati ih kamo idu. Ne želim da preda mnom stoje i pravdaju mi se – kaže Renata.

Tijekom “normalnih” dana, kaže direktorica Renata Šeperić Petak, sve je normalno i već su u 16.01 na vratima.

– Imaju totalnu slobodu organizirati si posao. Samo volim vidjeti da su se upisali u raspored za te slobodne dane i to je to što tražim. Ovo je takav posao da su često na sastancima na terenu, pa ostatak odrade od kuće, što je još jedan benefit jer nam je cijelo poslovanje na ‘cloudu’. Maksimalno smo fleksibilni, a slobodno dobiju i mimo zarađenih slobodnih dana, pa često ni nemaju potrebe pisati bolovanje – kaže i dodaje da su nakon ovakve organizacije zaposlenici postali povezaniji. Za njih četvero je odlučila plaćati daljnje školovanje. Dvoje je upisalo doktorat a dvoje specijalistički studij. Zajedno. I druže se, više nego prije, dodaje.

Iako im je posao predvidljiv, pa im je lako organizirati radne rane, nekad ovise o natječajima ministarstava, koja često promijene dio uvjeta nekoliko dana prije završetka. Ti su dani vrlo naporni.

– Nekoliko dana prije roka radi se i po 15 ili 16 sati na dan. Ponekad i nedjeljom. Zbog tih rokova često znamo ostajati prekovremeno. Njih zaposlenicima platim, ali zbog iscrpljenosti sam često bila prisiljena davati im slobodne dane. Shvatila sam i da novac više nije sve te da nije dovoljan da ljude nagradite, nego im treba omogućiti dovoljno vremena za sebe kako bi postali zadovoljniji – objašnjava Renata, koja je u Londonu završila europske studije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ako su radnici zadovoljni – odlično.
Samo, ovo nije skraćeno radno vrijeme, nego preraspodjela radnih sati. Oni i dalje rade 40 sati tjedno, samo to “zbiju” u 4 dana.
S druge strane, Zakon o radu ne propisuje da za puno radno vrijeme radnici moraju raditi 40 sati tjedno, već najviše 40 sati tjedno. Bitna razlika.
Prema mom relativno dugom iskustvu, intelektualni rad od 10 sati dnevno kroz više dana nije baš produktivan i mislim da ne bi bilo neke velike razlike (a možda i nikakve) da se radnicima dopusti da taj tjedan rade 4 dana po 8 sati. To se regulira ugovorom i sve ok prema državi, HZMO-u i ostalima.

New Report

Close