U Kanfanaru nove vlasnike pozdravljaju

Autor: Marija Brnić , 03. studeni 2021. u 22:00
Za hrvatski AR Packaging proizvodnja cigareta u Rovinju ima važnu ulogu/PD

Za hrvatski pogon, ex Istragrafiku, ulazak pod okrilje američkog lidera u sektoru znači, kaže direktor Marko Despot, novo unapređenje posla.

Nekadašnja Adrisova tvrtka Istragrafika, koju je uz TDR preuzeo BAT, a potom ju prodao švedskoj grupaciji AR Packaging, najvećem europskom proizvođaču kartonske ambalaže, sad ulazi u sustav američke kompanije Graphic Packaging International (GPI). Taj veliki proizvođač sa sjedištem u Atlanti objavio je da je uspješno zavšrena akvizicija švedskog AR Packaginga, koju je najavio u svibnju.

Za GPI, koji djeluje globalno i jedan je od najvećih proizvođača kartonske i papirnate ambalaže za prehrambene proizvode u SAD-u (lider je u proizvodnji recikliranih, kraft i bijeljenih kartona), preuzimanje AR Packaginga znači jačanje poslovanja na europskom tržištu.

U GPI-u računaju da će postojeću pokrivenost u zemljama zapadne Europe nadomjestiti s dobro opremljenim pogonima AR Packaginga u istočnoj i srednjoj Europi, te Skandinaviji. Za hrvatski dio AR Packaginga u Kanfanaru to je, kaže direktor Marko Despot, pozitivna vijest.

113

milijuna kuna lanjski prihod AR Packaginga u Istri. Tvornica zapošljava 130 ljudi

Ulaskom u tako jak sustav iz iste industrije on očekuje dodatno unapređenje poslovanja u kanfanarskim pogonima sa 130 radnika i lanjskim prihodima od 113 milijuna kuna.

Ove godine Despot kaže da bilježe porast prihoda, ali je poslovanje obilježeno i porastom cijena i manjom dostupnošću sirovina, a čijem ublažavanju pridonosi upravo djelovanje u okviru velikog sustava.

Za hrvatski AR Packaging proizvodnja cigareta u Rovinju i dalje ima važnu ulogu u poslovanju, TDR je ostao najveći kupac, a više od polovice prihoda dolazi iz izvoza. Ove godine snažan rast bilježe na vanjskim tržištima, dominiraju Slovenija, Austrija i Njemačka.

Za BAT, osim za proizvodnju u TDR-u, kutije za cigarete rade i za pogone u Rumunjskoj, Poljskoj i Švicarskoj, a jedno od novih tržišta na koje su izašli ove godine Kanarsko otočje, gdje im je kupac Imperial Tobacco.

Osim za duhansku industriju, koja u prihodima bivše Istragrafike ima udjel oko 40%, glavni partneri su iz prehrambene i konditorske, te proizvodnje pića.

AR Packaging posluje kroz 30 tvornica u 13 zemalja, s 5000 zaposlenih, te neto prodajom od oko 1,1 milijardu USD, a GPI ima gotovo 19.000 zaposlenih i prihod od 6,6 milijardi dolara. drži vodeću tržišnu poziciju u proizvodnji recikliranih, kraft i bijeljenih kartona.

Komentirajte prvi

New Report

Close