U iduća 2 tjedna Vlada će usvojiti rješenje, cilj je spriječiti zastoj radova koji bi ugrozio gopodarski oporavak

Autor: Suzana Varošanec , 21. rujan 2021. u 09:53
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Očekuje se izmjena ugovora zbog snažnog porasta cijena u građevini koji je doveo proizvođače i izvođače u nepovoljan položaj, i prema ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću zaključak je usuglašen s HGK i HUP-om kojeg će Vlada u iduća dva tjedna usvojiti. “Javnim naručiteljima preporučit ćemo da iziđu u susret izvođačima radova ako su im troškovi značajno povećani“, kazao je Ćorić na jučerašnjoj sjednici skupštine HGK.

Na inicijativu HGK i HUP-a očekuje se rješenje u obliku novih Uzanci u graditeljstvu za nove ugovore o gradnji, te u sljedeća dva tjedna na Vladi i naputak za reguliranje postojećih ugovora, potvrdili su u HGK-a nakon jučerašnje sjednice njihove skupštine na kojoj je sudjelovao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Naime,  ministar je u povodu rješenja problema rasta cijena sirovina najavio aktivnosti kojima će se izaći u susret izvođačima radova vezano za anekse postojećih ugovora, kao i javnim naručiteljima oko realizacije investicija.

Prema Ćoriću, ovom rješenju cilj je da se radovi nastave i da ne dođe do zastoja koji bi mogao kočiti gospodarski oporavak.

“U tome će, između ostalog, pomoći i Zaključak usuglašen s HGK i HUP-om kojeg će Vlada u iduća dva tjedna usvojiti, a kojim ćemo javnim naručiteljima preporučiti da iziđu u susret izvođačima radova ako su im troškovi značajno povećani“, kazao je Ćorić.

Hoće li to značiti da će se na važećim ugovorima, koji nisu u skladu s tržišnim kretanjima, pod ‘okidačem’ promijenjenih okolnosti korekcijama obuhvatiti povećanja jediničnih cijena pojedinih materijala koja prelaze 10 posto, kako sve iznad ne bi išlo na teret izvođača, odnosno kako će se to riješiti, uskoro će se vidjeti. Pored toga, za nove ugovore bitne postaju nove Uzance o građenju, i prema potpredsjednici za graditeljstvo i promet HGK Mirjani Čagalj, HGK i HUP usuglasili su s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine njihovu finalnu verziju. Kako je kazala, predstavljaju moderna pravila ponašanja uvažavajući praksu i ponašanja koja su se u graditeljstvu događala proteklih 40 godina.

“Nove Uzance u graditeljstvu odnose se na sve buduće aktivnosti u sektoru, dok smo od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dobili potporu za interveniranje u postojeće ugovore, kako bi se i za njih uvažio poremećaj na tržištu. Ovime ćemo osigurati nastavak investicija, zaštititi i naše članice iz ovog sektora i javne naručitelje te osigurati da se aktualna kriza čim prije prebrodi“, izjavila je Čagalj predstavljajući dokument koji je poslan u proceduru usvajanja i kojeg, u konačnici, treba potvrditi Skupština HGK.

U tijeku su očito završni koraci u proceduri u kojoj je za izmjenu postojećih Uzanci (datiraju iz 1977.) formirana radna skupina s ciljem, navodi, kako bi se odgovorilo na snažan porast cijena građevinskog materijala koji je i proizvođače i izvođače radova koji imaju ugovore proizašle iz postupaka javne nabave, ali i javne naručitelje, doveo u nepovoljan položaj.

Kako su iz Komore priopćili, zbog rasta cijena građevinskog materijala i industrijskih sirovina – u rasponu od najmanje 40% za bakar i aluminij, preko 55% za željezo i čelik do 100% za plastične cijevi, građevinski i trgovački subjekti sve teže mogu ispoštovati uvjete iz sklopljenih ugovora, čime su dovedene u pitanje i već započete i buduće investicije.

Komentirajte prvi

New Report

Close