U eri podizanja kamatnih stopa na kredite postoji rješenje za miran san

Autor: Promo , 07. studeni 2022. u 22:00
Vjeko Peretić, osnivač Pro grupe za kreditno posredovanje/(CROPIX

Stručnjaci sa financijskog tržišta upozoravaju na porast kamata.

Bankari, HUB i HNB ovih dana napokon su probudili interes građana nešto konkretnijim najavama i upozorenjima da se uz inflaciju koju mjesecima osjećamo, očekuje i podizanje kamatnih stopa na kredite. Od zadnje velike financijske krize 2008. konstantno, najduže u povijesti, centralne banke su umjetno spuštale cijenu novca.

Zbog toga smo zadnjih godina uživali u povijesno najnižim kamatnim stopama na kredite, pa su kod nas stambeni krediti došli blizu 2% i bili povoljniji su nego u SAD-u, ali i u zemljama istočne Europe. Ali trend se okreće.

Amerikanci već plaćaju skuplje kredite, EU slijedi

Kako bi ublažile inflaciju, svjetske centralne banke, a nama zanimljivije SAD-a (FED) i EU-a (ECB), već su u nekoliko navrata ove godine povisile razine referentnih kamatnih stopa. Pojednostavljeno – povećanjem cijene novca pokušava se smanjiti pritisak na strani potražnje, destimulirati potrošnja i time više ili manje uspješno, posredno ugušiti inflacija.

Amerikanci su, prilično agresivnim podizanjem referentnih kamata, već šesti put od počeka trenda, došli na raspon između 3,75 i 4%, što je najviša razina od 2008. Očekuje se da bi mogli doći i do 5%.

Zbog toga danas američki građani imaju kamatnu stopu na stambeni kredit oko 5% ili višu. Zbog drukčije ekonomske strukture, Europska centralna banka je bila puno opreznija i korača manjim koracima pri podizanju stopa. Iako je zadnje povećanje bilo za 0,75 postotnih bodova, trenutna razina je na 1,5%, što je najviše od 2009.

Neizvjesno koliko će kamate rasti

Ovakav scenarij smo predviđali i najavljivali već na početku ove godine, pa je trenutna situacija zapravo očekivana. Hoće li i kada će kamate prestati dalje rasti, ili će se barem ublažiti tempo teško je prognozirati, ali se svakako to ne očekuje u srednjem roku.

Kamate u Hrvatskoj tek trebaju početi rasti. Kod nas je najveći dio stambenih kredita vezan uz Nacionalnu referentnu stopu (NRS), koja još nije, ali će se početi podizati s malim odmakom, nakon što porastu kamate na depozite i na novoodobrene kredite.

Manji dio kredita vezan je uz EURIBOR, čiji porast slijedi trendove zadane od strane ECB-a, pa su dužnici sa promjenjivom kamatnom stopom vezanom uz EURIBOR već u srpnju dobili prve obavijesti o povećanju. Oni su trenutno u najvećoj opasnosti porasta rata za kredite, koje u srednjem roku mogu biti osjetne. Kod gotovinskih kredita, broj klijenata koji strahuju je zanemariv.

Za miran san – fiksirajte kamatnu stopu

Navikli na sadašnje rate kredita, bilo kakvo povećanje građanima uz sve ostale napuhane troškove sigurno neće odgovarati, ali za to postoji recept, kojega treba primijeniti čim prije. Jedinstvena prilika naše generacije je činjenica da još uvijek možemo realizirati kredit po najnižim kamatnim stopama, koje su trenutno i do nekoliko puta niže od razine inflacije, što jako pojednostavljeno znači da imate gotovo beskamatni kredit, ali i još važnije – mogućnost da takve uvjete osigurate dugoročno.

Ako vam kamata na stambenom kreditu nije fiksirana ili je veća od 3%, mogli biste ga refinancirati novim, povoljnijim – uz kamatnu stopu oko 2,5%, pa čak i nižu, „zaključanu“ na sljedećih 5 ili 10 godina. Tako vas neće brinuti uvodno najavljeno povećanje kamatnih stopa, a istovremeno biste mogli čak i uštedjeti zbog povoljnijih uvjeta novog kredita.

Pro grupa je kroz višegodišnje iskustvo stvorila specijalizirani tim iskusnih bankara – posrednika koji vas s jednog mjesta stručno vode kroz cijeli proces realizacije kredita vodećih banaka. Za klijente su besplatni, jer se kao ovlašteni posrednici naplaćuju isključivo od banaka.

Trenutno bilježimo veliki porast upita za refinanciranja, s fokusom na fiksiranje, jer klijentima analiziramo kreditnu sposobnost i pregovaramo najbolje ponude s gotovo svim vodećim bankama. Uz dobro dogovorenu kombinaciju „zaključavanja“ niske kamate na dugi rok građanima omogućujemo miran san sljedećih 10 godina.

Organizator
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Analitički partner

New Report

Close