U Brodosplitu manja proizvodnja zbog većih potpora

Autor: Marija Brnić , 21. veljača 2013. u 21:59
PIXSELL

Prema ugovoru o privatizaciji i restrukturiranju Brodosplita, koji su odobrila Europska Komisija, a u četvrtak i Vlada, splitski škver će morati dodatno smanjiti svoje proizvodne kapacitete.

Prema ugovoru o privatizaciji i restrukturiranju Brodosplita, koji su odobrila Europska Komisija, a u četvrtak i Vlada, splitski škver će morati dodatno smanjiti svoje proizvodne kapacitete. Ranije utvrđena gornja granica proizvodnje od 132.078 bruto tone (cGT) do kraja 2017. godine trebala bi, naime, biti srezana na 122.833 cGT, a potom će do 2022. taj limit blago porasti na 123.474 cGT. Taj je uvjet za realizaciju pregovora za Brodosplit postavljen zbog povećanja iznosa državne potpore Brodosplitu. Točnije i država i samoborski DIV izdvojit će više novca u odnosu na raniji prijedlog, pa će u narednih pet godina ukupan trošak restrukturiranja za državu iznositi ne 1,2 nego 1,7 milijardi kuna, a DIV-ov dio tereta prelazi 2 milijarde kuna.

Promjena u odnosu na prvotnu ponudu Samoboraca i program restrukturiranja Brodosplita je i da kupac s kojim će se zaključiti ugovor neće biti DIV, nego njegova novoosnovana tvrtka-kćer DIV Brodogradnja, s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna. U Banskim dvorima tek se kratko pojasnilo promjenu investitora kao posljedicu rizika, a odobrili su je i Vlada i Bruxelles.

Komentirajte prvi

New Report

Close