Tvrtka začeta u astronomskom društvu cilja na osvajanje svemirske industrije

Autor: Josipa Ban , 07. siječanj 2023. u 11:00
Foto: PD

Protostar Labs iz Belišća lansirao je proizvod koji detektira greške na proizvodima.

Protostar Labs, mlada kompanija iz Belišća, nedavno je predstavila te isporučila klijentu svoj visokotehnološki proizvod Protostar Vision Box.

Riječ je o rješenju na čijem razvoju rade godinu dana, a koji omogućuje vizualnu inspekciju proizvoda na proizvodnim linijama. Njegova je primjena, objašnjava Filip Novoselnik, suosnivač i direktor Protostar Labsa, uistinu široka, no oni su fokusirani na industrijsku proizvodnju u većim serijama.

Isporuka Vision Boxa tek je početak primjene tehnologije umjetne inteligencije (AI) i računalnog vida koju razvijaju, a koja pridonosi automatizaciji industrijske proizvodnje.

Novoselnik

Ideja nam je da razvijamo visoke tehnologije dizajnirane za svemir, a mogu se primijeniti i u industriji.

Pridonosi zato što omogućuje brzu i ranu detekciju bilo kakve greške na proizvodu. Usto, tvrtki koja ga koristi daje uvid u brojne podatke i statistike preko Protostar cloud platforme što doprinosi boljoj organizaciji proizvodnje.

Novi proizvodi
Sve ove prednosti uskoro će moći koristiti veći broj tvrtki jer Protostar Labs radi na razvoju još dvije verzije Vision Boxa. Manja, koja se sastoji samo od malog računala s kamerom, bit će namijenjena široj primjeni jer ima sve karakteristike nadzorne kamere, samo što će ova biti pametna. “Veća će, pak, biti sofisticiranija verzija postojećeg Vision Boxa”, objašnjava Novoselnik dodajući da isporučuju kompletno rješenje, tj. i hardver i softver.

Obje bi nove verzije trebale biti gotove i na tržištu kroz tri do šest mjeseci, a njihovim lansiranjem osnivač Protostar Labsa računa da će povećati konkurentnost kompanije te osigurati izlazak na strana tržišta.

Ono što je pak posebno zanimljivo kod tvrtke iz Belišća, čiji se razvojni ured nalazi u Osijeku, je da osim rješenja namijenjenih automatizaciji “zemaljske” industrije, razvijaju i rješenja za onu u svemiru, čime se rijetko koja tvrtka u Hrvatskoj može pohvaliti.

Protostar Vision Box omogućuje vizualnu inspekciju proizvoda na proizvodnim linijama/PD

U konačnici su svemir i njegove zagonetke i bile razlog osnivanja Protostar Labs. Ideja se, prisjeća se Novoselnik, rodila u Astronomskom društvu Anonymus u Valpovu. “Tamo je 2019. i bila neformalna osnivačka skupština Protostar Labs, a i ime je kompanije inspirirano svemirom te znači zvijezda u nastanku.

Početna nam je zamisao bila da se dugoročno profiliramo kao tvrtka koja razvija rješenja za svemirsku industriju, ali tada nam se činilo da je to malo vjerojatno. Odlučili smo stoga početi od onoga što nam je bilo dostižnije, a to je domaća industrija kojoj itekako nedostaju visokotehnološka rješenja koja olakšavaju, ubrzavaju, a u konačnici i optimiziraju proces proizvodnje.

Krenuli smo s razvojem sustava koji se temelji na kombinaciji kamera i senzora te algoritama AI-a, a čiji je cilj vizualna inspekcija proizvoda”, objašnjava početke poslovanja.

Pa iako se prije samo tri godine činilo gotovo nemogućim, Protostar Labs, mala kompanija koja je svoj put počela s tek dva zaposlena, a danas ih je već 15, dokaz je da se znanjem, upornošću i kreativnošću može sve, pa i ući u svemirsku industriju. To im je uspjelo prošle godine kada su prošli na natječaju Europske svemirske agencije (ESA).

Za ESU su, ističe Novoselnik, razvili softverski paket koji omogućuje brži i jednostavniji razvoj rješenja, odnosno modela umjetne inteligencije i računalnog vida s ciljem njihove lakše implementacije na hardverske uređaje s ograničenim resursima.

730

posto iznosio je rast prihoda Protostar Labsa 2021., u odnosu na 2020.

Strast prema svemiru
”Njihova je primjena, s jedne strane, namijenjena satelitskim sustavima jer sateliti, koji imaju ograničen kapacitet, obrađuju ogromne količine podataka koje nije jednostavno poslati na Zemlju. Naše bi rješenje trebalo omogućiti da se obrada podataka prebaci na satelit te da se na Zemlju šalju samo podaci od interesa”, objašnjava.

Dodaje i da je razvijen prototip, no rješenje je u ranoj fazi razvoja te ga je potrebno testirati. Već su ga testirali na dronovima, a plan je isto provesti i na stratosferskom balonu na visini od 20 kilometara. ESA će pak odlučiti hoće li ga testirati na satelitu, a ako se to i ne dogodi, sustav koji su razvili iskoristit će u industriji na Zemlji.

”Ideja nam je da razvijamo sustave koji imaju dvojnu primjenu te da se visoke tehnologije koje su dizajnirane i napravljene za svemir mogu primijeniti i u industriji”, ističe Novoselnik. Usto, u igri su za još jedan projekt za ESA-u i to u suradnji sa zagrebačkim FER-om s kojim razvijaju modul za karakterizaciju svjetlosnog onečišćenja na Zemlji. “Prijavili smo se na natječaj i čekamo rezultate”, otkriva suosnivač Protostar Labsa.

Mala tvrtka iz Belišća dakle, razvija brojne projekte, a isti su prošle godine počeli nositi i financijske benefite jer su im prihodi narasli čak 730 posto u odnosu na 2020., na 2,71 milijun kuna. Relativno mnogo za tako mladu kompaniju koja je još uvijek, u velikoj mjeri, okrenuta ulaganjima u tehnologiju koju razvijaju. A taj su razvoj najvećim dijelom financirali vlastitim i europskim sredstvima.

A male kompanije u razvoju u Hrvatskoj nažalost, smatra Novoselnik, previše vremena troše na formalnosti i birokraciju. A to posebno dolazi do izražaja kod EU projekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close