Važan signal: Turci s ponudom za kupnju Petrokemije došli i u Banske dvore

Autor: Marija Brnić , 29. listopad 2021. u 07:00
Petrokemija je u prvih devet mjeseci ostvarila 19 milijuna kuna dobiti,/NIKOLA ĆUTUK/PIXSELL

Predstavnici Yildirima proveli su temeljitu financijsku i tehničku analizu te znaju koje su njihove pozicije.

Gotovo četiri mjeseca prošlo je od kada su u sobu za dubinsko snimanje kutinske Petrokemije ušli predstavnici turske grupacije Yildirim, a prema neslužbenim informacijama, priča s potencijalnim novim većinskim vlasnikom ulazi u novu, ozbiljniju fazu.

Iako to postojeći većinski dioničari, zainteresirani za prodaju svojih udjela, Ina i PPD ne potvrđuju, prema dostupnim informacijama turska kompanija dostavila je svoju ponudu za Petrokemiju, a o njoj su razgovore već imali i u Vladi.

Važan signal

Potonji podatak važan je signal zbog toga što, uz PPD i Inu, odnosno njihovu zajedničku tvrtku Terra Mineralna gnojiva koja posjeduje 54 posto dionica, država izravno i preko Fonda za razgradnju NEK i Janafa, drži 40 posto dionica Petrokemije.

Do sada se država nije izjašnjavala oko prodaje svojih dionica, a pod kojim uvjetima PPD i Ina mogu izaći, odnosno postoji li iz ugovora iz 2017. pravo države na prvokup njihovih dionica u Petrokemiji, nije poznato. No država u svakom slučaju ima interes za stabilnost tvrtke važne za domaću prehrambenu industriju, a i stabilnost plinskog tržišta na kojemu je Petrokemija, uz HEP, najveći potrošač. Mogući ulazak strateškog partnera iz Turske odvija se u trenucima kada se poslovanje Petrokemije odvija ne samo u uvjetima eksplozije cijene prirodnog plina, koji je glavna sirovina u proizvodnji mineralnih gnojiva, nego i tereta emisijskih dozvola, koje postaju sve veći uteg i zahtijevaju ogromna ulaganja u modernizaciju proizvodnje kako bi kutinska tvrtka ispunila zacrtane europske ekološke standarde.

Procjene koje su dostupne visinu potrebnog ulaganja stavljaju na razinu od čak 1,7 milijardi kuna, a trebale bi biti realizirane u idućih osam godina.

Da je svojedobno primarni interes u preuzimanju Petrokemije dvjema hrvatskim tvrtkama bio osigurati važnog kupca i povratiti dugovanja koja su se zbog nelikvidnosti tvrtke nagomilana, nije bila velika tajna, kao i da će izgledno, kada se pojavi ozbiljan interesent, sjesti za stol i razgovarati o prodaji.

Željet će, logično, zadržati pozicije opskrbljivača plinom, a kakve su pozicije i interesi države i kako će se postaviti prema novom strateškom partneru, tek će se vidjeti.

Stabilizirano poslovanje

No,uvjeravaju upućeni, predstavnici Yildirima ozbiljno su zainteresirani, proveli su temeljito financijsku, a potom i tehničku analizu, te znaju što su njihove pozicije s kojih mogu dalje pregovarati. Tijekom proteklih godina, pod PPD-om i Inom, Petrokemija je redovno poslovanje stabilizirala, a lani je ostvarena i rekordna dobit, zahvaljujući ponajprije niskoj cijeni plina.

Ove godine pozitivan trend u poslovanju neće se nastaviti, a jasno je to i iz upravo objavljenih financijskih rezultata poslovanja u prvih devet mjeseci.

Tvrtka je u tom je razdoblju ostvarila neto dobit u iznosu od 19 milijuna kuna, dok je u prvih devet mjeseci prošle godine dobit iznosila 315 milijuna kuna, što je čak 16,5 puta više. Niža je za 29 posto ukupna proizvodnja, čemu je dijelom pridonio zastoj zbog remonta i optimiziranja proizvodnje po potrebi tržišta.

Potražnja za mineralnim gnojivima je smanjena, volumen prodaje pao je na domaćem tržištu za 5, a inozemnom za 32 posto. Ukupni prihodi od prodaje prelaze u devet mjeseci 1,5 milijardi kuna i oko 6 posto su veći nego godinu ranije, ali su troškovi sirovina istodobno porasli za 60 posto, na 1,2 milijarde kuna.

Loš utjecaj cijene plina i naknada za emisiju CO2 dijelom je, kako navodi u komentaru rezultata predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač, ublažen većim prodajnim cijenama, te provedenim mjerama učinkovitosti. No, veliki izazovi i promjene očito tek čekaju kutinskog proizvođača.

Komentirajte prvi

New Report

Close