Troje mladih u Zagrebačkoj pivovari uče i otkrivaju tajne zanata

Autor: Marta Duić , 28. studeni 2021. u 22:00
Dora Klarić i Marko Jukić/S. Strukić/PIXSELL

Polaznici sudjeluju u radnim zadacima unutar odjela, uče od mentora i kolega iz drugih zemalja.

Dora Klarić, Marko Jukić i Luka Stipić trojac je koji je nakon selekcijskog programa ušao u Supply Chain i Commercial Trainee programe Zagrebačke pivovare.

U pitanju je program koji pripravnicima nudi prilika za učenje, nadogradnju teorijskog i stjecanje praktičnog iskustva kroz 12 mjeseci rotacije po odjelima unutar Proizvodnih i logističkih operacija te deset mjeseci rotacije unutar Komercijalnog sektora Zagrebačke pivovare.

Polaznici imaju priliku sudjelovati u radnim zadacima unutar raznih odjela, surađivati s različitim odjelima unutar pivovare na njihovim planovima i projektima, učiti od mentora, zakon kolega i stručnjaka u svojim područjima, razmjenjivati najbolje prakse s kolegama iz drugih zemalja.

Klarić i Jukić odabrani za Supply Chain program koji traje godinu dana, Stipić sudjeluje u Commercial Trainee programu koji traje deset mjeseci. Kada završe programe sve troje će moći nastaviti svoj karijerni put u Pivovari unutar jednog od odjela. Ukupno se za oba programa prijavilo preko 200 zainteresiranih kandidata.

Interna akademija
Osim ovih programa, studenti u Zagrebačkoj pivovari imaju mogućnost odrađivanja obavezne stručne prakse tijekom koje mogu povezati teorijsko i praktično znanje u vodećoj pivovari u Hrvatskoj te imaju mogućnost sudjelovanja u svakodnevnim aktivnostima odjela u kojem se odrađuje praksi.

Prije par godina pokrenuli su i internu akademiju znanja na kojoj sami zaposlenici nakon odgovarajuće edukacije kreiraju trening programe iz svog područja te ih provode kroz organizaciju kao predavači. Kako ističu iz Zagrebačke pivovare, zaposlenici su prepoznali vrijednost ove inicijative i zahvaljujući tome svake godine dodatno nadograđuju platformu s novim aktualnim sadržajima.

200

kandidata zainteresiranih za programe Supply Chain i Commercial Trainee

Dora Klarić, završila je diplomski studij na smjeru Industrijsko inženjerstvo i menadžment na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, a nakon što je diplomirala u 12. mjesecu prošle godine tražeći posao poslala je i prijavu za pripravnički program Zagrebačke pivovare.

˝Prijavila sam se jer su mi se ideja i sadržaj programa svidjeli i smatrala sam da je to pravi izbor za nekoga tko je upravo izašao s fakulteta. Sve aktivnosti unutar programa su planski raspoređene te idući tjedan završavamo s odjelom energetike.

Tijekom osam tjedana u ovom odjelu imala sam prilike steći veliku količinu znanja iz tog područja kao i primijeniti već usvojeno znanje s fakulteta. Znanje usvojeno tijekom programa bit će od velike koristi za budući rad i razvoj.

Nakon dva mjeseca mogu reći su očekivanja u potpunosti ispunjena, te da program pruža mnogo mogućnosti, zdravu te inspirativnu radnu okolinu. Nakon fakulteta na kojem je vrlo malo praktičnog znanja pruženo rad u pivovari pruža posebno zadovoljstvo˝, kaže Klarić.

Sličnu priču ima i Marko Jukić, koji je također diplomirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu kojeg je privukla ideja upoznavanja pivarske industrije kroz rotaciju po odjelima.

Znanja o vanjskim tržištima
˝Mislim da je to odličan način za razvoj mladih inženjera, kada vide cjelokupni proces uživo u pogonu kasnije je lakše donositi zaključke i odluke. Puno učimo od iskusnijih kolega, ne samo inženjera već i operatera jer kroz obilaske pogona svoja teorijska znanja stečena na fakultetu možemo primijeniti u praksi.

Drugi izvor učenja bi bile neke svakodnevne situacije u kojima se nalazimo te tražimo najbolje moguće rješenje, te naravno uz to učimo i iz svih materijala koje smo dobili. Kao neku novu vještinu bi možda naveo suradnju na međunarodnoj razini. Uz pripravnike u Zagrebačkoj pivovari postoje i pripravnici u ostalim pivovara koje imaju istog zajedničkog vlasnika Molson Coors.

Imamo redovite sastanke s njima gdje dijelimo iskustva i prezentacije koje održavamo na kraju svake rotacije po odjelima držimo u međunarodnom okruženju što je vrlo dobro iskustvo. Već sam kroz selekcijski postupak shvatio sam da tvrtka dosta ozbiljno shvaća pripravnički program i da ulažu velike i vremenske i ljudske resurse za odabir kandidata˝, otkriva Jukić.

Luka Stipić završio je Ekonomski fakultet, a kada je tijekom zadnjih mjeseci studija počeo razmišljati gdje početi razvoj svoje karijere Commercial trainee program učinio mu se idealnim.

˝Najvrjedniji dio programa je što pruža znanje i iskustvo iz cijelog spektra poslovnih aktivnosti koje se odvijaju unutar kompanije, omogućuje razumijevanje svih ključnih procesa i stjecanje jasne slike cjelokupnog poslovanja.

Uz učenje kroz mentorstvo i zadatke, sastavni dio programa su i treninzi koji omogućuju dodatan razvoj vještina iz raznih područja. Uz upoznavanje domaćeg tržišta trebao bih upoznati i još jedno dodatno tržište i proizvodne procese u pivovari Molson Coors grupacije izvan Hrvatske.

Ono što je najbitnije i što program čini zaista posebnim su zakon ljudi koji obogaćuju cijeli program dijeljenjem svojih iskustava i znanja i stvaraju odlično i motivirajuće okruženje˝, poručuje Stipić.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close