Transformacija Adrisa kao kruna ere Ante Vlahovića

Autor: Marina Šunjerga/VL , 18. prosinac 2019. u 08:11
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Upravu preuzima Marko Remenar.

Nakon 25 godina na čelu jedne od najvećih hrvatskih tvrtki, Adris Grupe, Ante Vlahović nastavlja svoju poslovnu karijeru na čelu Nadzornog odbora tvrtke koju je izgradio, a bavit će se strateškim promišljanjem daljnjeg rasta i razvoja Adris grupe. Na čelo Uprave dolazi Marko Remenar, a promjene nastupaju s prvim danom 2020. Godine. Kako je istaknuo predsjednik Uprave, Ante Vlahović, Adris je dovršio transformaciju poslovanja i danas ima tri rastuća i dugoročno održiva posla, koje određuje jasno definirana poslovna politika i potrebna upravljačka znanja.

Niska zaduženost

U posljednjih 15 godina Adris je, uz iznimno nisku zaduženost, uložio više od 10 milijardi kuna u razvoj svojih poslova i stjecanje vlasničkih udjela u turizmu, zdravoj hrani i osiguranju.

Vlahović je tvrtku vodio četvrt stoljeća, a o njegovoj uspješnosti svjedoči činjenica da je, primjerice, u navedenom razdoblju Adris grupa povećala prihode 10 puta, dobit 30 puta, a vrijednost kapitala čak 50 puta. Broj zaposlenih povećao se dvadeset puta, a vrijednost dionica više od sto puta.

Adris je istodobno investirao više od 10 milijardi kuna, od čega u turizam više od šest milijardi. Tri četvrtine dionica i danas je u rukama sadašnjih i bivših zaposlenika, a nitko nema više od 15 posto udjela u tvrtki. Adris grupa danas posluje s godišnjim prihodom od šest milijardi kuna i zapošljava više od sedam tisuća ljudi. U novu poslovnu godinu Adris Grupa ulazi s novim predsjednikom Uprave, ali i odobrenjem novog investicijskog ciklusa teškog četiri milijarde kuna,koje će ova rovinjska tvrtka uložiti u iduće tri godine. U turistički dio svoga poslovanja Adris planira investirati gotovo tri milijarde kuna, u zdravu hranu više od 220 milijuna, te u osiguranje 290 milijuna kuna, što će generirati stabilan rast prihoda i rastuću dobit.

U ovoj godini očekuje se da će EBIDTA (dobit prije amortizacije, kamata i poreza) na konsolidiranoj razini biti veća od milijarde kuna, a u sljedećim godinama nastavit će dvoznamenkastim stopama rasta, što će, zacijelo, osigurati i rastuću dividendnu politiku tvrtke.

'Strast za pobjeđivanjem'

“Sve naše tvrtke imaju strategiju organskog rasta, a potpora tomu je snažan investicijski ciklus vrijedan gotovo četiri milijarde kuna. Adris, uz dobro vođenje tvrtke, treba sačuvati prepoznatljivu korporativnu kulturu koju odlikuje naglašena pripadnost tvrtki, radišnost svojih zaposlenika, otvorenost novim znanjima i svjetskim poslovnim iskustvima i, što je osobito važno, strast za pobjeđivanjem”, zaključio je Vlahović.

Adris Grupa ovaj je mjesec i formalno postala vlasnik Hotela Marjan u Splitu. Proces je trajao godinama jer je uključivao preuzimanje kroz predstečajnu nagodbu. Splitu, koji je u međuvremenu postao turistička meka, nužan je jedan veći hotel visoke kategorije, a Adris je najavio da će taj nedovršeni hotel pretvoriti u luksuz na razini njihovoj najnovijeg hotela Grand hotel Parka u Rovinju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zašto ne napišete da je ante vlahović prvo radio u Tvornici duhana Rovinj,gdje je sa udruženom zločinačkom mafijom iz te tvornice,švercom cigareta,zaradio strašno veliki novac.Tek je onda osnovao tvrtku Adris,tim novcem.Sada ga kroz Adris pere kupujući hotele.Ovdje institucije nisu odradile svoj posao,i utvrdili odakle mu toliki novac.Vjerovatno ga se boje.ante vlahović je sinonim za največi lopovluk u današnjoj RH.

New Report

Close