Domaća tvrtka prodajom svoje kriptovalute želi do osam milijuna eura kapitala

Autor: Ana Blašković , 04. svibanj 2021. u 05:15
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Startup s aplikacijom za upravljanje plaćanjima pretplata započeo prodaju coina Revu.

Domaći fintech startup Revuto, koji razvija aplikaciju za upravljanje plaćanjima pretplate i ambiciozno se želi profilirati kao konkurencija globalnom PayPalu, započeo je s token prodajom coina svoje kriptovalute Revu s ciljem prikupljanja osam milijuna eura kapitala. Privatna prodaja započela je u ponedjeljak ciljajući na velike investitore s ulogom više od 300.000 eura, a javna ponuda kreće od 18. svibnja.

Čak i mikrokrediti korisnicima

Novi poslovni korak tog fintecha prva je token prodaja kriptovalute temeljene na Cardanu, blockchain tehnologiji treće generacije. Inače, prilikom token prodaje ulagač ne plaća standardnim valutama poput dolara ili eura već u kriptovaluti, u ovom slučaju Ada, službenoj valuti platforme Cardano.

Revuto u trećem tromjesečju i službeno planira lansirati aplikaciju Revuto App koja je u fazi testiranja. Ideja aplikacije je kombinacijom kriptonovčanika, debitne kartice i upravljanja online pretplatama olakšati korisnicima upravljanje plaćanjima za pretplate. Njih je čitava lepeza; od Netflixa, HBO GO-a, Amazona, Spotifyja, Deezera, Apple iClouda, Audiblea, MS Officea do LinkedIn Premiuma… Brojka im raste svakodnevno s obzirom na rast konzumacije online sadržaja u pandemiji Covida-19.

U startupu računaju da prosječni europski potrošač mjesečno troši 130 eura na pretplate, tj. oko 5 posto svog budžeta. Gotovo petina nikada ne provjerava svoje pretplate zbog čega 10 posto njih često plaća proizvode i usluge koje ili više ne koriste ili koje ne smatraju vrijednima novca.

“Krađom novca od svojih korisnika sa zamkama probnog perioda, skrivenim i prekompliciranim procedurama ukidanja, ekonomija pretplate raste 100 posto godišnje, kažu. Osim jednostavnijeg plaćanja pretplata s virtualnom debitnom karticom koju će procesirati Mastercard, najavljuju i mogućnost mikrokreditiranja korisnika.

Startup je u prosincu prošle godine registriran kao društvo s ograničenom odgovornošću s 20 tisuća kuna temeljnog kapitala, trenutačno imaju 12,5 tisuća korisnika, a ciljaju na njih 75 tisuća do kraja ove godine.

“Mjesto Revutoa u toj rastućoj djelatnosti je ponuditi klijentima čisto i ugodno iskustvo upravljanja pretplatama. Vjerujemo da nitko više ne bi trebao plaćati pretplate za usluge koje više ne želi ili ne koristi, a naš je primarni cilj to omogućiti. Ideja je maksimizirati vrijednost postojećih pretplata pojednostavnjivanjem procesa plaćanja i zaštitom klijenata od skrivenih naknada i troškova za usluge koje više ne koriste“, kaže direktorica Revutoa Josipa Majić. Ona je na startup sceni poznata po Teddy the Guardianu, plišanom medvjediću koji je mjerio temperaturu i druge vitalne znakove djece, a kasnije je bio licenciran Hasbrou. Unatoč iznimnoj popularnosti (dijelom i zbog obećanja velikih zarada) ulaganje i trgovina kriptovalutama vrlo je rizična, no polako ulazi u ‘mainstream’ financijske tokove. Za to su zaslužna (i) poznata imena poput Elona Muska koji je u SAD-u omogućio kupnjuelektričnih vozila Tesla Bitcoinom te JP Morgana koji upravo uspostavlja fond za ulaganja u tu kriptovalutu.

HNB prikuplja informacije

Europa je još godinama udaljena od regulacije kriptovaluta, a nadležnosti su trenutačno podijeljene među regulatorima. Iz Hrvatske narodne banke, nadležne za platni promet, rekli su nam da prikupljaju informacije i rade na komentaru.

I nebankovni regulator, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, djelomice pokriva kriptovalute, ali samo u dijelu toga pridržava li se tvrtka registrirana za pružanje usluga razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta (i/ili pružanja skrbničke usluge novčanika) propisa o sprečavanju pranja novca. Revuto savjetovanje d.o.o. registriran je za računalne djelatnosti, web dizajn i savjetovanje pa kao takva nije u društvu 16 tvrtki notificiranih pri Hanfi.

Komentirajte prvi

New Report

Close