Iz tvornice Rimac neće izaći dvije jednake Nevere: Kupci mogu auto skroz personalizirati na licu mjesta!

Autor: Mladen Miličić/VL , 02. lipanj 2021. u 13:43
Foto: RIMAC AUTOMOBILI

Iz tvornice Rimac neće izaći dvije jednake Nevere od njih 150 koliko će ih se proizvesti. Kupci za cijenu od 2 mil. eura mogu auto skroz personalizirati na licu mjesta.

Tri godine nakon premijere prototipa C_Two s kojim je hrvatska tehnološka tvrtka impresionirala svijet, Rimac Automobili su predstavili serijsku izvedbu najsnažnijeg i najbržeg električnog automobila na svijetu, koji je dobio i vrlo zvučno ime – Nevera.

Nosi ponosno hrvatsko ime koje istinski odražava nevjerojatne performanse – 1914 konjskih snaga i 2360 Nm okretnog momenta, ubrzanje od 0-60 mph za 1,85 s i do 300 km/h za samo 9,3 sekunde te maksimalna brzina od 412 km/h. Munjevito! A upravo zbog toga je hrvatski hiperautomobil nazvan prema brzoj, neočekivanoj i moćnoj mediteranskoj oluji.

“ To je to. Ovo je automobil koji sam sanjao kad sam prije deset godina krenuo na ovo ‘nemoguće’ putovanje. Sav naš naporan rad rezultirao je Neverom – našim hiperautomobilom koji obara rekorde. Ovaj automobil stvoren je da nadmaši sve i podigne ljestvicu, da podigne standarde za automobile visokih performansi.

Rimac

Ovo je auto koji podiže standarde ne samo u performansama, nego i kao zaokruženi, izbalansirani automobil za cestu.

Ne samo u performansama, nego i kao zaokruženi, izbalansirani automobil za cestu. Kad smo prvi put predstavili C_Two postavili smo izuzetno visoke ciljeve. Ali smo od početka tražili načine kako da ih nadmašimo”, rekao je Mate Rimac (32), osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila.

Tehnološka perjanica

On je s 21 godinom 2009. osnovao tvrtku s ciljem da proizvede najbrži e-auto na svijetu. Rimac je već tad odabrao odličnu nišu, razvoj e-vozila, koje je sad zbog ekologije postalo glavni razvojni put za sve proizvođače.

1914

konjskih snaga razvija Nevera, uz okretni moment od čak 2360 njutnmetara

Danas Rimac Automobili s tvrtkama kćerima zapošljavaju oko 1000 ljudi, a nedavno je predstavljen projekt kampusa na 200.000 kvadrata u Kerestincu pored Zagreba koji bi trebao biti izgrađen 2023. investicijom od 200 milijuna eura i plan zapošljavanja još 1500 ljudi.

Sofisticiranu tehnologiju za e-automobile prodaju najrenomiranijim svjetskim autotvrtkama, a u tvrtku su stotine milijuna kuna uložili Porsche i Hyundai. Posljednja velika investicija stigla je u ožujku kad je njemački gigant Porsche u Rimca uložio još 70 milijuna eura i povećao udio u tvrtki iz Svete Nedelje s 15,5 na 24%.

Foto: RIMAC AUTOMOBILI

Perjanica tvrtke i svojevrsni tehnološki, ali i marketinški izlog je od prvog dana električni hiperautomobil, prvo Concept_One pa druga generacija C_Two, koja je sada dobila proizvodnu verziju nazvanu Nevera.

“Proizvest ćemo samo 150 primjeraka Nevere, pri čemu je svaki automobil proizveden u Hrvatskoj, motiviran strašću cijelog tima prema automobilima”, rekao je Rimac. Istaknuta cijena za Neveru jest je 2 milijuna eura.

Najviše veseli jest što je većina ključnih komponenti Nevere razvijena u sjedištu kompanije u Hrvatskoj i sadrži mnogo jedinstvene tehnologije, a svi su sustavi poboljšani u posljednje tri godine otkad je pokazan prvi prototip, i to od stotina naših inženjera i stručnjaka koji rade u Rimac Automobilima.

Učinkovitost e-motora 97%

Ključ izvanrednih performansi Nevere je u jedinstvenom električnom pogonu Rimca. Svaka komponenta električnog pogonskog sklopa je razvijena kako bi se postigao veći okretni moment, bolje performanse i povećana učinkovitost.

Jedinstvenu, tekućinom hlađenu bateriju u obliku slova H sa 6960 ćelija, kapaciteta 120 kWh, Rimac tim je dizajnirao od nule i smjestio u samo srce Nevere.

Četiri zasebna motora s permanentnim magnetima pojedinačno pokreću svaki od kotača. Zajedno daju 1914 KS i 2360 Nm okretnog momenta, što je više od superauta s “konvencionalnim motorom” trenutačno na tržištu. Prednji i stražnji kotači povezani su s motorima preko prijenosnika s jednom brzinom.

412

kilometara na sat najveća brzina ovog hiperautomobila, uz ubrzanje 0-300 km/h za 9,3 s

Konstruirani da odmah postignu maksimalan okretni moment, elektromotori Nevere postižu učinkovitost od 97% – u usporedbi s 40% koliko imaju najučinkovitiji motori s unutarnjim izgaranjem – i ne trebaju nikakvo održavanje tijekom cijelog radnog vijeka.

S prostorom za dva putnika i prtljagu (100 l kapacitet prtljažnika), Nevera je auto napravljen za redovito korištenje. U kokpitu su tri TFT zaslona visoke rezolucije, a vozač sam bira koliko informacija želi vidjeti.

Iz tvornice Rimac neće izaći dvije jednake Nevere, jer kupci mogu birati iz širokog raspona dizajna i materijala po mjeri.

Uz vrhunski program personalizacije, Rimac će svoj glavni model ponuditi u izdanjima GT, Signature, Timeless ili Bespoke model po mjeri. Kao dio korisničkog putovanja, svaki vlasnik Nevere bit će pozvan u Hrvatsku kako bi dizajnirao svoj automobil prema svom ukusu.

Foto: RIMAC AUTOMOBILI

Komentirajte prvi

New Report

Close