Terrakomu nakon lanjskog restrukturiranja prihod rastao tri puta na 50 milijuna kuna

Autor: Bernard Ivezić , 09. veljača 2016. u 22:00
Igor Tatarević, predsjednik Uprave Terrakoma i preko tvrtke IT Jedan većinski vlasnik operatera/Goran Stanzl/PIXSELL

Prošle godine upravljanje Terrakomom preuzeo većinski vlasnik, tvrtka IT Jedan, koja i u 2016. godini očekuje sličan rast.

Mali alternativni operater Terrakom najbržerastuća je telekomunikacijska kompanija u Hrvatskoj u 2015. godini. Terrakom je lani unatoč oštroj polarizaciji tržišta na relaciji Hrvatski telekom – Vipnet pronašao način kako prihod utrostručiti na 50 milijuna kuna.

Godinu prije završio je s prometom od 16,1 milijun kuna i gubitkom od 1,2 milijuna kuna. Igor Tatarević, predsjednik Uprave Terrakoma kaže da su proveli restrukturiranje i kao rezultat povećali prihode i godinu zaključili u plusu. "Financijski izvještaj još nije u potpunosti finaliziran, ali možemo već sada reći da je Terrakom lani utrostručio prihode te zaključio godinu u plusu", kaže Tatarević. Terrakom je i prije bilježio visoke stope rasta. U 2014. prihod mu je porastao za 36 posto.

Međutim, lani je upravljanje operaterom preuzeo njegov novi većinski vlasnik, tvrtka IT Jedan, kojoj je temeljno poslovanje pružanje usluga i razvoj softvera za telefonske usluge s dodanom vrijednosti.Rezultat toga je okretanje svih poslovnih procesa prema korisniku, takozvani omnichannel način rada, te potpuna informatizacija tih procesa. Tatarević navodi da su sada agilniji i efikasniji, jer je proces priključivanja novih korisnika automatiziran.

 

25tisuća

priključaka potencijal operaterove vlastite infrastrukture u Zagrebu

"Korisnik upućuje zahtjev preko interneta, sklapa online ugovor na daljinu, zahtjev se evidentira, prosljeđuje se zahtjev prema operateru s kojeg prelazite itd., znači sve se to radi automatski i to je samo jedan od načina na koji smo povećali efikasnost", kaže Tatarević. Dodaje da su k tome redizajnirali cjelokupnu ponudu za poslovne i privatne korisnike. Paralelno su investirali u modernizaciju vlastite fiksne infrastrukture na DOCSIS 3 standard te time ponudili pristup internetu od 100 Mbps.

"S pojavom DOCSIS-a 3.1 ta će brzina na 1 Gbps, a ove godine fokusirani smo na iskorištavanje potencijala naše infrastrukture u Zagrebu s mogućih 25 tisuća korisnika", kaže Tatarević. Navodi da im je plan širiti vlastitu infrastrukturu. No, paralelno nude i ADSL pakete na nacionalnoj razini, koji idu preko infrastrukture HT-a. Tu je, pojašnjava, ključno hoće li doći do povečanja veleprodajnih cijena. "Od 2016. u najmanju ruku očekujem reprizu prošle godine", zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close