Telemachu odobrenje za preuzimanje Optime, ‘malima’ 5,36 kuna po dionici?

Autor: Jadranka Dozan , 28. prosinac 2021. u 07:23
United grupa već ljetos ugovorila kupnju 54,3% dionica Optime od Zabe i HT-a/G. Stanzl/PIXSELL

Dobivanjem suglasnosti regulatora United grupi otvoren put za dovršetak transakcije.

Od objave da je United grupa putem svoje tvrtke Telemach Hrvatska postigla dogovor sa Zagrebačkom bankom i Hrvatskim telekomom o kupnji natpolovičnog vlasništva nad Optima Telekomom prošlo je nepunih pola godine.

Uskoro bi napokon mogla uslijediti i objava ponude za preuzimanje ostalih dionica, jer se polako ispunjavaju i posljednje preostale pretpostavke za zaključenje transakcije.

Jedna od njih svakako je prošlotjedno odobrenje koncentracije za Telemach Hrvatsku i OT-Optima Telekom.

Ispunjene pretpostavke
Još prilikom potpisivanja ugovora o kupoprodaji sa Zabom i HT-om istaknuto je da regulatorne suglasnosti podrazumijevaju i ishođenje regulatornih suglasnosti vezanih uz zaštitu tržišnog natjecanja, s tim da to uz AZTN podrazumijeva i njegove pandane u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Osim toga, kao važan preduvjet za zaključenje transakcije navedene su i izmjene Zakona o elektroničkim medijima u smjeru dopuštanja vertikalne integracije između TV nakladnika i operatora koji obavlja prijenos medijskog sadržaja, što je riješeno u Saboru početkom listopada.

45,7

posto dionica Optime predmet skore javne ponude otkupa

Sve u svemu, očekuje se da će uskoro uslijediti javna ponuda otkupa dionica. Iako Telemach odnosno United grupa tek treba obznaniti cijenu, obveza objave javne ponude nastala je s ljetošnjim potpisivanjem ugovora o kupnji 54,3% dionica Optime od Zabe (36,9%) i HT-a (17,4%), a u tom trenutku tromjesečni ponderirani prosjek burzovne cijene implicirao je 5,36 kuna po dionici.

Pretpostavlja se da će to biti i cijena u javnoj ponudi, a takva očekivanja nameću se i iz kretanja burzovne cijene Optime – već duže raspon im je između pet i 5,10 kuna, na koliko je zaključeno i jučerašnje trgovanje na ZSE.

Koliki je iznos po dionici ugovoren s HT-om i Zabom nije eksplicirano; neposredno nakon potpisivanja ugovora rečeno je tek da je cijena niža od referentnog tromjesečnog prosjeka burzovne (od 8. travnja do 8. srpnja).

Iz tadašnjeg obrazloženja valuacije (s obzirom na EBITDA i dug) financijaši su izveli računicu prema kojoj je većinski paket ugovoren po cijeni od oko četiri kune, ali kalkulacije u slučaju Zabe i HT-a ipak su specifične.

Kao što je njihovo dioničarstvo u Optimi proizašlo iz priče o predstečajnoj nagodbi, tj. višegodišnje povijesti poslovnih odnosa, jasno je da i pri prodaji dionica Zaba i HT vjerojatno računaju na benefite slijedom budućih odnosa.

Minimalno preklapanje
U prošlotjednom odobrenju koncentracije Telemacha i Optime ističe se da je riječ o vertikalnoj koncentraciji, jer Telemach i Optima djeluju na vertikalno povezanim i komplementarnim tržištima.

“Telemach će prvenstveno ući na tržište pružanja elektroničkih komunikacijskih usluga u nepokretnim mrežama na kojima je prisutna isključivo Optima.

U horizontalnom smislu doći će do minimalnog preklapanja djelatnosti s Optimom, i to kod širokopojasnog pristupa internetu te prijenosa televizijskih programa uz plaćanje naknade, na kojima je trenutno Telemach prisutan marginalno”, stoji u objašnjenju AZTN-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close