Telekom testirao 5G brzine na mobilnim uređajima u postojećoj mreži

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. lipanj 2019. u 15:51
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Telekom A1 Hrvatska u srijedu je na mreži pete generacije demonstrirao brzinu preuzimanja veću od 1 Gbps dva mobilna uređaja, i to u stvarnim uvjetima na postojećoj mreži, na lokaciji njihovog kampusa na zagrebačkom Žitnjaku, izvijestili su iz te kompanije.

Iz A1 Hrvatska tvrde kako su prvi na domaćem tržištu na mreži pete generacije ili 5G demonstrirali tu brzinu preuzimanja na dva mobilna uređaja (Xiaomi Mi Mix 3 5G i Huawei Mate 20 X 5G) te ističu kako je pritom zabilježena i vrlo niska latencija (odaziv mreže) od samo 6 milisekundi.

"To je rekord na pristupnoj mreži, i riječ je o više nego duplo manjoj latenciji u odnosu na onu u 4G+/LTE mreži, što otvara sasvim nove mogućnosti svim zaljubljenicima u online i cloud gaming te virtualnu i proširenu stvarnost", kažu iz A1, poručujući da su spremni za novo tehnološko razdoblje koje karakterizira mreža 5G.

Glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska Tomislav Makar naglašava i da će 5G mreža otvoriti vrata četvrtoj industrijskoj revoluciji i omogućiti daljnji razvoj pametnih gradova, kao i ogromne inovacijske iskorake u gotovo svim industrijama te olakšati život građanima.

Iz A1 kažu i da na izgradnji i unapređenju infrastrukture za 5G rade već nekoliko godina, a u tijeku je priprema opreme i cijele arhitekture mreže koja se mora adaptirati kako bi se postigle velike brzine i niske latencije.

"Prve lokacije za testiranje 5G mreže i uređaja pripremaju se u najvećim hrvatskim gradovima. Kompanija je već najavila da u iduće tri do četiri godine planira investirati oko 500 milijuna eura u razvoj najmodernije infrastrukture odnosno u optičku mrežu i 5G tehnologiju", zaključuju iz A1.

Komentirajte prvi

New Report

Close