Tehnološki park Varaždin širi se na 25.000 kvadrata za 40 mil. eura

Autor: Bernard Ivezić , 04. prosinac 2012. u 19:00
Tehnološki park Varaždin pomogao je u stvaranju četrdesetak novih tvrtki/PIX

Najveći hrvatski ICT tehnološki park udomit će i tvrtke za strojogradnju i obnovljive izvore energije.

Tehnološki park Varaždin, najveći hrvatski ICT tehnološki park u idućih nekoliko godina povećat će svoje kapacitete za sedam puta na 25.000 kvadrata i proširiti se na obnovljive izvore energije, strojogradnju i kreativne industrije. Andrija Petrović, direktor Tehnološkog parka Varaždin kaže da će se uložiti više od 40 milijuna eura i to uglavnom iz strukturnih fondova EU. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU obvezalo se financirati 85 posto glavnog izvedbenog projekta koji se procijenjuje na oko 2,5 milijuna eura, a Grad Varaždin osigurat će preostalih 15 posto.

Čak 13 laboratorija
"Volio bih da projekt možemo ubrzati, jer već sada imamo pisma namjere od ozbiljnih investitora koji su spremni zakupiti trećinu kapaciteta budućeg tehnološkog parka", tvrdi Petrović.Dodaje da još ne može govoriti o njihovim imenima. No, da je riječ o tehnološkom parku koji se nalazi u srcu sjeverozapadne Hrvatske koja je unatoč opčoj deindustrijalizaciji nastavila bilježiti obrnuti trend."Nalazimo se u području Hrvatske koji je nesumnjivo najviše industrijaliziran pa je tako privukao ulagače poput Boxmarka koji rade sjedala za Airbus i vodeće proizvođače automobila, a koji više nema potpore u obliku Prvomajske koja je radila strojeve i imala ekspertizu", kaže Petrović.Navodi da je to prostor za širenje tehnološkog parka u strojogradnju. Slično je, ističe, s obnovljivim izvorima energije što je područje velikog razvoja u svijetu, kao i sa kreativnom industrijom u kojoj u Varaždinu već bilježe prve uspjehe."Desetak poduzetnika, među kojima su oni koji stvaraju glazbene samplove i prodaju ih po svijetu, kao i oni koji razvijaju umjetnine od stakla za modnu industriju naš su skroman početak razvoja u tom smjeru i po tome smo prvi u regiji", pojašnjava Petrović.Prema planu ministarstva i grada novi tehnološki park trebao bi se nalaziti u Brezju, na izlasku s autoceste u Varaždin. Park bi imao 13 laboratorija za podršku industriji."To su laboratoriji koje si tvrtke do sada nisu mogle priuštiti zbog čega su bile zakinute, a primjerice omogućavat će brzo prototipiranje, odnosno 3D printere koji će u plastiti moći brzo izrađivati prototipe koji su se do sad rezbarili u drvetu i sličnim materijalima, ali i CNC strojeve za brzu izradu prototipova od željeza i drugih metala kao i čista soba koja je ključna za razvoj novih hardverskih proizvoda u ICT industriji", kaže Petrović.

Stvorili 350 radnih mjesta
Navodi da je Tehnološki park Varaždin od 2007. godine do danas pomogao u stvaranju četrdesetak novih tvrtki i otvaranju 350 novih radnih mjesta. Novi tehnološki park, procjenjuju u Gradu Varaždinu, mogao bi dovesti do otvaranja 200 novih tvrtki i 2000 novih radnih mjesta."Nezahvalno je dati takve procjene, ali sudeći po dosadašnjim rezultatima i činjenici da su tvrtke iz centra lani imale više od 100 milijuna kuna prometa bio bi sretan da godišnje stvaramo 200 novih radnih mjesta", zaključuje Petrović.

Komentirajte prvi

New Report

Close