Tehnika blokirana, sporno 30 mil. kuna

Autor: Suzana Varošanec , 11. veljača 2016. u 08:33
Filip Filipec, generalni direktor Tehnike/Marko Prpić/PIXSELL

U Tehnici tvrde da poduzimaju sve kako bi riješili problem te očekuju brzo rješavanje situacije.

Zagrebačka Tehnika jučer je preko Zagrebačke burze izvijestila o svojoj blokadi, a kao razlog navela je "da se kod Trgovačkog suda u Zagrebu vodi parnični postupak u kojem je donesena prethodna mjera zabrane raspolaganja određenim novčanim iznosom, usljed čega je blokiran poslovni račun".

"Uprava poduzima maksimalne napore u cilju ukidanja prethodne mjere te se očekuje rješavanje u najkraćem roku", naveli su iz ove tvrtke. Inače, račun Tehnike time je prvi put u njezinoj dugoj povijesti završio u crvenom, a prema portalu Poslovna.hr. riječ je o svih 15-ak računa koje imaju kod desetak banaka. Generalni direktor Tehnike Filip Filipec koji je nedavno dobio i novi mandat na sljedećih pet godina, nije bio dostupan za pojašnjenje, što je i logično s obzirom na izvanredne okolnosti u kojima se tvrtka preko noći našla. Za očekivati je da je odmah stupio u akciju, kako u razgovore kojima je cilj brzo tvrtku oblokirati, što je najavljeno, tako i vezano uz žalbu na prethodnu mjeru.

Stari spor
Iz građevinskih krugova u kojima je informacija snažno odjeknula neslužbeno se doznaje, da je ova  mjera donesena u nekoliko godina staroj parnici u kojoj je Tehniku tužila tvrtka Zagorje Tehnobeton, pa se na sudu raščišćavaju odnosi između dva  partnera iz posla gradnje naselja Jelkovec u Zagrebu u kojem je Zagrebački holding bio investitor. Tehnika je bila glavni izvođač, a Zagorje Tehnobeton podizvođač u poslu koji je, tvrde upućeni, završio na sudu s tužbenim zahtjevom u iznosu od 30-ak milijuna kuna, koliko navodno iznosi i blokada poslovanja Tehnike.

Zagorje Tehnobeton, predstečajni dužnik koji još nije sklopio nagodbu na sudu jer se vode četiri upravna spora, prema našim izvorima još traži strateškog partnera. Navodno o tome pregovora, no pojedinosti nisu poznate. Trenutno imaju preko 300 radnika i uredno isplaćuju plaće, kaže njihov predstečajni povjerenik, a proveli su i manju reorganizaciju poslovanja u kojoj je dio radnika dobio otkaze.

Zamrznuta sredstva
No, prethodna mjera čini se trenutno im neće pomoći jer se njome u okviru parničnog postupka rezerviraju sredstva na posebnom računu, kako bi se mogao namiriti tužitelj, tj. ovrhovoditelj tek u slučaju da uspije u parnici. Navodno se ta sredstva niti ne oročavaju, a s obzirom na trajanje parnica do pravomoćnosti, sredstva mogu i godinama biti zamrznuta, pa s njima nitko ne može raspolagati. U zadnje vrijeme navodno će sve češće prethodna mjera koristi kako bi se osigurala naplata. 

Komentari (12)
Pogledajte sve

Blokada bez pokrića, kao uostalom i odluka “neovisnog” suda. To što je takvom odlukom među ostalim dovedena u pitanje i egzistencija 700-tinjak zaposlenih u Tehnici i njihovih obitelji, izgleda nikog ne brine u slučajnoj državi.

kada je tvrtka bokirana, to je na ZSE jako pozitivno za nju, mogli bi na 300, ukoliko bi prijavili kakvu predstečajnu ide se do 400

..Gdje je sad ING..i onaj skrbnički ERSTE , koji ju 5 godina dokupljuje…???


…Poštovani,

Prema portalu Poslovna.hr, Tehnika cijele prošle godine nije bila u blokadi

Kao ni Dalekovod u 9. mjesecu 2012. Je li tako Vjeko?? Koliko je ono bila dionica dalekovoda u 9. 2012. i koliko je danas. Bice pala zato sto dalekovod nikad nije bio blokiran,a vjetrenjace vrtile na turbo pogon i proizvodile one puste kilowat sate(u biti terawat sate ipak su to dalekovodove vjetrenjace,a one proizvode struje ko i one krave sto daju 90 litara mlika na dan)

New Report

Close