Talijanski vlasnik u nekoć problematičnu željezaru Sisak ulaže svježih 200 milijuna eura

Autor: Marija Brnić , 27. travanj 2022. u 11:14
Foto: ABS

ABS nam je potvrdio da se kreće u gradnju nove valjaonice željeza.

Nekoć problematičnu hrvatsku željezaru u Sisku uskoro očekuje velika investicija vrijedna čak 200 milijuna eura. Vijest o tome objavljena je ovih dana u talijanskim medijima, koji prenose da je izvršni odbor ABS grupe, u čijem je vlasništvu ABS Sisak, odobrio investicijski program kompanije vrijedan ukupno 400 milijuna eura, a dio uključuje i gradnju nove valjaonice željeza u Sisku.

Iz talijanske kompanije je najavljeno da je riječ o velikom i revolucionarnom projektu, svojevrsnoj prekretnici u proizvodnji čelika, koji će uz tehnološki iskorak imati velik značaj u kontekstu energetske tranzicije. Nova tehnologija taljenja čelika ‘Danieli Digital Melter’ trebala bi omogućiti izravnu uporabu obnovljivih izvora energije, a prema najavama, umjesto konvencionalne električne peći koristit će se solarnu energiju, postavljanjem 160 tisuća četvornih metara solarnih panela, što će ABS učiniti i predvodnikom u proizvodnji zelenog čelika. Iz talijanske metalurške kompanije, koja je u vlasništvu talijanskog industrijskog diva grupacije Danieli, otkrivaju da će taj ambiciozni projekt biti realiziran kroz tri godine.

U veliki ulagački pothvat ABS-a Danieli se odlučio ući reagirajući na nagli porast potražnje za čelikom u Europi, te velikih promjena na svjetskom tržištu čelika, koje su se počele osjećati i prije rata u Ukrajini, ali je s njim došlo do potpunog preokreta i povratka proizvodnje čelika u zemlje EU i SAD. Danieli godinama potiče aktivnosti istraživanja i razvijanja proizvodnje tzv. zelenog čelika, kroz smanjenje ugljika, pa i pripremi uporabe vodika u proizvodnji, a u ABS su posljednjih godina investirali u modernizaciju proizvodnje preko milijardu eura, čemu će se sada pridodati i najavljenih 400 milijuna eura.

To neće biti i prve investicije u sisačku “jedinicu” ABS-a, u kojemu o konkretnom ulaganju u novu valjaonicu zasad ne otkrivaju detalje, jer je, kako kažu, tek pokrenuta izrada studije izvedivosti, a predviđena je gradnja nove valjaonice koja će poboljšati proizvodnost željezare.

10 milijuna eura

uložio je 2019. ABS u uvođenje inovativan digitalni elektroenergetski sustav Q-One u sisačku željezaru

Davor Šošić, predsjednik Uprave ABS Sisak, koji je upravljanje preuzeo prije mjesec dana, ističe kako je prije dvije godine u njihovoj željezari instaliran novi inovativni digitalni elektroenergetski sustav Q-One, vrijedan 10 milijuna eura. Šošić objašnjava kako je riječ o velikom iskoraku za sisačku željezaru, koja je veliki potrošač energije, a postojeći sustav izazivao je teškoće i pad elektroenergetske mreže.

Riječ je o prototipu, koji će koristiti i ABS u Italiji, čiji glavni efekt nije u smanjenju potrošnje električne energije, nego prvenstveno u poboljšanju učinkovitosti sustava.

U tu investiciju vlasnik sisačke željezare odlučio je ući još u jeku koronakrize, kada je tržište čelika na svjetskoj razini usporilo, no u ABS Sisak ulagalo se i tijekom prošle godine. Predsjednik Uprave Šošić ističe kako je u obnovu postrojenja kontinuiranog lijevanja željeza, koje je bilo potpuno zastarjelo, uloženo 5,6 milijuna eura, a i ove godine mijenja se elektrolučnu peć, što predstavlja ulaganje vrijedno više od šest milijuna eura.

170 zaposlenih

trenutno ima ABS željezara u Sisku

“Kontinuirano nastojimo podići tehnološku razinu postrojenja i cilj je povećati postojeću godišnju proizvodnju te se s 250 tisuća tona približiti našem cilju od 450 tisuća tona”, kaže Šošić. Dodaje kako se očekuje da će i ta razina s novom valjaonicom biti premašena. Inače, talijanski ABS trenutno proizvodi oko 1,2 milijuna tona čelika godišnje, a procjene su da će nakon novog ulaganja proizvodnju udvostručiti.

Put ka gotovim proizvodima

No, novi ulagački pothvat u Sisku trebao bi i bitno transformirati samu proizvodnju u tamošnjoj željezari, iz čijih pogona sada izlaze poluproizvodi. Nakon što se završi gradnja nove valjaonice, i sisački ABS plasirat će gotove proizvode, što će predstavljati velik skok u daljnjem poslovanju.

Sisačka željezara već ostvaruje konstantan rast, a posluje uglavnom na stranim tržištima, od Italije do Turske i Njemačke. U poslovnoj godini 2019./2020., u uvjetima pandemije i otežanog poslovanja za industriju čelika na globalnoj razini, ukupni prihodi ABS Siska bili su na razini od 114 milijuna kuna, a narednoj 2020./2021. godini 463 milijuna kuna. U prvoj polovici nove poslovne godine, od srpnja do prosinca 2021., obilježenoj i s višim cijenama čelika, prihodi su premašili cijelu prethodnu poslovnu godinu, dosegnuvši gotovo pola milijarde kuna, pa u ABS Sisku očekuju da će u ovoj godini postići rekordan rezultat.

Željezara, koju u Hrvatskoj još pamtimo po prosvjedima radnika kojima mjesecima nisu isplaćivane plaće i koju je država bezuspješno pokušavala privatizirati, transformira se “u tišini” u uspješnu industrijsku tvrtku, a svojevrsnu potvrdu toga daju i jumbo-plakati kojima je upravo oblijepljen Sisak, na kojima se traži potencijalne radnike.

Potraga za radnom snagom

Šošić kaže da se, kao uostalom i sve druge industrijske tvrtke u Hrvatskoj, suočavaju s nedostatkom radnika na tržištu. No, surađuju s Metalurškim fakultetom, radi se i na povezivanju sa srednjim školama, kako bi se stvorila koherentnost između obrazovanja i stalno promjenjivih potreba tržišta rada, ali i zainteresirali i stipendijama motivirali potencijalni budući zaposlenici, za kojima će tek s novom investicijom i povećanjem proizvodnih kapaciteta porasti potreba. Trenutno u željezari u Sisku imaju oko 170 zaposlenika.

Sama realizacija investicijskog projekta u Sisku očekuje se za dvije godine. Kroz godinu dana trebalo bi provesti pripremu za početak radova, dok bi probna proizvodnja mogla startati godinu nakon toga. Ulaganja u talijanskim pogonima kraj Udine i u Sisku kroz daljnju razradu projekta uskladit će s tipom čelika i tržišta prema kojima će se orijentirati u daljnjem poslovanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close