Suvlasnik Ina: Stečaj je posljedica trajnih financijskih poteškoća

Autor: Suzana Varošanec , 25. srpanj 2017. u 22:01
Tvrtka ima problema s isplatom plaća, ali nije blokirana pa se odluka o stečaju očekuje najesen nakon vještačenja/Damir Špehar/PIXSELL

Kao vjerovnik Elektrometala, temeljem predstečajne nagodbe morali su preuzeti udjele u toj kompaniji, navode iz Ine.

Postupak predstečajne nagodbe (PSN) bjelovarskog Elektrometala pravomoćno okončan u siječnju u znaku je očekivanog preokreta u srpnju kada je predsjednik Uprave Ivan Vukoja predložio otvaranje stečaja.

Formalni razlog je prezaduženost, a Vukoja jučer nije bio dostupan za pojašnjenja.  Iz izvora bliskog Upravi, međutim, doznaje se da je ključno što Uprava nije dobila smjer za rad na planu operativnog poslovanja od strane novih većinskih vlasnika – države i Ine. S druge strane, zahtjev Uprave Elektrometala za otvaranjem stečajnog postupka, prema stajalištu Ine, posljedica je dugogodišnjih financijskih poteškoća u poslovanju poduzeća s čime Ina nema nikakve veze, navode iz Ine.

"Ina je kao vjerovnik Elektrometala, temeljem predstečajne nagodbe pokrenute u 2013. morala preuzeti vlasničke udjele u toj kompaniji, a svoje je predstavnike u nadzorno tijelo imala prilike imenovati tek u svibnju ove godine. Naglašavamo da eventualni stečaj Elektrometala neće ni na koji način utjecaja na poslovne rezultate Ine", komentiraju iz Ine. Bjelovarska tvrtka inače posluje u više segmenta, pa bi neke djelatnosti trebalo zatvoriti, a pojačati aktivnosti u područjima poput sustava za rashlađivanje i ventilaciju te proizvodnje protupožarne bravarije u kojima su vrlo cijenjeni.

Kako se izrodila ideja stečaja s preustrojem, valja reći i da poznavatelji ukazuju i na manevar izbjegavanja stečaja povezanih društava, što diktira zakon kad matica završi u stečaju. Elektrometal je ovo 'premostio' kroz iznimku od pravila te su pripremljeni papiri tako da tvrtke kćerke Elektrometal Distribucija plina i Metalna oprema iz Senja budu izuzete od stečaja. Prva tvrtka je višestruko zanimljiva, navodno mnogima pa i Gradu Bjelovaru koji je želi preuzeti, no do te realizacije nije došlo jer Vukoja nema takve ovlasti, navodi naš izvor. Što se prezaduženosti tiče, taj  razlog za stečaj egzistira već duže, primjerice i GFI za 2015., a prema kalkulaciji da je predstečaj okončan na kraju te godine, pokazuje da učinak na prihode od otpisa i PSN nije dostatan za financijsku stabilnost društva.

Do stečaja, pak, ranije nije moglo niti doći jer nije bio okončan predstečaj, a nakon okončanja knjiženo je 63 mil. kn prihoda s naslova otpisa iz nagodbe, što je uz poslovni gubitak iz prvog kvartala rezultiralo s 52 mil. kn dobiti. Ipak, nakon ovih otpisa, u bilanci postoji gubitak preko visine kapitala koji iznosi 56 mil. kn, što Vukoja smatra da je stečajni razlog. Na trgovačkom sudu u Bjelovaru neslužbeno se doznaje, budući da tvrtka nije blokirana, da se neće otvoriti stečaj sada, već će se najprije provesti financijsko vještačenje ili alternativno pričekati blokada društva dulje od 60 dana. Tvrtka ima problema s isplatom plaća, ali za sada to rješava kroz isplate u dvije rate od kojih je prva u visini minimalca. 

Komentirajte prvi

New Report

Close