FOTO: ‘Superheroj’ za krizne situacije novi je globalni adut DOK-ING-a, evo što ga čini impresivnim

Autor: Darko Bičak , 03. ožujak 2023. u 11:50

Zagrebačka tvrtka predstavila jedinstven stroj MV-3 Hystrix.

Zagrebački DOK-ING postao je jedan do tehnoloških predvodnika hrvatske industrije, čemu svjedoče njihovi sve brojniji projekti i ugovori.

Tvrtka specijalizirana za robotske sustave u zaštiti i rudarstvu postala je globalno prepoznatljiv brend s vlastitim razvojem te nizom inovativnih proizvoda koje izbacuje na tržište, a u zadnje vrijeme poseban fokus stavljaju na tehnologiju vodika.

Najnoviji je multi-funkcionalan stroj MV-3 Hystrix namijenjen specijalnim, interventnim, protueksplozijskim i anti-terorističkim postrojbama policije i vojske koji j premijeru doživio ovog tjedna na Enforce Tac sajmu u njemačkom Nürnbergu.

Kako pojašnjava Dino Išasegi, voditelj kupaca DOK-ING-a, MV-3 sustav jedinstven je u svijetu te je napravljen kako bi premostio identificirani jaz u sposobnostima uočen prilikom obavljanja protuterorističkih zadaća specijalnih postrojbi.

IV.

stupanj zaštite ima balistički štit nove DOK-ING-ove inovacije

”Koristi se u zadaćama borbe protiv terorizma i rješavanja situacija visokog rizika kao što su teroristički napadi, talačke krize i slično. DOK-ING-ov inovativni sustav privukao je veliku pozornost posjetitelja te je impresionirao svojim tehničkim i taktičkim mogućnostima u rješavanju potencijalnih intervencija visokog rizika.

Stroj je prvenstveno namijenjen za rješavanje kriznih situacija u zatvorenim prostorima – poput trgovačkih centara, aerodroma, koncertnih i sportskih dvorana”, kazao je Išasegi.

Nekadašnji policijski specijalac, danas savjetnik u DOK-ING-u Alenko Ribić, ističe da protuterorističke intervencije predstavljaju značajnu prijetnju taktičkim timovima upravo zbog ograničenja osobne balističke zaštite te je upravo ovaj višenamjenski stroj nastao temeljem analiza provedbenih antiterorističkih strategija i naučenih lekcija.

”MV-3 taktičkom timu daje mogućnost korištenja sustava sa ili bez taktičkog tima što omogućuje fleksibilnost i modularan pristup bez potrebe za izlaganjem specijalnih taktičkih timova opasnostima.

Ako stroj ide u rizično područje bez taktičnog tima, odnosno specijalnih, interventnih i sličnih postrojbi, ima mogućnost istraživanja i izviđanja s naprednim video sistemom od devet kamera i dva LCD monitora”, navodi Ribić. DOK-ING-ov taktički stroj može uklanjati opasne prepreke zahvaljujući dodatni alatima, a ima i detektore određenih plinova, primjerice butana, propane…

Stroj na sebi može prenijeti još 700 kg dodatne specijalističke opreme poput formacijskih zaštitnih balističkih štitova, oružja i streljiva, ljestvi i drugo. Sve ove opcije se koriste i s taktičkim timom na stroju na koji može stati tim od osam ljudi, a može se koristiti za prijevoz ranjenih osoba i ostalog ljudstva. Dok je taktički tim na stroju, enormna prednost je, kaže Ribić, upravo balistička zaštita za ljudstvo, odnosno balistički štit iznimno visoke zaštite IV. čime se smanjuje pogibeljnost i mogućnost ozljeda.

Vjekoslav Majetić – osnivač tvrtke DOK-ING sa svojim timom na Enforce Tac sajmu u njemačkom Nürnbergu/Dok-Ing

Za potrebe vatrogasnih, spasilačkih, ali i svekolikih vojnih misija, DOK-ING je razvio projekt Komodo koji bi ove tijekom ove godine trebao ući u serijsku proizvodnju. Radi se o naprednom sustavu koji sintetizira sve dosadašnje znanje i tehnologije koje je ova tvrtka primjenjivala.

Komodo je hibridni dizel-električni robotski sustav koji se može podjednako koristiti u civilnim situacijama poput havarija elektrana ili kemijskih tvornica, požara pri ekstremnim uvjetima pa sve do terorističkih kriza i ratne primjene kada može biti naoružan topom, raketama i minama. Vozilo je teško 12,5 tona te po svojoj veličini i robusnosti odskače od većine njihovih dosadašnjih robota, a na njega se mogu montirati razni moduli težine i do 10 dodatnih tona.

Kako ima hibridni pogon, zahvaljujući baterijama, može djelovati u okolišnim uvjetima gdje ne mogu raditi motori s unutarnjim sagorijevanjem, primjerice gdje su niske razine kisika ili visoke temperature. Ovisno o modulima s kojima je nadograđen, sustav bi trebao koštati 5-10 milijuna eura.

Ne žele se baviti oružjem, ali…
Pomalo je paradoksna situacija da su u DOK-ING-u Komodo prvenstveno zamislili kao sustav koji će pomoći u spašavanju i havarijama, a tržište, posebno ono na Bliskom istoku, najveći je interes pokazalo za njegovu borbenu verziju naoružanu topom i/ili raketama.

U zagrebačkoj tvrtki naglašavaju da se oni nemaju namjeru baviti oružjem te da će potencijalni kupci njihova Komoda o njegovom naoružanju morati ipak pregovarati sa specijaliziranim tvrtkama za oružane sustave. Iako još ne postoje konkretni ugovori za Komodo, za ovaj sustav je zainteresirana i Hrvatska vojska, kao i druge hitne službe u našoj zemlji.

Prije nastupa u Nürnbergu, DOK-ING je u veljači sudjelovao na Combat Engineer konferenciji u Varšavi gdje je predstavio svoja robotska rješenja. U fokusu prezentacije bili su strojevi MV-4 i MV-10 te vizija budućnosti za platformu Komodo.

Konferencija je okupila 800 nišnih stručnjaka kako industrijskih tako i vojnih koji su imali priliku umrežiti se, raspravljati, učiti i oblikovati budućnost vojnog inženjerstva. Fokus je bio na napretku u tehnološkom razvoju i rješenjima temeljenim na uslugama te razumijevanju budućih prijetnji i rješenja.

”DOK-ING je lider u tehnološki naprednim rješenjima koja se suočavaju s opasnim situacijama današnjice. Rat u Ukrajini pokazuje svijetu da se danas koriste nove tehnologije koje nisu iste kao u Hrvatskoj prije 30 godina, a mi nudi moderna tehnološka rješenja”, naglašava Dino Išasegi.

Dino Išasegi, voditelj kupaca DOK-ING-a pojašnjava da je njihov novi sustav MV-3 Hystrix jedinstven u svijetu/DOK-ING

Samoodrživ Looper
DOK-ING je snažno involviran i u razvoj tehnologije vodika, koji bi trebao postati glavno gorivo za sve njihove robotizirane sustave koji su sada uglavnom na električni ili hibridni pogon. Njihov interni startup, kompanija Indeloop, aktivno radi na istraživanju i razvoju svog proizvoda Loopera. Looper predstavlja potpuno samoodrživo energetsko postrojenje za proizvodnju vodika i drugih oblika energije iz organskih materijala.

Kako pojašnjava Danica Maljković, direktorica Indeloopa, primarno se Looper koncentrira na otpadne nereciklabilne materijale jer iz toga nastaje dvostruki benefit – smanjenje otpadnog nereciklabilnog materijala koji bi nedvojbeno završio na otpadu te proizvodnja zelene energije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close