Sunčani Hvar nakon investiranja ruši sve rekorde

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. kolovoz 2016. u 11:08
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Prvi ciklus investicija Sunčanog Hvara završen je početkom lipnja otvaranjem hotela Pharos.

Ukupni prihodi Sunčanog Hvara u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 44,6 milijuna kuna, što je 9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, no tvrtka je istovremeno ostvarila gubitak od 11,7 milijuna kuna, 8,2 milijuna kuna više nego lani, navodi se u financijskom izvješću Sunčanog Hvara.    

Gubitak se objašnjava negativnim tečajnim razlikama, ali i povećanjem financijskih troškova koji, ističe se u priopćenju objavljenom u petak, nisu usporedivi s istim razdobljem 2015., kada je Sunčani Hvar bio u postupku predstečajne nagodbe. 

S druge strane, a vezano uz prihode, Sunčani Hvar imao je najbolju predsezonu u povijesti, dok je u prvom polugodištu broj noćenja povećan za sedam posto, što je na razini regionalnog prosjeka, navodi se. 

Prihodi od prodaje soba porasli su 11 posto, na 24,4 milijuna kuna, dok je najznačajniji rast ostvaren u prihodima odjela hrane i pića koji iznose 16 milijuna kuna, 3,8 milijuna ili 26 posto više nego lani.

U izvješću se ističe kako su povećanje profitabilnosti i efikasnije poslovne aktivnosti vidljive kroz rast EBITDA-e za 36,6 posto, odnosno dva milijuna kuna više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prvi ciklus investicija Sunčanog Hvara završen je početkom lipnja otvaranjem hotela Pharos. Taj je investicijski ciklus, naglašava se, pokrenut nakon gotovo deset godina te je u potpunosti financiran vlastitim sredstvima tvrtke.

U obnovu i podizanje kategorizacije hotela uloženo je pritom više od 55 milijuna kuna, a hotel Pharos koncepcijski je prilagođen generaciji "millenialsa", koja im čini gotovo 60 posto gostiju.

"Završetkom faze financijske konsolidacije i restrukturiranja Društvo je ušlo u fazu profitabilnog poslovanja i novog investicijskog ciklusa. Ostvarili smo povijesno najbolju predsezonu, a prema najavama i stanju rezervacija očekujemo i najdužu i najuspješniju sezonu", istaknula je u priopćenju predsjednica Uprave Sunčanog Hvara Gordana Tomičić.     

Komentirajte prvi

New Report

Close