Studija Fortenove i ‘Požara’ za smanjenje ugljičnog otiska

Autor: Poslovni dnevnik , 06. listopad 2022. u 22:00
Izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško/T. Miletić/PIXSELL

Ugovor su potpisali član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško i ravnatelj EIHP Dražen Jakšić.

Fortenova grupa i Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) potpisali su ugovor o suradnji na izradi studije izračuna ugljikovog otiska Fortenova grupe i njezinih operativnih kompanija, izvijestili su Fortenova i EIHP u zajedničkom priopćenju.

Ugovor su potpisali član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško i ravnatelj EIHP Dražen Jakšić. Studija koju će za Fortenova grupu izraditi EIHP uključit će izračun emisija stakleničkih plinova iz opsega 1, 2 i 3, s ciljem sustavnog rada grupe na njihovom smanjenju.

Opseg 1 uključuje direktne emisije koje nastaju na lokaciji tvrtke zbog izgaranja goriva u nepokretnim i pokretnim energetskim izvorima, proizvodnim procesima, korištenja zemljišta, promjene u korištenju zemljišta i šumarstvu te iz fugitivnih izvora.

Indirektne emisije opsega 2 nastaju izvan lokacija tvrtke, a povezane su s nabavom i potrošnjom električne, toplinske i rashladne energije. Izračunat će se i ostale značajne indirektne emisije opsega 3 povezane s ulaznim i izlaznim tokovima materijala i ljudi potrebnih za funkcioniranje poslovnih jedinica Fortenova grupe.

Dobiveni izračuni bit će temelj za izradu strategije i akcijskog plana za smanjenje ugljikovog otiska u Fortenova grupi.

“Postizanje vlastite ugljikove neutralnosti dugoročni je cilj naše strategije održivosti jer smo kao najveći privatni poslodavac u regiji jugoistočne Europe svjesni našeg utjecaja na zajednice u kojima poslujemo”, istaknuo je Peruško.

Projekt koji pokreću s EIHP-om ključan je ne samo za izračune sadašnje razine ugljikovog otiska i postavljanje konkretnih ciljeva za njegovo smanjenje, nego i za postavljanje visokih standarda održivosti u svim kompanijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close